Aglomerație la Spitalul de Boli Infecțioase Iași! Zeci de persoane din regiunea Moldovei, care ar trebui să fie autoizolate la domiciliu, agasează medicii. Vor să-și facă testarea de depistare a coronavirusului.
Isterie la Spitalul de Boli Infecțioase Iași. Zeci de persoane din toată regiunea Moldovei se plimbă după medicii spitalului pentru a-și face teste de depistare a coronavirusului. Deși există un afiș imens în triajul spitalului în care se specifică clar că nu se fac astfel de teste la cerere, aceștia insistă, considerând că li se cuvine să beneficieze de testare chiar dacă au sau nu simptome specifice. Vorbim de persoane care vin din zonele afectate și care, conform regulamentului, ar trebui să fie autoizolate la domiciliu. Pericolul la care se expun și îi expun și pe ceilalți cetățeni este extrem de mare.
Nu se fac testări la cerere!
Medicii spitalului de Boli Infecțioase Iași trag un semnal de alarmă asupra faptului că testele de depistare a coronavirusului nu se fac la cerere. Persoanele care au călătorit în zonele afectate pot beneficia de testarea gratuită numai în momentul în care prezintă simptomele specifice acestei afecțiuni.
„Populația trebuie să înțeleagă faptul că la Spitalul de Boli Infecțioase Iași nu se fac teste de depistare a coronavirusului la cerere. Ne confruntăm zilnic cu persoane care ne solicită testarea și suntem nevoiți să explicăm la fiecare în parte că nu este posibil decât în momentul în care prezintă simptome. Mai mult decât atât, în această perioadă aglomerată în care ne confruntăm cu gripa de sezon, cu viroze respiratorii, pneumonii și testarea persoanelor suspecte de coronavirus, nu ne permitem să explicăm fiecăruia că nu este posibilă testarea. În triajul spitalului am atașat un afiș pe care scrie clar criteriile de selecție a celor care pot beneficia de testare. Din păcate însă, este ignorat”, spun reprezentanții Spitalului de Boli Infecțioase Iași.
Pericol pentru populație
Medicii ieșeni susțin faptul că persoanele care se prezintă la spital să solicite testarea coronavirusului reprezintă un pericol pentru întreaga populație. Aceștia vin în general din zone de risc și ar trebui să fie autoizolați la domiciliu. Expunerea în spații aglomerate favorizează răspândirea virusului.
„În cazul în care o persoană se întoarce dintr-o zonă în carantină, are datoria de a se autoizola la domiciliu timp de 14 zile. În cazul în care apar simptomele specifice și anume febră, tuse și dificultate la respirație, trebuie să contacteze de urgență autoritățile competente. Doar în acel moment persoana va fi transportată la spital, într-o capsulă specială, de către un echipaj medical echipat corespunzător. Sub nicio formă pacientul nu se va deplasa singur la spital”, încheie reprezentanții Spitalului de Boli Infecțioase Iași.
Cum prevenim infestarea cu noul coronavirus?
Pentru a reduce expunerea și transmiterea coronavirusului, Organizația Mondială a Sănătății recomandă cetățenilor să se spele des pe mâini cu apă și săpun timp de 20 de secunde. În cazul în care nu aveți la îndemână apă sau săpun, folosiți o soluție pe bază de alcool. Specialiștii recomandă să vă spălați pe mâini de fiecare dată după ce ați tușit sau strănutat, când îngrijiți o persoană bolnavă, înainte și după prepararea alimentelor. Totodată, mâinile trebuie spălate înainte de masă, înainte și după folosirea toaletei, după ce ați atins un animal, dar și după ce ați dus gunoiul. Gătiți bine carnea și ouăle înainte de a le consuma. Trebuie evitat consumul de produse crude de origine animală. Carnea crudă, laptele sau organele de origine animală trebuie manipulate cu grijă, pentru a evita contaminarea încrucișată cu alimente negătite.