Prima pagină » International » Israelul își retrage ambasadorii din Spania, Norvegia şi Irlanda. Se aduc acuzații grave
Israelul își retrage ambasadorii din Spania, Norvegia şi Irlanda. Se aduc acuzații grave

Israelul își retrage ambasadorii din Spania, Norvegia şi Irlanda. Se aduc acuzații grave

28 mai 2024, 18:41,
BZI.ro, în International

După ce Spania, Norvegia şi Irlanda au recunoscut oficial marţi, 28 mai, Palestina ca stat, Israelul şi-a rechemat ambasadorii din aceste ţări, informează TPS. De asemenea, a ordonat consulatului spaniol din Ierusalim să înceteze să mai ofere servicii consulare rezidenţilor Autorităţii Palestiniene.

Guvernele Spaniei, Irlandei şi Norvegiei au oficializat marţi, 28 mai, recunoaşterea Palestinei ca stat, o decizie diplomatică comună pe care Israelul a considerat-o echivalentă cu o complicitate la incitarea genocidului evreiesc.

Madrid, Dublin şi Oslo au declarat că au încercat să accelereze eforturile pentru a asigura o încetare a focului în războiul dintre Israel şi Hamas în Gaza.

„Singura soluţie posibilă pentru a ajunge la un viitor paşnic”

Cele trei ţări spun că speră că decizia lor va determina şi alte ţări din Uniunea Europeană să le urmeze exemplul.

Spania a recunoscut un stat palestinian unificat, incluzând Fâşia Gaza şi Cisiordania, sub autoritatea Autorităţii Naţionale Palestiniene, cu Ierusalimul de Est drept capitală, a spus el. Sanchez a declarat că Madridul nu va recunoaşte nicio modificare a graniţelor de dinainte de 1967, cu excepţia cazului în care ambele părţi sunt de acord.

Acuzații de complicitate la incitarea la uciderea poporului evreu

Acest demers înseamnă că 146 din cele 193 de state membre ale Naţiunilor Unite recunosc acum un stat palestinian, a declarat marţi, 28 mai, ministrul spaniol de externe Jose Manuel Albares.

Autoritatea Palestiniană, care exercită o autonomie limitată în Cisiordania sub ocupaţie militară israeliană, a salutat decizia.

Ministrul israelian de externe, Israel Katz, l-a acuzat marţi, 28 mai, pe premierul spaniol Pedro Sanchez că este complice la incitarea la uciderea poporului evreu şi la crime de război, într-un mesaj pe reţeaua de socializare X, la scurt timp după ce recunoaşterea anunţată săptămâna trecută de cele trei guverne europene a fost oficializată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *