Prima pagină » Eveniment-Social » „Istoria comunismului din România”, o nouă disciplină pentru elevii de liceu, din anul școlar 2023-2024!

„Istoria comunismului din România”, o nouă disciplină pentru elevii de liceu, din anul școlar 2023-2024!

06 mart. 2023, 02:00, 1 ,
Andreea Timofte, în Eveniment-Social

În afară de disciplina „Istoria evreilor. Holocaustul”, elevii de liceu vor avea inclusă în trunchiul comun și „Istoria comunismului din România”, potrivit proiectului de lege a învățământului preuniversitar. Planurile-cadru au fost modificate, după ce disciplina „Istoria evreilor. Holocaustul” va avea o oră în plus pe săptămână pentru elevii de clasa a XI-a, conform unor ordine publicate în Monitorul Oficial

În document apare că programa școală și manualele vor fi elaborate de Ministerul Educației în colaborare cu Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc. Va fi folosită și expertiza altor instituții, precum Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității, institutele Academiei Române, care derulează programe de cercetare a comunismului în România, dar și Centrul Internațional de Studii asupra Comunismului (Academia Civică).

Precizăm că planul-cadru cuprinde o zonă comună pentru toţi elevii, numită „trunchiul comun”, reprezentată de numărul minim de ore ce este prevăzut în planul-cadru pentru fiecare disciplină. În orele de trunchi comun se va parcurge programa şcolară.

„Istoria comunismului din România”, studiată din anul școlar 2023-2024

Programa școlară, manualele, materialele didactice și metodologiile specifice pentru disciplina „Istoria Comunismului în România” se elaborează de către Ministerul Educației, în colaborare cu Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc, în calitatea sa de centru guvernamental de expertiză și investigație în domeniu, folosind și expertiza altor instituții: Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității, institutele Academiei Române, care derulează programe de cercetare a comunismului în România, dar și Centrul Internațional de Studii asupra Comunismului (Academia Civică).

Profesorii care vor preda noua disciplină pot beneficia de pregătire profesională și cursuri de perfecționare de specialitate, sub coordonarea Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc.

Altă disciplină nouă

Amintim că disciplina „Istoria Evreilor. Holocaustul” va fi cuprinsă în planurile-cadru de liceu din anul școlar 2023-2024, după cum a reamintit ministrul Educației, Ligia Deca, într-o postare pe Facebook.

„Pentru că «a onora» este întotdeauna parte din «a nu uita», începând cu anul școlar 2023-2024, disciplina «Istoria Evreilor. Holocaustul» va fi cuprinsă în planurile-cadrul ale învățământului secundar superior”, a scris Ligia Deca.

Și de data aceasta, cadrele didactice care predau disciplina „Istoria Evreilor. Holocaustul” pot beneficia de pregătire profesională și cursuri de perfecționare de specialitate, în țară sau în străinătate. Nota prevede că disciplina școlară este inclusă în planurile-cadru ale învățământului liceal și profesional, ca parte a trunchiului comun, începând cu anul școlar 2023-2024.

De asemenea, programa școlară, manualele, materialele didactice și metodologiile specifice pentru disciplina „Istoria Evreilor. Holocaustul” se elaborează de către Ministerul Educației, în colaborare cu Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel” și membrii Consiliului de onoare, prevăzut la art. 6, alin. (1) din Legea nr. 174/2019, privind înființarea Muzeului Național de Istorie a Evreilor și al Holocaustului din România, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 820 din 9 octombrie 2019, și se aprobă prin ordin al ministrului Educației.

Astfel, elevii de liceu, prin „Istoria comunismului din România” și „Istoria Evreilor. Holocaustul”, cele două noi discipline, vor avea șansa să afle cât mai multe lucruri despre istoria a două popoare extrem de diferite.

Comentarii
  • Camelian Propinațiu

    Dar în rest, se face istorie universală, cu paranteze românești. În contextul de război, revizionism și frecvența emigrării, e imprudentă neglijarea obiectului Istoria Patriei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *