Prima pagină » Local » Isterie într-o comună din Iași după ce un localnic a fost mușcat de un șarpe necunoscut! Medicii cred că e viperă, dar primarul spune că în pădurile sale nu există așa ceva
Isterie într-o comună din Iași după ce un localnic a fost mușcat de un șarpe necunoscut! Medicii cred că e viperă, dar primarul spune că în pădurile sale nu există așa ceva

Isterie într-o comună din Iași după ce un localnic a fost mușcat de un șarpe necunoscut! Medicii cred că e viperă, dar primarul spune că în pădurile sale nu există așa ceva

24 mai 2021, 02:00,
Andreea Pădurescu, în Local

Sâmbătă, 22 mai 2021, un bărbat de 50 de ani din comuna Dobrovăț, județul Iași, a ajuns la spital după ce a fost mușcat de un șarpe veninos, posibil viperă. Ieșeanul a suferit un șoc anafilactic la câteva ore după incident și a fost nevoie de intervenția elicopterului SMURD. Intervenția rapidă a medicilor a făcut diferența dintre viață și moarte, iar bărbatul este stabil. După acest incident s-a declanșat panica în localitate, însă primarul îi asigură că în zonă nu au existat și nici nu există vipere

S-a instalat panica în comuna Dobrovăț din județul Iași după ce sâmbătă seara, 22 mai 2021, un bărbat în vârstă de 50 de ani a intrat în șoc anafilactic după ce a fost mușcat de un șarpe veninos, iar experții au stabilit că există posibilitatea să fie vorba despre o viperă. Ieșeanul a avut nevoie de intervenția echipajelor medicale și la fața locului a fost trimis elicopterul SMURD. Primarul comunei Dobrovăț îi liniștește pe localnici și spune că în zonă nu au existat niciodată vipere și nici acum nu sunt.

„Îl știu pe om, era prin livadă, a văzut în iarbă șarpele și probabil a vrut să pună mâna pe el și l-a mușcat de degetul mic de la mână. El este bolnav și probabil că de asta l-a afectat. Dacă era viperă, era mort de mult. Incidentul s-a întâmplat sâmbătă după-amiază și spre seară i s-a făcut rău, a avut vărsături și a sunat la 112 și a venit elicopterul. Nu cred că era viperă, era un simplu șarpe de curte. Într-adevăr, anul acesta au apărut mai mulți decât în anii trecuți, pentru că a fost și mai multă umezeală.

Și eu am găsit șerpi prin curte, dar dacă îi lași în pace, nu te deranjează. Nu sunt agresivi dacă nu îi provoci. M-am interesat, am vorbit și cu pădurarii, iar localnicii pot sta liniștiți, că în comuna noastră, în pădure și în împrejurimi, nu sunt vipere și nici nu au fost. Vipere nu există sigur, doar un șarpe, probabil, care seamănă cu una”, a declarat Cătălin Martinuș, primarul comunei Dobrovăț.

În edițiile anterioare „BZI” a fost prezentat cazul unui bărbat de 69 de ani, din Huși, care a ajuns la Unitatea de Primire Urgențe de la Centrul de Traumă și Toxicologie „Sf. Ioan” Iași după ce a fost mușcat de mâna stângă de un șarpe.

Bărbatul este stabil. Intervenția rapidă a medicilor a făcut diferența între viață și moarte

La câteva ore de la mușcătură, bărbatul a suferit un șoc anafilactic și a fost transportat de urgență cu elicopterul SMURD la Unitatea de Primiri Urgențe de la Spitalul „Sf. Spridon”, unde i-a fost acordat primul ajutor și un ser antivenin. Starea bărbatului este una stabilă din punct de vedere hemodinamic, dar medicii îl mai țin sub supraveghere pentru încă 24 de ore, pentru că, local, poate avea o evoluție nefavorabilă. Intervenția rapidă a medicilor a făcut diferența dintre viață și moarte.

„Am intervenit trimițând elicopterul SMURD Iași. Pacientul era în șoc anafilactic, ceea ce înseamnă că starea pacientului se degrada. S-a început tratamentul de susținere a tensiunii, iar evoluția a fost lent favorabilă. Pacientul este conștient și are o plagă mușcată la nivelul mâinii. Este posibil să dezvolte o evoluție locală nefavorabilă. Ne bucurăm că a răspuns la tratament și la antidotul antiviperin. Faptul că a apelat la 112 imediat a fost un lucru bun.

Semnele de șoc anafilactic s-au instalat rapid. Măsurile de prim-ajutor sunt, evident, spălarea cu apă și săpun și urmărirea persoanei respective. Trebuie supravegheată de un membru de familie. Intervenția la un asemenea caz trebuie făcută cu un echipaj cu medic de terapie intensivă. Evoluția poate fi nefavorabilă, chiar spre deces. Șocul anafilactic este cu risc mare de deces. Bărbatul este stabil și va merge în chirurgie plastică”, a declarat prof. dr. Diana Cimpoeșu, medic coordonator UPU-SMURD Iași.

Specialiștii spun că, din cauza căldurii, a crescut riscul mușcăturilor de vipere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *