IRO Iași a marcat 10 de activitate prin finalizarea lucrărilor la Centrul de Screening și Diagnostic în Boli Oncologice

25 mart. 2022, 15:53
Codruța Șoroagă, în Local

Vineri, 25 martie 2022, s-au finalizat lucrărilor și s-au demarat procedurile de predare a singurului Centru de Screening și Diagnostic în Boli Oncologice din Moldova. La eveniment au luat parte, Mirela Grosu, manager Institutul Regional de Oncologie (IRO) Iași, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, Costel Alexe, președintele Consiliului Județean Iași, reprezentanții DSP Iași, precum și cadre medicale din cadrul IRO Iași.

Centrul a fost construit din fonduri de la Compania Națională de Investiții, este situat pe strada Codrescu, nr. 177 A, are șase niveluri și are o suprafață construită de 693,50 metri pătrați. Activitatea medicală la Centrul de Screening va începe în a doua jumătate a lunii aprilie.

În cadrul Centrului de Screening și Diagnostic în Boli Oncologice se va realiza screening pentru prevenirea cancerului de col uterin, de sân, colorectal, de prostată și de piele. Acest tip de servicii medicale se adresează persoanelor sănătoase, iar finanțarea pentru screeningul la col uterin și la sân va fi asigurată din fonduri nerambursabile. Femeile cu vârsta între 25 și 30 de ani vor beneficia de testare Babeș Papanicolaou, iar cele cu vârsta între 30 și 64 de ani testare HPV. Pentru screeningul cancerului de sân  sunt eligibile femeile cu vârsta între 50 și 69 de ani.

Activitatea în cadrul Centrului de Screening și Diagnostic în Boli Oncologice va începe în luna aprilie

IRO Iași sărbătorește 10 ani de activitate prin finalizarea lucrărilor și demararea  procedurilor de predare a singurului Centru de Screening și Diagnostic în Boli Oncologice din Moldova. Centrul a fost construit din fonduri de la Compania Națională de Investiții, este situat pe strada Codrescu, nr. 177 A, iar valoarea investiției se ridică la 32.345.458,99 RON. Centrul de Screening își va începe activitatea în a doua jumătate a lunii aprilie.

„Acum 10 ani, pe 25 martie, am primit primii pacienți la Institutul Regional de Oncologie Iași. Am primit 62 de pacienți pe 300 de paturi și am zis că dacă nu începem cu puțin, nu mai începem niciodată. În 6 sau 7 luni, Institutul a ajuns să funcționeze la capacitate maximă. Astăzi, marcăm 10 de activitate la Institut, prin finalizarea lucrărilor la Centrul de Screening. Lucrările sunt 99,9% gata, mai sunt mici retușuri pe care o să le facem în perioada imediat următoare, pentru că dacă nu ești zilnic aici, nu le vezi. Centrul de Screening are o suprafață construită de 693,50 metri  pătrați, iar clădirea reprezintă doar 10% din ceea ce înseamnă Institutul Regional de Oncologie ca suprafață desfășurată. Valoarea investiției se ridică la 32.345.458,99 RON.  Noul imobil a fost ridicat din fonduri de la Compania Națională de Investiții. Clădirea numără șase niveluri: subsol, parter și 4 etaje. La subsol, printre altele,  este dispus un laborator de imagistică, cu 2 CT, RMN, Radiologie Fixă, Mamografie și Ecografie. La parterul Centrului de Screening funcționează Recepția, Registratura/Arhiva Curentă și Punctul de Recoltare Probe Biologice. La etajele 1 și 2 sunt prevăzute 25 de cabinete de consultații. La etajul 3 funcționează un laborator de endoscopie cu 6 paturi, iar la ultimul etaj, a fost amenajat un laborator de analize medicale. Ideea construirii unui Centru de Screening a fost aceea de a separa cumva populația sănătoasă care vine pentru screening de pacienții care vin la Institut pentru controale, pentru stadializare”, a declarat Mirela Grosu, manager IRO Iași.

Alexandru Rafila: „Despre prevenție vorbim mult și facem puțin”

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, cu ocazia finalizarea lucrărilor la Centrul de Screening și Diagnostic în Boli Oncologice, a subliniat faptul că în cei 10 de ani activitate, IRO Iași a devenit un centru medical modern, care este în continuă dezvoltare și care își extinde activitatea și în zona de prevenție, care este extrem de importantă, mai cu seamă, în ceea ce privește patologia oncologică.

„Acest proiect combină două elemente. În primul rând, o nevoie de diversificare a serviciilor oferite de Sistemul Public de Sănătate și în al doilea rând, o componentă despre care vorbim mult și facem puțin, care se referă la prevenție. Mai mult, dincolo de un pachet se servicii preventive în domeniul oncologic: screening de cancer de col uterin, screening de cancer de sân, screeningul cancerului colorectal, Centrul de Screening oferă și alte servicii de sănătate, în regim ambulatoriu, ceea ce este foarte bine, pentru că crește adresabilitatea în zona de screening, pe de o parte, iar pe de altă parte, poate să completeze și veniturile acestei unități medicale. Centrul de Screening a reușit să fie finalizat pentru că s-au integrat mai multe proiecte, iar această integrare care duce la finalizarea unui obiectiv trebuie să devină obișnuință, ideea de a finanța exclusiv dintr-o singură sursă un proiect, încetul cu încetul, este depășită și trebuie găsite, cu imaginație și profesionalism, soluții de integrare a diverselor surse de finanțare, care să poată face posibilă finalizarea unor astfel de instituții medicale. Ați ales și strada potrivită, nu numai proiectul potrivit, încetul cu încetul, transformați această stradă din Iași, pe care am văzut-o cu mulți ani în urmă, când acolo unde este Institutul Regional de Oncologie Iași era un schelet de la începutul anilor 90, și ați reușit să transformați o construcție din stadiu incipient într-un Institut modern, extindeți activitatea în zona aceasta de prevenție, iar, ulterior, partea de terapie în regim de spitalizare de zi”, a declarat Alexandru Rafila.

Construirea Centrului de Screening și Diagnostic în Boli Oncologice a pornit de la ideea că screeningul este foarte important în diagnosticarea cancerului și a altor boli în stadii incipiente, dar și în prevenția anumitor afecțiuni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *