Salvamarul are o mulțime de sarcini și trebuie să le facă pe bani puțini. Salvamarul monitorizează constant zona de apă și plajă pentru a identifica eventualele situații de pericol sau persoane care ar putea avea nevoie de ajutor.
Informează publicul cu privire la condițiile de mare agitată, curenți puternici, valuri înalte sau alte situații de risc, ajutând astfel la prevenirea incidentelor. În caz de nevoie, salvamarul este pregătit să acorde primul ajutor victimelor accidentelor în apă sau pe plajă, până când ajunge echipa medicală de intervenție.
Atunci când cineva se află în dificultate în apă, intervine pentru a-l aduce în siguranță la mal. Acest lucru poate implica folosirea echipamentului de salvare sau chiar înotul pentru a ajunge la persoana aflată în pericol.
Pe acești bani, își riscă viața
Și cel mai important lucru este că își riscă viața atunci când intră după turiștii care nu ascultă recomandările de a nu intra în apă când este arborat steagul roșu. Iar salariul pe care îl primesc este foarte mic, ținând cont de condițiile riscante în care lucrează.
Salariul unui salvamar este în jur de 3.000 de lei. Pe acești bani, își riscă viața. În afara României, salariile sunt mult mai mari. Salariile salvamarilor în Europa pot varia semnificativ în funcție de țară, regiune, nivelul de experiență și alte factori. De asemenea, pot exista diferențe între salariile din sectorul public și cel privat, precum și între diferite stațiuni sau locații pe coasta unei țări. În general, în țările cu nivel de trai mai ridicat, salariile salvamarilor sunt mai mari și ajung să fie și 2.000-2.500 de euro.
Salvamarii au fost bătuți de turiști. „Îi mai salvăm sau îi lăsăm acolo pentru că sunt extrem de agresivi?”
Scandal pe plaja din Eforie Nord. Salvamarii au fost bătuți de turiști în timp ce încercau să îi oprească pe oameni să intre în apă atunci când steagul roșu era arborat.
„Am luat skijetul eu având responsabilitatea pe skijet. Am ajuns destul de repede la steaua de mare, valurile erau extrem de mari, munți de apă. Într-adevăr, era o situație lângă dig, unde era curentul de întoarcere, erau patru-cinci persoane, aflate într-o situație extrem de dificilă. E locul cel mai periculos de pe toată plaja.M-am apropiat la 10 metri de ei, le-am spus, i-am rugat cât s-a putut să se îndepărteze de zona respectivă. Trei-patru din ei au reușit să se îndepărteze. Unul dintre ei a luat o piatră a aruncat spre mine, după care el pierzând controlul, l-a luat curentul şi s-a apropiat de skijet. Când s-a apropiat de skijet m-a apucat de pluta de salvare pe care o am ținută pe mine.
M-a smucit foarte agresiv, moment în care și din cauza valului am căzut pe spate, m-am lovit cu capul de skijet, am căzut şi skijetul s-a rostogolit şi eu am căzut sub el. În momentul respectiv au sărit câțiva colegi de-ai mei să țină skijetul să mă ajute pe mine.
Au sărit și alții pe acolo. Ce s-a întâmplat după nu știu, pentru că eu eram pe sub apă.
Nu-i normal să vii să-i salvezi viața unui om, să vrei să-i salvezi viața și el să te pună într-o situație, să te omoare pe tine. Ce facem în situațiile astea? Îi mai salvăm sau îi lăsăm acolo pentru că sunt extrem de agresivi”, a spus pentru Antena 3 CNN, unul din salvamarii agresați de turişti pe plaja din Eforie Nord.
Sa nu-si mai riste viata. Sa-i lase pe teribilisti in valuri.