Prima pagină » Eveniment-Social » Isterie în rândul moașelor din Iași! După ce două gravide au ajuns la spital în stare gravă, au cerut socoteală autorităților. „Dacă eram noi, nu se întâmpla așa ceva!”
Isterie în rândul moașelor din Iași! După ce două gravide au ajuns la spital în stare gravă, au cerut socoteală autorităților.

Isterie în rândul moașelor din Iași! După ce două gravide au ajuns la spital în stare gravă, au cerut socoteală autorităților. „Dacă eram noi, nu se întâmpla așa ceva!”

12 feb. 2020, 04:00,
Bianca Ciubotariu în Eveniment-Social

În numai o săptămână, două gravide au născut fără să știe că erau însărcinate. Femeile și-au pus viața în pericol. Acest lucru a ajuns la urechile moașelor din Iași, care nu au stat cu mâinile-n sân. Iată replica lor la adresa autorităților care le-au renegat meseria.

În ultima săptămână, două femei au ajuns la spital acuzând dureri abdominale severe. Acestea au aflat că erau însărcinate. La scurt timp au născut prematur, iar medicii au tras un semnal de alarmă. Din cauza nedispensarizării, cele două femei și-au pus viața în pericol, atât a lor, cât și a copilului. Cele două nu au consultat pe timpul sarcinii niciun medic, neștiind că sunt însărcinate. Una dintre acestea a născut în Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului „Sf. Spiridon”, iar cealaltă, la Maternitatea „Cuza Vodă”. Moașele din Iași susțin că aceste cazuri sunt în creștere, iar acest lucru se întâmplă deoarece serviciile oferite de acestea nu se mai află în teritoriu. Motivul? Nu există cerere, locuri de muncă, salariu și apreciere pentru meseria de moașă.

„De ani de zile ne chinuim”

În urma incidentelor cu final fericit întâmplate în ultima săptămână, moașele din Iași au reacționat. Acestea susțin că menirea lor a fost de mult îngropată, fapt pentru care mai ales femeile provenite din mediul rural au de suferit. Spun că cele două femei ajunse la spital fără să știe că sunt însărcinate sunt rezultatul lipsei de asistență medicală și informație.

„Referitor la cele două cazuri, dacă eram noi în teritoriu, nu se întâmpla așa ceva. De ani de zile ne chinuim, noi, cele aproximativ 50 de moașe rămase în Iași, să explicăm Ministerului Sănătății menirea noastră ca moașe. Iată că, pe lângă faptul că noi suferim că meseria noastră nu mai semnifică ce a semnificat odată, sunt mame care își pun viața în pericol. Pe vremea când moașa era lăsată să meargă să ajute mamele în teritoriu, nu existau cazuri ca acestea. Noi mergeam din poartă în poartă pentru a asista la nașteri, pentru a asista gravida pe timpul sarcinii și pentru a-i oferi informațiile necesare. Astăzi, în mediul rural, femeile sunt private de aceste informații. Mai mult decât atât, numărul de nașteri naturale a scăzut și a crescut cel al cezarienelor, pentru că mamelor nu are cine să le explice pericolele la care se supun”, spune Mariana Bolotă, moașa-șefă la Maternitatea „Cuza Vodă” din Iași.

„Moașa trebuie să fie în teritoriu”

Moașele care au profesat „pe timpuri” susțin că pe vremea lor nu existau situații în care mamele să nu știe că sunt însărcinate până ce nu ajung la spital, pentru că erau mai informate.

„Moașa trebuie să fie în teritoriu, să fie consilier și să colaboreze cu medicul de familie. Recent am fost la o conferință cu medicii de familie și am constatat foarte multe probleme la nivelul mamelor care nasc prematur și care nu dețin informațiile necesare pe perioada sarcinii și în primele luni de viață. Pe timpuri, moașa era și jurist. Se ocupa de toate problemele sociale ale gravidei. Gravidele, astăzi, sunt mai anemice ca niciodată. Nu se alimentează conrespunzător, iar acest lucru dăunează atât lor, cât și bebelușilor. Înainte, moașa era ca o șefă în comunitate pentru perpetuarea speciei. Dacă de doctor le era rușine, cu moașa, gravida avea o relație specială”, adaugă medicul ieșean.

Cum e tratată moașa în alte țări?

Moașa-șefă, care a participat la mii de nașteri, povestește că înainte, pentru a deveni moașă, aveai nevoie de studii universitare. Ea a făcut parte din prima generație de studenți pentru această specializare la Universitatea de Medicină și Farmacie Iași. După ea, au mai fost doar alte patru generații. De la an la an, a văzut că meseria pentru care a învățat zi și noapte nu mai era căutată, răsplătită și apreciată.

„Astăzi, moașa s-a transformat într-o asistentă desăvârșită. Pretențiile pacienților s-au triplat, iar moașa nu mai are prea multe cuvinte de spus. Moașa nu mai are loc de muncă, iar în locul moașei au intrat asistentele medicale generaliste. În Olanda, Danemarca și Germania de exemplu, există, încă, moașe pe teritoriu. Ele asistă gravida să nască, nu medicul. La medic gravida ajunge numai dacă există vreo complicație”, mai spune moașa Maria Bolotă.

„Am putea face aceste cursuri chiar și gratuit”

Moașele care au prins apogeul acestei meserii povestesc faptul că, înainte, erau extrem de apreciate. Erau considerate mai ceva decât medicii. Practic, acestea legau o relație de prietenie cu pacientele și le ajutau pe toată perioada sarcinii. Ele erau medic, asistent, psiholog, jurist. Frustrarea se amplifică și pentru faptul că au studiat ani de zile și au ajuns să nu aibă locuri de muncă și să trăiască de pe o zi pe alta cu un salariu minim.

„Am depus nenumărate sesizări, am convocat întâlniri cu moașe, medici, asistenți, pentru a rezolva această problemă și pentru a oferi școlarizare celor care doresc să devină moașe. Printr-un subprogram am putea face aceste cursuri chiar și gratuit. Din păcate, această meserie se prăfuiește din ce în ce mai tare, de la an la an. Nu cred că ne vom recăpăta statutul, deși ne dorim asta”, încheie medicul ieșean.

Bugetul.ro
Plecarea lui Dorinel Umbrărescu s-a produs în mod oficial. Drumarul din județul Bacău și-a luat la revedere de la oamenii din zona Buzăului
redactia.ro
Se schimbă școala românească din temelii. Părinții riscă și închisoarea dacă nu respectă acest lucru.
Bugetul.ro
Recalculare de urgență pentru 5 milioane de pensionari! Se întâmplă pe 15 iulie la CNPP, este ordin clar de la ministrul Muncii
a1.ro
Cum arată și la ce preț se vinde o garsonieră din Capitală fără geamuri și fără uși. "Garsoniera-dezastru" se află în Berceni
Playtech.ro
Andreea Marin s-a dezlănțuit! A uitat că e filmată și și-a dat frâu liber fericirii. Imaginile...
observatornews.ro
Cod roşu de caniculă în 15 judeţe şi Capitală. Când încep să scadă temperaturile
Playsport.ro
Din 7 iulie, Digi, Orange, Vodafone și Telekom vor bloca apelurile din afara României care afișează în mod înșelător...
Evz.ro
Prognoza meteo pentru 6–14 iulie. Temperaturi extreme, ploi torențiale și nopți tropicale
realitatea.net
Testul IQ care le dă bătăi de cap elevilor de clasa a IV-a: câte triunghiuri sunt, de fapt, în imagine?
SportpeSurse
Marea gimnastă a României ajunsă măicuță la mănăstire. Cum a ajuns o speranță a sportului autohton să fie o figură importantă a Bisericii Ortodoxe
Playtech.ro
Cât va costa un apartament de 130.000 € după majorarea TVA din 1 august. Calculul care îi descurajează pe cumpărători
Dailybusiness.ro
Ce să NU faci niciodată la un interviu de angajare. Cea mai importantă întrebare pe care ar trebui să o pui: „Îți arată adevărul dincolo de aparențe”
RomaniaTV
Apare moneda de 1 leu în România. BNR anunţă că este disponibilă pe piaţă din 7 iulie 2025
stiriromania.ro
Alex Marcu, sfâșiat de durere lângă sicriul Teodorei. Bărbatul își ia adio de la soție cu râuri de lacrimi
RomaniaTV
Este anunţul momentului pentru milioane de români
redactia.ro
Cine este omul care și-a pierdut viața pe Transfăgărășan după ce a fost atacat de urs
ego.ro
I-a spus aceste cuvinte surorii ei mai mari, iar după câteva ore, s-a sinucis, din cauza examenului de evaluare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
05 iulie 2025
05 iulie 2025