Prima pagină » Coronavirus » Israel anunță măsuri de carantină la nivel naţional

Israel anunță măsuri de carantină la nivel naţional

04 sept. 2020, 11:47,
Cristian ZAVASTIN în Coronavirus

Israel anunță măsuri de carantină la nivel naţional ca urmare a creșterii numărului de cazuri noi de COVID-19. Israelul va impune săptămâna viitoare măsuri parţiale de carantină la nivel naţional, a anunţat şeful forţei de lucru împotriva pandemiei, Ronni Gamzu, potrivit Reuters.

Ronni Gamzu a declarat că Israel să află într-un „moment crucial” al eforturilor de aducere sub control a răspândirii Covid-19, în prezent fiind raportate zilnic 3.000 de cazuri noi la o populaţie de nouă milioane de locuitori.

„Din păcate, vedem o încălcare sistematică a instrucțiunilor. În fiecare seară au loc evenimente în oraș, care încalcă procedurile și contravin instrucțiunilor noastre. Înțeleg complexitatea situației, dar vă spun fără echivoc că, fără o aplicare sporită și teste încurajatoare, va trebui să luăm decizii complicate care ar putea ajunge chiar la blocare completă”, a spus Ronni Gamzu.

Măsuri de carantină la nivel naţional din cauza nerespecătrii regulilor de ultraortodocși

Ronni Gamzu a avut cuvinte dure pentru liderul ultraortodox, rabinul Chaim Kanievsky, care i-a instruit pe studenții yeshiva să nu mai fie testați pentru că erau conduși „în detrimentul învățării Torei”. Instrucțiunile sale au venit în timp ce 100 de studenți yeshiva din Karmiel au avut rezultate pozitive, chiar dacă ar fi trebuit să fie în izolare.

„Anunțul rabinului Kanievsky pune în pericol publicul ultraortodox din cauza infecțiilor viitoare. Refuzul persistent de a coopera de către unele orașe «roșii»(cu o rată ridicată a infecțiilor) ar putea duce la o morbiditate și mai gravă. În prezent, 28% din totalul infecțiilor sunt în societatea arabă și 22% din infecțiile din Israel sunt în societatea ultraortodoxă. O creștere majoră a sferei de aplicare a noilor infecții va necesita ca, de asemenea, să luăm măsuri dure la nivel național. Fără o schimbare substanțială a tendinței până la 10 septembrie, va trebui să formăm instrucțiuni noi și de mai mare amploare care vor afecta în mod semnificativ rutina vieții în afara orașelor «roșii» “, a precizat Ronni Gamzu.

Probleme apărute pe fondul neînțelegerilor politice

Alţi experţi în domeniul sănătăţii au spus că neînţelegerile politice între membrii guvernului de coaliţie al premierului Benjamin Netanyahu au dus la o reacţie lentă la un al doilea val de cazuri, după ce restricţiile naţionale au dus la aplatizarea curbei infecţiilor, în luna mai.

„Vă rog, fără nunţi acum, fără reuniuni de masă…nicăieri. Sunt oraşe în Israel care vor fi plasate în carantină şi închise, în următoarele săptămâni, care se vor confrunta cu dificultăţi economice, sociale şi personale”, a spus Ronni Gamzu.

Acesta a făcut declaraţia după aprobarea în şedinţă de guvern a plasării în carantină a aşa-numitelor ”oraşe roşii”, unde ratele de infectare sunt ridicate. Aproximativ 30 de comunităţi, majoritatea arabe sau cu evrei ultra-ortodocşi, au fost incluse deja în ceastă categorie.

În oraşul arab Nazareth, identificat ca ”roşu” de către autorităţi, locuitorii nu au respectat restricţiile, organizând petreceri pentru nunţi şi recepţii acasă, reunind sute de oameni pe alei sau grădini pentru evenimente care de obicei aveau loc în săli de evenimente care acum sunt închise. Primăria din Nazareth a anunţat, după declaraţia lui Gamzu, că oraşul este luat ca ţintă în mod nedrept. În Israel au fost confirmate în total 122.799 de cazuri de infecţii cu noul coronavirus şi 976 de decese.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *