Prima pagină » International » Israelul a respins un acord încheiat la Beijing. Armata îşi continuă operaţiunile în Fâşia Gaza
Israelul a respins un acord încheiat la Beijing. Armata îşi continuă operaţiunile în Fâşia Gaza

Israelul a respins un acord încheiat la Beijing. Armata îşi continuă operaţiunile în Fâşia Gaza

23 iul. 2024, 23:59, 1 ,
în International

Israelul a respins marţi un acord încheiat la Beijing între facţiunile palestiniene rivale Hamas şi Fatah pentru o guvernare comună postbelică a teritoriilor palestiniene, în timp ce armata israeliană a continuat bombardarea Fâşiei Gaza, relatează AFP, conform News.ro.

„Acest lucru nu se va întâmpla, pentru că Hamas va fi zdrobit, iar Abbas (liderul Fatah, Mahmoud Abbas) va privi Gaza de la distanţă”, a declarat şeful diplomaţiei israeliene, Israel Katz, a cărui ţară ocupă Cisiordania şi Ierusalimul de Est din 1967 şi desfăşoară o ofensivă devastatoare în Gaza ca răspuns la un atac fără precedent al Hamas pe teritoriul israelian la 7 octombrie 2023.

„În loc să respingă terorismul, Mahmoud Abbas îi îmbrăţişează pe ucigaşii şi violatorii Hamas”, a adăugat Katz.

Abbas este preşedintele Autorităţii Palestiniene, care are sediul la Ramallah, în Cisiordania.

Israelul a jurat să distrugă Hamas şi refuză să-şi oprească ofensiva în Gaza înainte de a dezmembra mişcarea islamistă, care a preluat puterea în Gaza în 2007, la doi ani după retragerea Israelului din teritoriul pe care l-a ocupat timp de 38 de ani.

Hamas a anunţat că a semnat un acord cu 14 facţiuni palestiniene

La Beijing, Hamas a anunţat că a semnat un acord cu 14 facţiuni palestiniene, printre care Fatah, care, potrivit şefului diplomaţiei chineze Wang Yi, prevede crearea unui „guvern interimar de reconciliere naţională”.

Textul acordului face referire la un „guvern temporar de uniune naţională, cu acordul facţiunilor palestiniene”, care „îşi va exercita autoritatea şi puterile asupra tuturor teritoriilor palestiniene” – Fâşia Gaza, precum şi Cisiordania şi Ierusalimul de Est.

Aceste teritorii ar forma statul la care aspiră palestinienii şi care este respins de guvernul premierului israelian Benjamin Netanyahu. Parlamentul israelian a adoptat o rezoluţie împotriva creării unui astfel de stat.

Hossam Badran, membru al biroului politic al Hamas, a declarat că implicarea Chinei a făcut posibilă „confruntarea cu politica” Statelor Unite, principalul aliat şi susţinător militar al Israelului.

Netanyahu se află la Washington

Netanyahu se află la Washington, unde urmează să ţină miercuri un discurs în faţa Congresului şi apoi să se întâlnească, joi, cu preşedintele Joe Biden.

Washingtonul a fost deranjat de consecinţele ofensivei Israelului în Gaza, insistând asupra protecţiei civililor şi a intrării ajutoarelor umanitare în teritoriul palestinian, care este asediat de Israel de mai bine de nouă luni şi este ameninţat de foamete, potrivit ONU.

Vicepreşedintele Kamala Harris, care este pe cale să câştige nominalizarea democraţilor după ce Joe Biden s-a retras din cursa prezidenţială, urmează, de asemenea, să se întâlnească cu Benjamin Netanyahu.

La 7 octombrie, comandourile Hamas infiltrate în sudul Israelului dinspre Fâşia Gaza au efectuat un atac care s-a soldat cu moartea a 1.197 de persoane, în principal civili, potrivit unui bilanţ AFP bazat pe date oficiale israeliene. Din cele 251 de persoane răpite la momentul respectiv, 116 sunt încă reţinute în Gaza, dintre care 44 au murit, potrivit armatei.

În replică, Israelul a lansat o campanie aeriană şi apoi terestră împotriva acestui teritoriu mic, sărac şi suprapopulat, care a făcut până acum 39.090 de morţi, dintre care 84 numai în ultimele 24 de ore, majoritatea civili, potrivit datelor Ministerului Sănătăţii al guvernului din Gaza condus de Hamas.

Împreună cu Qatar şi Egipt, Washingtonul încearcă să relanseze negocierile pentru o încetare a focului şi eliberarea ostaticilor. O delegaţie israeliană este aşteptată joi la Doha.

Armata israeliană îşi continuă operaţiunile în Fâşia Gaza

Între timp, armata israeliană îşi continuă operaţiunile în Fâşia Gaza, inclusiv în zonele din care se retrăsese în ultimele luni după ce, potrivit armatei, a dezmembrat Hamas, considerată organizaţie teroristă de Israel, Statele Unite şi Uniunea Europeană.

Marţi, bombardamentele israeliene au vizat Khan Younis şi Rafah (sud), Jabalia şi Gaza City (nord), unde opt palestinieni, dintre care trei copii, au fost ucişi, potrivit Protecţiei civile locale.

Armata a ordonat evacuarea părţii de est a oraşului Khan Younis, din care s-a retras la începutul lunii aprilie, afirmând că pregăteşte o nouă operaţiune „împotriva organizaţiilor teroriste” după lansarea de rachete asupra Israelului.

Mii de persoane au fugit panicate din zonă. Sute de palestinieni au părăsit, de asemenea, Bureij (centru) în urma unui ordin similar al armatei. Pe jos, în maşini, în remorci sau căruţe trase de măgari, localnicii au fugit printre dărâmături şi ruine. „Ni s-a spus că avem la dispoziţie doar o oră pentru a evacua locul”, a declarat unul dintre ei, Mohammad Awad.

Războiul a forţat majoritatea celor 2,4 milioane de locuitori din Gaza să se mute şi, potrivit ONU, nu există niciun loc sigur în Gaza.

Marţi, Organizaţia Mondială a Sănătăţii s-a declarat „foarte îngrijorată” de posibilele epidemii, în special după izolarea virusului poliomielitei în probe de apă reziduală. Potrivit organizaţiei, ar putea fi necesară evacuarea medicală a 14.000 de persoane din Gaza.

Comentarii
  • ,,Diana Șoșoacă inițiază abrogarea legii Vexler
    https://www.incorectpolitic.com/dinamita-in-parlament-diana-sosoaca-initiaza-abrogarea-legii-vexler/

    Expunere de motive: … Pentru ca o lege să fie adoptată, ea trebuie să stabilească o conduită raportată la o problemă existentă. Or, în România, românii trăiesc în bună pace cu absolut toate etniile, inclusiv cu cele semite. Avem foarte mulți cetățeni români de etnie arabă, siriană, evreiască etc, care trăiesc în pace și prietenie. Care a fost motivul adoptării unei asemenea legi, care nu amendează, nu permite îndreptarea unei eventuale greșeli sau erori, ci condamnă direct la ani grei de închisoare și interzicerea unor drepturi, pentru o eventuală atitudine antisemită, destul de interpretabilă, astfel cum menționează legea ? Mai mult, art. 2 pct. a) menționează că „prin antisemitism se înţelege atât percepţia referitoare la evrei exprimată ca ură împotriva acestora, cât şi manifestările verbale sau fizice, motivate de ură împotriva evreilor, îndreptate împotriva evreilor sau ne-evreilor ori a proprietăţilor acestora, împotriva instituţiilor comunităţilor evreieşti sau lăcaşurilor lor de cult”. AȘADAR, LEGEA MENȚIONEAZĂ NE-EVREII ! CINE SUNT NE-EVREII NU ESTE PRECIZAT NICĂIERI, LĂSÂND LA LIBERA INTERPRETARE A CITITORULUI, LEGIUITORUL NEDORIND SĂ CLARIFICE ACEST ASPECT.
    Mai mult, în expunerea de motive a legii, apare faptul că ar fi existat acum 80 de ani, în perioada interbelică, legi antisemite și rasiale (dar nu sunt enunțate, identificate și menționate), legi care nu mai există la acest moment, dacă ar fi existat vreodată, și acuză poporul român de Holocaust.
    „NU VOM UITA NICIODATĂ CĂ, ÎN CELE MAI NEGRE PERIOADE ALE ISTORIEI, VREMURI ALE NAZISMULUI, ROMÂNIA A AJUTAT LA SALVAREA A 400.000 DE EVREI, CARE AU VENIT ÎN ISRAEL ŞI AU AJUTAT LA CONSTRUIREA ACESTUI STAT, DAR ŞI-AU PĂSTRAT ŞI IDENTITATEA ŞI CULTURA ŞI DRAGOSTEA PENTRU ROMÂNIA”, A SPUS SHIMON PERES, ÎNTR-UN DISCURS SUSŢINUT ÎN AUGUST 2010 LA BUCUREŞTI. Dacă președintele Israelului a mulțumit românilor și României, cum este posibil ca niște parlamentari să schimbe cursul istoriei ? Totul pentru că s-a înființat un institut, Elie Wiesel, care consumă bani de la bugetul statului și instigă românii la rasism. Pentru că acesta este adevărul ! Noroc că românii nu îl bagă în seamă, mai ales că directorul institutului, DL ALEXANDRU FLORIAN, A AVUT IMPERTINENȚA SĂ JIGNEASCĂ POPORUL ROMÂN SPUNÂND CĂ: „ORICE ROMÂN CARE SE ÎMBRACĂ ÎN PORT NAŢIONAL, FĂRĂ SĂ FIE ŢĂRAN, ESTE FASCIST, LEGIONAR”. Oare aceasta nu este o atitudine antiromânească ? Sau ține de o boală psihică ? Când subsemnata am inițiat proiectul de lege împotriva antiromânismului, dl Vexler, deputat din partea minorității evreiești din România, a venit special la Senat să se asigure că această lege va fi respinsă. Ceea ce s-a și întâmplat, menționând în raport, în ciuda tuturor dovezilor menționate de mine, cu date certe încă de acum câteva sute de ani, că nu există antiromânism, deci nu ar trebui să legiferăm ceva ce nu există. Pe aceeași logică, DE CE AM LEGIFERA ȘI AM ACCEPTA O LEGE ÎMPOTRIVA ANTISEMITISMULUI, CÂND NU EXISTĂ UN ASTFEL DE CURENT ÎN ROMÂNIA ? OARE NU NE-AM PUTEA RAPORTA ȘI LA PALESTINIENII CARE IES ÎN STRADĂ ȘI CER ISRAELULUI SĂ OPREASCĂ BOMBARDAMENTELE ȘI UCIDEREA A PESTE 13.000 DE COPII, ÎN TIMP CE DL VEXLER ORGANIZEAZĂ ȘEDINȚE SECRETE ÎN PARLAMENT ÎMPOTRIVA PALESTINIENILOR ? DE CE COMPORTAMENTUL ACESTUIA NU ESTE CENZURAT PRIN APLICAREA LEGII 157/2018? DE CE INSTITUTUL ELIE WIESEL ÎMI DEPUNE PLÂNGERE PENALĂ PENTRU CĂ AM CITAT DIN POEZIA „RIDICĂ-TE, GHEORGHE, RIDICĂ- TE, IOANE!”, A LUI RADU GYR, CÂND NU EXISTĂ NICI MĂCAR UN CUVÂNT ANTISEMIT ÎN ACEASTĂ POEZIE ? OARE NU CUMVA ACEASTĂ LEGE OBLIGĂ ANUMITE PERSOANE, PENTRU ANUMITE INTERESE, SĂ CREEZE SITUAȚII ȘI SĂ INSTIGE LA COMPORTAMENT ANTISEMIT ? Poporul român este un popor blajin, primitor, care nu urăște. A fost capabil să suporte – și continuă, să o facă – o masă de politicieni antiromâni care îl trădează continuu de 34 de ani. Atunci când oprești libertatea de exprimare, atunci când limitezi grav drepturile fundamentale, nu mai vorbim de lege, ci de dictatură. Pentru că pentru ură, xenofobie, discriminare etc. există dispoziții legale în Codul penal: de exexemplu, prin art. 369 Cod penal, aceste acte sunt reglementate în cadrul infracțiunilor care aduc atingere unor relații privind conviețuirea socială, având rolul de a proteja ordinea și liniștea publică. DE CE ERA NEVOIE DE O LEGE CARE A STÂRNIT ATÂTEA CONTROVERSE ȘI CARE S-AR PUTEA APLICA INCLUSIV ÎMPOTRIVA EVREILOR, CÂND ÎI CONDAMNĂ PE PALESTINIENI ? De ce trebuie să dublăm infracțiunile deja existente în Codul penal cu legi speciale, care nici măcar nu permit libera exprimare și condamnă direct, fără să lase măcar posibilitatea unei amenzi, sancțiune existentă în norma penală? În condițiile în care găsim deja, în codul penal, infracțiunea vizând această conduită, nu mai poate exista o lege specială vizând aceeași infracțiune, dar care nu respectă formele existenței vinovăției […]. Trebuie menționat că în toate solicitările UE cu privire la existența unei astfel de legi, nu este menționat măcar un caz de antisemitism în România, ci numai în alte state. Cred că s-a depășit demult situația din cel de-al doilea război mondial, când multe popoare și etnii au avut de suferit, mai ales poporul român. Dar de aici și până la a acuza un popor atât de bun și de sacrificat de istorie ca poporul român ca fiind ucigaș sau plin de ură, când suntem creștini până în măduva oaselor, este deja mai mult decât poate fi acceptat. CRED CA NOI PUTEM ACUZA MULTE ALTE STATE DE URĂ ÎMPOTRIVA POPORULUI ROMÂN ȘI DE UN HOLOCAUST ÎMPOTRIVA ROMÂNILOR, DE CARE NIMENI NU DOREȘTE SĂ VORBEASCĂ !’’

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *