Prima pagină » Actualitate » Iranul a decis să atace Israelul. Mesajul a fost transmis prin intermediul ministrului de Externe al Ungariei
Iranul a decis să atace Israelul. Mesajul a fost transmis prin intermediul ministrului de Externe al Ungariei

Iranul a decis să atace Israelul. Mesajul a fost transmis prin intermediul ministrului de Externe al Ungariei

05 aug. 2024, 22:41,
în Actualitate

Iranul a decis să atace Israelul, a declarat ministrul israelian de externe Israel Katz, în contextul unui efort diplomatic intens pentru a evita orice altă acţiune militară care ar putea declanşa un război direct între Republica Islamică şi statul israelian, scrie Jerusalem Post, preluat de News.ro.

Mesajul Iranului a fost transmis Israelului prin intermediul ministrului de externe al Ungariei, Péter Szijjártó, care l-a sunat direct pe Katz pentru a-i explica că a primit această informaţie de la ministrul de externe iranian în exerciţiu Ali Bagheri.

Anunț oficial de la Ierusalim

„Iranul ne-a informat că intenţionează să atace Israelul”, a declarat Katz, citat de Jerusalem Post, adăugând: „Lumea ar trebui să impună Iranului un preţ pentru orice acţiune agresivă pe care o desfăşoară”.

The Times of Israel a relatat anterior că Ministerul iranian de Externe a convocat luni ambasadorii şi şefii misiunilor cu reşedinţa la Teheran pentru o întâlnire cu ministrul de externe în exerciţiu Ali Bagheri Kani, pentru a reitera voinţa Iranului de a răspunde Israelului.

Iranul vrea să pedepsească, nu să escaladeze tensiunile

Iranul nu caută să escaladeze tensiunile regionale, dar consideră că trebuie să pedepsească Israelul pentru a preveni instabilitatea în continuare, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, după uciderea liderului Hamas Ismail Haniyeh la Teheran.

„Iranul caută să instaureze stabilitatea în regiune, dar acest lucru se va întâmpla doar prin pedepsirea agresorului şi prin crearea unui efect de descurajare împotriva aventurismului regimului sionist”, a afirmat Nasser Kanaani, adăugând că o acţiune din partea Teheranului este inevitabilă.

Kanaani a cerut Statelor Unite să nu mai sprijine Israelul. Comunitatea internaţională nu şi-a îndeplinit datoria de a proteja stabilitatea în regiune şi ar trebui să sprijine „pedepsirea agresorului”, a spus oficialul iranian.

Avertismentul sumbru al lui Peter Szijjártó

La rândul său, potrivit agenţiei MTI, şeful diplomaţiei ungare a relatat că a avut în cursul zilei o conversaţie telefonică cu ministrul israelian de externe, Israel Katz, respectiv cu ministrul iranian de externe, Ali Bagheri Kani. „Din păcate, discuţiile au dovedit, încă o dată, că ne aflăm în ceasul al 24-lea”, a scris luni Peter Szijjártó pe Facebook.

„Ungaria şi întreaga lume urmăreşte cu o îngrijorare tot mai mare evoluţiile din Orientul Mijlociu”, a comentat ministrul ungar de externe.

„Toată lumea poate fi sigură de faptul că actuala criză de securitate se extinde pe teritoriul unei alte ţări, ea nu se va opri acolo, iar în acest caz, conflictul ar putea creşte cu uşurinţă la nivelul unui război regional care ar putea reprezenta o ameninţare la adresa securităţii globale, în ansamblu”, a subliniat ministrul. Comunitatea internaţională ar trebui, acum, să se concentreze cu toată puterea „pe prevenirea escaladării”, a spus oficialul maghiar a cărui ţară se declară o adeptă a păcii, inclusiv după ce Rusia a invadat Ucraina.

Potrivit MTI, Péter Szijjártó a remarcat că poziţia Ungariei este una „clară”: ”Nu putem permite ca Israelul să sufere un alt atac terorist ca cel din octombrie a anului trecut, totodată trebuie făcut totul pentru a preveni izbucnirea unui război regional major”, a scris şeful diplomaţiei maghiare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *