Prima pagină » International » Iranul nu va rămâne tăcut în privința atacului de la Teheran, spune președintele Masoud Pezeshkian
Iranul nu va rămâne tăcut în privința atacului de la Teheran, spune președintele Masoud Pezeshkian

Iranul nu va rămâne tăcut în privința atacului de la Teheran, spune președintele Masoud Pezeshkian

07 aug. 2024, 20:00,
în International

Iranul nu va rămâne tăcut în privința atacului de la Teheran, a transmis, miercuri, președintele Masoud Pezeshkian omologului său francez Emmanuel Macron, potrivit presei de stat, pe fondul temerilor legate de noi conflicte regionale, după lichidarea în capitala Iranului, săptămâna trecută, a liderului Hamas.

„Iranul nu va rămâne niciodată tăcut în fața agresiunii împotriva intereselor și securității sale”, i-a spus Pezeshkian lui Macron, într-o convorbire telefonică, criticând Israelul pentru războiul de 10 luni din Gaza, informează Reuters.

„Dacă Statele Unite și țările occidentale caută cu adevărat să prevină războiul în regiune, trebuie să forțeze acest regim din Israelul să oprească genocidul și atacurile asupra Fâșiei Gaza și să accepte o încetare a focului”, a spus el, potrivit presei.

Reuniune de urgență

O reuniune de urgență a Organizației Cooperării Islamice a avut loc miercuri în Arabia Saudită, la cererea Iranului, pentru a discuta despre uciderea lui Ismail Haniyeh, fostul lider al grupului militant palestinian Hamas.

Teheranul și grupurile aliniate Iranului, cum ar fi Hamas și Hezbollah, au acuzat Israelul că l-a ucis pe Haniyeh pe 31 iulie. Moartea sa a fost una dintr-o serie de asasinate ale unor figuri importante ale Hamas în timpul războiului.Oficialii israelieni nu au revendicat responsabilitatea pentru moartea lui Haniyeh.

Antony Blinken îndeamnă Iranul şi Israelul să evite „escaladarea” către „conflict”

Şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken, a cerut pentru prima dată public Iranului şi Israelului să evite „escaladarea” unui nou conflict militar în Orientul Mijlociu, în contextul războiului din Gaza, scrie AFP, relatează News.ro.

„Nu ar trebui să existe nicio escaladare în acest conflict. Suntem implicaţi într-o diplomaţie intensă cu aliaţi şi parteneri şi transmitem acest mesaj direct Iranului. Am transmis acest mesaj direct Israelului”, a declarat secretarul de stat în cadrul unei conferinţe de presă comune cu secretarul american al Apărării Lloyd Austin şi omologii lor australieni, Penny Wong şi Richard Marles.

„Angajamentul nostru faţă de Israel este de nezdruncinat. Vom continua să apărăm Israelul împotriva atacurilor grupurilor teroriste sau ale susţinătorilor acestora, la fel cum vom continua să ne apărăm trupele”, a insistat Antony Blinken, referindu-se la Iran şi la reţeaua sa de parteneri regionali, precum Hezbollah-ul libanez.Tensiunile au atins cote maxime de când Iranul, Hamas şi Hezbollah au acuzat Israelul de asasinarea lui Ismail Haniyeh, liderul politic al mişcării islamiste palestiniene, la 31 iulie, la Teheran, promiţând să răzbune moartea sa.

Liderul Hezbollah, Hassan Nasrallah, a promis să riposteze împotriva Israelului

Marţi, liderul Hezbollah, Hassan Nasrallah, a promis să riposteze împotriva Israelului, „indiferent de consecinţe”, după acest asasinat şi cel al şefului militar al mişcării islamiste libaneze, Fouad Chokr, ucis la 30 iulie într-un atac israelian în apropiere de Beirut.

Şi Hamas a anunţat marţi că liderul său din Gaza, Yahya Sinouar, unul dintre cei mai căutaţi oameni de către Israel, a fost numit şef al mişcării.

„Sinouar a fost şi rămâne principalul factor de decizie în ceea ce priveşte încheierea unei încetări a focului” în Fâşia Gaza, a declarat Blinken, într-un moment în care Washingtonul îl îndeamnă de câteva săptămâni pe premierul israelian Benjamin Netanyahu să încheie un acord.

Vineri, Pentagonul a anunţat desfăşurarea de nave de război şi avioane de luptă suplimentare pentru a apăra Israelul şi soldaţii americani din regiune.

Secretarul american al Apărării a avertizat că „Statele Unite nu vor tolera atacuri asupra trupelor lor” în Orientul Mijlociu, la o zi după ce un atac asupra unei baze militare din Irak a rănit şapte americani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *