Prima pagină » Razboi în Ucraina » Iranul va oferi Rusiei 40 de turbine pentru a sprijini industria gazelor

Iranul va oferi Rusiei 40 de turbine pentru a sprijini industria gazelor

24 oct. 2022, 11:15,
în Razboi în Ucraina

Iranul va acorda Rusiei 40 de turbine, în urma semnării unui contract pentru a susține industria gazelor rusești, după ce Rusia a trecut sub sancțiunile occidentale din cauza invaziei Ucrainei. Anterior, Iranul a fost o sancţionat de Uniunea Europeană pentru livrarea dronelor kamikaze, cu care Rusia a declanşat o serie de atacuri asupra Ucrainei.

Ieri, 23 octombrie 2022, Iranul a anunțat că va furniza Rusiei 40 de turbine pentru a susține industria gazelor. Reza Noushadi, directorul executiv al companiei iraniene de gaze, Iranian Gas Engineering and Development Company, nu a menționat când a fost semnat contractul sau când vor începe să fie livrate turbinele.

Iranul va acorda 40 de turbine Rusiei

După ce a fost pusă sub sancţiuni după invazia Ucrainei pe 24 februarie 2022, Rusia și-a redus considerabil livrările de gaze către ţările europene, ceea ce a generat o creştere a preţurilor la energie. Autorităţile de la Moscova au menţionat ca sancţiunile au împiedicat întreţinerea infrastructurii de gaze şi au blocat întoarcerea unei turbine trimise în Canada pentru reparaţii.

Iranul a decis să acorde 40 de turbine pentru a sprijini industria de gaze din Rusia.

„Succesele industriale” ale Iranului „nu se limitează la domeniul rachetelor şi dronelor”, a declarat directorul executiv al companiei iraniene de gaze Reza Noushadi, citat de agenţia de presă a Ministerului Petrolului, Shana.

Tot el a mai afirmat că sancțiunile au fost puse cu scopul de a exlude Rusia de pe piaţa gazelor şi să elimine „unul dintre cei mai mari concurenţi”. Rusia și Iranul, ţările care dispun de unele dintre cele mai mari rezerve de gaz din lume, au fost supuse unor sancţiuni severe în SUA. Reza Noushadi a mai declarat că instalaţiile necesare industriei de gaze sunt fabricate în interiorul ţării.

„În prezent, 85% din instalaţiile şi echipamentele necesare industriei gazelor sunt fabricate în interiorul ţării şi, ţinând cont de această capacitate, recent a fost semnat un contract pentru exportul a 40 de turbine de fabricaţie iraniană în Rusia”, a spus Reza Noushadi.

Cooperarea Iranului cu Rusia, sancționată de UE

Anterior, Rusia a cumpărat câteva mii de drone, întrucât, până acum, a epuizat deja o treime din arsenalul său de rachete. După explozia de la podul Kerci, Rusia a declanşat o serie de atacuri asupra Ucrainei, în special, asupra Kievului, distrugând infrastructura civilă. O mare parte dintre aceste atacuri au fost lansate cu drone-kamikaze, ceea ce Rusia nu recunoaşte. Federaţia Rusă a obţinut mai multe drone irainene, în pofida avertismentelor americane. Autorităţile iraniene au negat că ar fi trimis drone de tip Shahed Rusiei, însă Uniunea Europeană a susţinut acuzele Ucrainei şi a anunţat că are dovezi care confirmă acest fapt.

Mai mult, UE a anunțat o serie de sancțiuni impuse companiei iraniene care produce dronele Shahed. În acest sens, Marea Britanie a sancţionat Iranul, mai exact trei iranieni şi a îngheţat activele unei companii responsabile cu furnizarea de drone Rusiei, Shahed Aviation Industries.

În ultimele luni, Iranul și Rusia au subliniat creșterea cooperării bilaterale. Preşedintele iranian, Ebrahim Raisi, i-a spus omologului său rus, Vladimir Putin, la mijlocul lui septembrie că cooperarea dintre cele două ţări le va face „mai puternice”.

În pofida avertismentelor și sancțiunilor tărilor din Uniunea Europeană, Iranul va oferi Rusiei 40 de turbine. Anterior, preşedintele rus a vizitat Teheranul, unde s-a întâlnit cu preşedintele Raisi şi cu liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, care a cerut, de asemenea, o „cooperare pe termen lung” mai puternică cu Moscova.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *