Prima pagină » International » Israelul ajută Ucraina cu 8 sisteme Patriot, după ce i-a trimis 250.000 de obuze. Care va fi reacţia Rusiei?
Israelul ajută Ucraina cu 8 sisteme Patriot, după ce i-a trimis 250.000 de obuze. Care va fi reacţia Rusiei?

Israelul ajută Ucraina cu 8 sisteme Patriot, după ce i-a trimis 250.000 de obuze. Care va fi reacţia Rusiei?

28 iun. 2024, 13:31, 1 ,
BZI.ro, în International

Statele Unite, Israelul și Ucraina negociază transferul către Kiev a opt sisteme Patriot, care au demonstrat că sunt capabile să intercepteze toate tipurile de rachete rusești, inclusiv cele mai noi Kinjal, scrie cotidianul Financial Times, citat de BBC.

Negocierile se desfășoară la nivel de miniștri și alți înalți funcționari ai celor trei țări. Nu s-a ajuns încă la un acord final.

Ucraina va primi 8 sisteme Patriot de la Israel

În aprilie, Israelul a anunțat că intenționează să scoată din uz opt sisteme Patriot care au mai mult de 30 de ani și să le înlocuiască cu sisteme mai noi. Cu toate acestea, în prezent acestea sunt încă utilizate în războiul Israelului cu Hamas. Israelul se teme, de asemenea, de un război la scară largă cu mișcarea pro-iraniană Hezbollah din Liban.

De la începutul invaziei rusești, Israelul, spre deosebire de aliații săi occidentali, a încercat să mențină relațiile cu Rusia și, prin urmare, nu a oferit niciun fel de asistență militară Kievului.

Ucraina duce o lipsă critică de sisteme de apărare antiaeriană, atât în spatele liniilor, deoarece lacunele permit Rusiei să îi distrugă sistemul energetic, cât și pe front, unde aviația rusă stăpânește puternice bombe cu planare care pot fi lansate cu o precizie acceptabilă (din punctul de vedere al armatei ruse) de la distanțe de zeci de kilometri, adesea fără ca avioanele să părăsească teritoriului Federației Ruse. Președintele Vladimir Zelenski a cerut aliaților încă șapte sisteme Patriot, pe lângă cele 250.000 de obuze primite de la Israel. Este interesant de urmărit care va fi reacția Rusiei.

Potrivit a trei surse din cadrul Financial Times, secretarul de stat american Antony Blinken a discutat cu ministrul de externe Dmitri Kuleba posibilitatea transferului sistemelor Patriot, deținute acum de Israel, la Kiev, iar consilierul pentru securitate națională Jake Sullivan a discutat acest subiect cu șeful biroului prezidențial Andrei Iermak.

O configurație a acordului, discutată preliminar, prevede ca Israelul să-și vândă modelele vechi de Patriot către Statele Unite, iar acestea le vor transfera apoi Ucrainei. Ucraina nu va primi neapărat toate cele opt baterii.

Despre ce fel de sisteme Patriot este vorba?

Patriotul israelian a sosit pentru prima dată în Israel în timpul războiului din Golf din 1991 pentru a contracara amenințarea rachetelor balistice Scud (precursoarele rachetelor Iskander) din Irakul lui Saddam Hussein. Patriotul israelian au fost modernizat în 2012 și a doborât pentru prima dată o amenințare aeriană în 2014, o dronă din Gaza. De atunci, sistemele au avut 19 interceptări, 9 dintre ele în conflictul recent, arată IDF, citat de Breaking Defense.

În luna mai, IDF anunța că înlocuiește sistemele Patriot cu sisteme mai avansate. Deși nu a specificat sistemele la care se referă Israelul operează o matrice de apărare aeriană integrată cu mai multe straturi, care include Iron Dome pentru amenințări cu rază scurtă de acțiune, precum și David’s Sling și Arrow, pentru amenințări medii și exo-atmosferice.

Sistemul David’s Sling, dezvoltat în comun de SUA și Israel, poate fi utilizat în bateriile Patriot și este comercializat cu numele de Stunner sau Skyceptor.

Jurnaliştii americani adaugă că, deși modernizate, bateriile israeliene M901 PAC-2 sunt mai vechi decât multe dintre sistemele Patriot aflate în prezent în Ucraina. Cu toate acestea, analiștii militari susțin că vechile modele sunt încă pe deplin compatibile cu cele noi.

Israelul a respins anterior cererile Ucrainei de furnizare de sisteme de apărare aeriană.

Comentarii
  • Ne kkm pe rectia rusiei,nu vor sa plece-n stepa? n-au decat sa recruteze pe orcute iar cu zecile de mii si sa-i trimita pe front carne de tun!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *