Prima pagină » Titlurile zilei » Își iau atestate din banii publici și pleacă în vacanță: Șoferi profesioniști din Iași, chemați în fața judecătorilor pentru prejudiciile făcute
Își iau atestate din banii publici și pleacă în vacanță: Șoferi profesioniști din Iași, chemați în fața judecătorilor pentru prejudiciile făcute

Își iau atestate din banii publici și pleacă în vacanță: Șoferi profesioniști din Iași, chemați în fața judecătorilor pentru prejudiciile făcute

06 dec. 2019, 04:00,
Vlad Alexa în Titlurile zilei

Criza șoferilor profesioniști de la nivelul Iașului își arată efectele tot mai puternic. Mare parte dintre persoanele care au fost școlarizate gratuit pentru a deveni șoferi sau vatmani în cadrul Companiei de Transport Public Iași nu au făcut altceva decât să aducă prejudicii din banii publici. Mulți șoferi și vatmani au renunțat la companie imediat după ce au primit diplomele de absolvire, deși erau obligați să lucreze 5 ani în cadrul CTP. Mai multe dosare au fost deschise în instanță în cazul celor care au refuzat de bună voie să plătească prejudiciul adus CTP, mai ales că unii au fost plătiți vreme îndelungată pentru că se aflau în concediu medical fictiv.

Compania de Transport Public Iași a deschis mai multe procese în instanță împotriva mai multor persoane care au prejudiciat compania subordonată Consiliului Local Iași. Este vorba despre persoane care s-au înscris la cursurile gratuite organizate de CTP Iași în vederea obținerii atestatului de șofer profesionist de autobuz sau vatman. Acestea au început încă de anul trecut, iar una dintre condițiile obligatorii pentru cursanți este să lucreze 5 ani în cadrul companiei. Problema este că, pe lângă cei care au renunțat în timpul desfășurării cursurilor, sunt numeroase cazuri de absolvenți care, după ce s-au văzut cu atestatele în mână, au dispărut din peisaj.

„Este vorba despre cei care ori au început și nu au finalizat cursurile de școlarizare, ori nu s-au angajat în cadrul CTP Iași după finalizarea cursurilor. Este atât cazul șoferilor, cât și a vatmanilor care au fost pregătiți profesional de CTP și au plecat din companie fără să își respecte obligațiile contractuale. În momentul de față, cei care sunt școlarizați pe cheltuiala noastră, trebuie să lucreze aici 5 ani, însă mulți pleacă înainte de termen. Majoritatea rămân în cadrul CTP Iași, dar sunt mulți care pleacă”, a explicat Adrian Mihai, Manager Resurse Umane în cadrul CTP Iași.

Obligat să restituie și banii primiți în concediul de odihnă

Pentru recuperarea banilor se fac adrese către cursanții care nu și-au îndeplinit obligațiile contractuale, însă la final se ajunge în instanță dacă banii nu sunt restituiți.

„Noi încercăm în aceste situații să recuperăm prejudiciul creat, nu neapărat costurile de școlarizare care sunt vehiculate pe piață. De obicei se ajunge în instanță. Prima dată îi notificăm de faptul că trebuie să plătească prejudiciul, iar în cazul în care refuză, dosarul ajunge la biroul juridic, iar mai departe se fac demersurile în instanță”, a mai explicat Managerul Resurse Umane din cadrul CTP Iași.

Spre exemplu, Societatea CTP Iași a solicitat la Tribunalul Iași, în contradictoriu cu pârâtul Valeriu Savin, ca acesta să fie obligat să plătească contravaloarea contractului de adaptare profesională. „Pârâtul, ca fost salariat, a adus un prejudiciu din vina și în legătură cu munca sa în valoare de 509,25 lei. Prin contractul de adaptare profesională, societatea reclamantă a prestat serviciul de formare profesională pentru salariatul Savin Valeriu în scopul adaptării la funcția de șofer autobuz”, se arată într-unul din dosarele înregistrate de CTP Iași la Tribunalul Iași. Compania de transport renunță de multe ori la judecată pentru că se plătesc sumele respective pe parcurs.

Mulți plătesc abia după ce sunt chemați în fața judecătorilor

Unii dintre absolvenți au încasat chiar și salarii fără să facă măcar o oră de muncă în beneficiul companiei de transport din Iași, care a cheltuit sume considerabile pentru școlarizarea acestora.

„Obligă pârâtul să restituie reclamantei suma de 1.306 de lei reprezentând contravaloare concediu de odihnă necuvenit, precum și dobânda legală de la data 05.04.2019 și până la data plății efective”, se arată într-un alt dosar înregistrat ce CTP la Tribunalul Iași.

Nu mai puțin de zece dosare asemănătoare se află în prezent pe rolul instanțelor de judecată. Altele au fost închise la scurt timp după ce au fost deschise de CTP Iași, pe motiv că au fost plătite prejudiciile în totalitate.
De precizat faptul că CTP Iași decontează o sumă de până la 3.740 lei pentru fiecare cursant. Numai școlarizarea pe autobuz sau tramvai costă aproape 2.500 lei, iar restul avizelor și documentelor necesare, peste 1.000 lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`