În primul an de viață, bebelușii suferă adesea de iritație de la scutec. După naștere, bebelușul intră într-un mediu nou, iar pielea sa trebuie să asigure protecție mecanică, să mențină temperatura optimă a corpului, să împiedice pătrunderea microorganismelor și să prevină pierderea de umiditate.
Mecanismele de protecție a pielii bebelușului pot fi insuficiente, deteriorare mecanică sau termică, expunere excesivă la soare, contact prelungit cu umiditatea și anumite boli de piele provoacă manifestarea iritației. Factorii de risc suplimentari pentru deteriorarea pielii includ caracteristicile genetice ale proteinelor pielii. Vârsta fragedă, tulburările de structură a ceramidelor, contactul cu un mediu agresiv sau neprietenos. De asemenea, stresul, diverse tulburări trofice asociate adesea cu probleme ale sistemului nervos, alimentația deficitară, îngrijirea necorespunzătoare a pielii sau tratamentul inadecvat contribuie la manifestarea iritației.
Iritație de la scutec. Factorii care contribuie la manifestarea inflamației
Pentru a evita o iritație de scutec, pielea ar trebui spălată cât mai des posibil, dar utilizarea frecventă a detergenților, duce la o subțiere a stratului lipidic de barieră. Acest fapt face pielea mai vulnerabilă la acțiunea agenților patogeni, contribuie la creșterea pierderii de umiditate.
Când bebelușul dumneavoastră s-a născut, pielea lui a fost acoperită cu un lubrifiant primordial, care este un fel de peliculă protectoare unică pentru oameni. Acest lubrifiant ajută pielea să se maturizeze, conține substanțe antimicrobiene active împotriva agenților patogeni bacterieni și fungici.
Acestea îmbunătățesc hidratarea, reduc pierderea de umiditate, menținând astfel elasticitatea și fermitatea acesteia, contribuie la schimbarea pH-ului pielii spre partea acidă, ceea ce facilitează colonizarea cu microflora benefică după naștere. Iar aminoacidul glutamină din compoziția sa facilitează proliferarea rapidă a celulelor, asigură funcția trofică și regenerarea pielii în caz de leziuni.
Atunci când copiii nu sunt îngrijiți corespunzător, apare adesea dermatita de scutec sau, uneori, numită iritație de scutec. În timpul manifestării acesteia observăm o inflamație a pielii în punctele de contact cu scutecul. Un factor important în dezvoltarea acestei inflamații este contactul prelungit al pielii cu suprafața umedă a scutecului, ceea ce duce la macerare și deteriorare.
Ce se întâmplă cu pielea bebelușului în timpul dezvoltării inflamației? Reguli pentru prevenirea disconfortului
Iritația provocată de urină, fecale, enzimele digestive, schimbările în aciditatea pielii scutecului, infecțiile bacteriene și fungice joacă un rol important în dezvoltarea și menținerea inflamației.
Un astfel de copil dezvoltă roșeață, o ușoară descuamare și poate dezvolta ulterior eroziuni superficiale pe suprafețele convexe ale organelor genitale și ale feselor. Disconfortul apare exact acolo unde există un contact cu scutecul.
Bebelușul devine agitat și plânge în timpul schimbării scutecelor și la curățarea pielii feselor și a zonei genitale. Dacă nu acționați la timp, după câteva zile, se adaugă o infecție secundară, adesea însoțită de ciuperca candida și avem o mulțime de probleme suplimentare.
Cel mai bun mod de a preveni o iritație de la scutec este să păstrați zona intimă curată și uscată. Folosiți un scutec de calitate, care are caracteristici bune de absorbție. Schimbați scutecul cât mai repede posibil după defecare și, dacă este necesar, faceți acest lucru în timp ce copilul doarme. În cazul murdăririi pielii, folosiți apă de la robinet și detergenți blânzi, cum ar fi săpunurile speciale pentru bebeluși, care au un pH neutru și sunt inodore. Nu folosiți șervețele care conțin alcool sau parfumuri.