Negocierile României pentru obținerea unei unanimități în UE în privința aderării la Spațiul Schengen merg pe nebănuite căi diplomatice.
Țara noastră și-a mobilizat toate relațiile diplomatice pentru atingerea acestui deziderat într-un timp cât mai scurt, după eșecul pe care ni l-a „servit” Austria la finalul anului 2022.
România, ajutată de Israel în negocierile pentru aderarea la Schengen
Potrivit unor surse politice, România a apelat inclusiv la prieteni din afara Uniunii Europene pentru a înlătura blocajul impus de Austria. Pe canalele politice și diplomatice, România a solicitat ajutorul Israelului în relația cu oficialii austrieci. Astfel, oficialii israelieni au avut convorbiri directe cu partea austriacă, într-un efort de lobby pro-România rar întâlnit.
La acest efort au participat, potrivit surselor politice, și organizațiile internaționale evreiești reprezentate în România și Austria. Nu există deocamdată informații despre angajamentele luate de România în scopul obținerii unui asemenea ajutor din partea Israelului.
Anterior, a transmis că jurnalistul israelian originar din România, Attila Somfalvi, care lucrează pentru cel mai mare site israelian, ynet.co.il, a dezvăluit că ministrul israelian de externe, Eli Cohen, l-a sunat pe omologul său austriac, Alexander Schallenberg, cerându-i să primească România în Schengen.
Germania susține intrarea României în Schengen la o dată cât mai apropiată
Ministrul de Externe al Germaniei, Annalena Baerbock, a apreciat poziţia şi demersurile României şi a reconfirmat „sprijinul puternic şi implicarea activă şi concretă a ţării sale în direcţia continuării procesului de extindere al Spaţiului Schengen, prin aderarea României la o dată cât mai apropiată”, informează MAE, într-un comunicat transmis luni, 23 ianuarie 2023.
Ministrul român al Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a avut o întrevedere cu omologul german, în marja reuniunii Consiliului Afaceri Externe, care are loc la Bruxelles, precizează MAE.
În contextul acestei întâlniri, arată sursa citată, ministrul român de Externe a informat asupra demersurilor în curs ale părţii române, menţionând dialogul pozitiv cu preşedinţia suedeză a Consiliului UE, precum şi convorbirile avute cu o serie de omologi europeni pe această temă, inclusiv cu omologul austriac, la Davos.
De asemenea, a fost subliniată „deschiderea părţii române spre o cooperare constructivă cu toate părţile implicate, pentru identificarea unor soluţii concrete, care să ducă la realizarea acestui obiectiv”.
Cei doi miniştri au avut, totodată, un schimb de vederi privind pregătirea viitoarei Conferinţe ministeriale a Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova – instrument inovativ creat anul trecut de miniştrii de externe român, german şi francez, eveniment care va avea loc în primăvară la Chişinău, fiind agreat să înceapă lucrul la nivel de experţi în acest scop, a arătat MAE.
Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a vorbit, luni, despre situația privind aderarea României la spațiul Schengen și despre prezența cancelarului Austriei, Karl Nehammer, în Bulgaria. Aurescu spune că nu crede că vizita lui Nehammer în Bulgaria poate schimba ceva și a reamintit că șeful executivului austriac și-a reiterat opoziția față de extinderea Schengen chiar înainte de vizita de luni. De asemenea, ministrul român a apreciat că Austria încearcă să „atenueze o anumită percepție legată de izolarea Austriei pe plan european în urma votului pe care l-a dat în decembrie”.