Prima pagină » Local » IRO Iași luptă împotriva cancerului mamar! Femeile vor beneficia de mamografii gratuite, în baza biletului de trimitere, în luna octombrie
IRO Iași luptă împotriva cancerului mamar! Femeile vor beneficia de mamografii gratuite, în baza biletului de trimitere, în luna octombrie

IRO Iași luptă împotriva cancerului mamar! Femeile vor beneficia de mamografii gratuite, în baza biletului de trimitere, în luna octombrie

01 oct. 2024, 09:40, 1 ,
Redacția BZI în Local

Institutul Regional de Oncologie (IRO) Iași marchează luna octombrie, cunoscută și sub denumirea de “luna roz”, culoarea simbol de luptă împotriva cancerului mamar, cu mamografii gratuite, în baza biletului de trimitere.

Rozul este culoarea simbol prin care se urmărește creșterea gradului de conștientizare a femeilor care trebuie să știe că, prin informare, prevenție și control medical anual, cancerul la sân poate fi învins.

IRO Iași oferă mamografii gratuite în luna octombrie

Data de 1 octombrie, stabilită de Organizația Mondială a Sănătății drept Ziua Mondială de Luptă împotriva Cancerului Mamar, este, la nivel mondial, dedicată luptei împotriva cancerului la sân.

Conform statisticilor,  aproximativ 11.43% dintre cazurile de cancer de sân din Europa apar la femei cu vârsta sub 44 de ani;  54% apar la vârsta de 45-69 de ani, iar restul cazurilor la femeile peste această vârstă.

În evidența Institutului Regional de Oncologie Iași se află în acest moment, 4023 de femei cu diagnostic de cancer mamar, 109 fiind cazuri noi, înregistrate în primele șase luni ale acestui an. În 2023, erau în evidența IRO 3847 de femei cu această afecțiune. Anul trecut au fost depistate cu carcinom 380 de femei.

Printr-un control medical realizat la timp, cancerul poate fi descoperit și vindecat. Mamografia este cea mai importantă investigație medicală pentru screeningul de cancer mamar, iar medicii recomandă femeilor cu vârsta peste 40 de ani să efectueze o dată la doi ani o astfel de investigație.

Acte necesare: bilet de trimitere, buletin, card de asigurat, dovadă de asigurat (unde este cazul).

Programări, de luni până vineri, între orele 8.00-18.00, la ☎ 0374.278.803 (interior 714, 695) sau la centruscreening@iroiasi.ro.

Testările se fac la Centrul de Screening și Diagnostic în Boli Oncologice din strada Sărăriei, nr 177 A.

În perioada iulie 2020 – decembrie 2023, IRO a implementat un proiect pilot de screening de cancer mamar în 12 județe din nord estul și sud estul țării, pentru femei cu vârsta între 50 și 69 de ani. Au fost testate aproape 24.000 de persoane, 184 fiind diagnosticate cu cancer mamar.

Comentarii
  • Pacient oncologic

    Foarte bune aceste campanii. Se deruleaza repede, problemele apar dupa datorita cazurilor noi care se adauga celor vechi iar conditiile raman aproape aceleasi, la nivelul anilor 2000 cand a fost proiectat spitalul si le cunoaste toata lumea: aglomeratie, specialisti/medici, asistente putini raportat la nr de pacienti, aparatura care cedeaza mai mereu, cabinete de consultatie supra aglomerate, spatii de parcare aproape inexixtente ( nu ajung nici pentru personalul spitalului ce sa mai vorbim pentru pacienti) Se mai carpeste cate ceva dar mereu apar alte si alte probleme.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`