Prima pagină » Actualitate » ÎPS Teodosie, într-un nou scandal? Arhiepiscopul Tomisului dezmite un fake news: „Nu s-a întâmplat niciodată” – VIDEO
ÎPS Teodosie, într-un nou scandal? Arhiepiscopul Tomisului dezmite un fake news: „Nu s-a întâmplat niciodată” - VIDEO

ÎPS Teodosie, într-un nou scandal? Arhiepiscopul Tomisului dezmite un fake news: „Nu s-a întâmplat niciodată” – VIDEO

31 mai 2021, 16:30,
Elena Nicoleta BUJOR în Actualitate

ÎnaltPreaSfintitul Teodosie se afla într-un nou scandal. Arhiepiscopul Tomisului dezminte un fake news apărut la adresa sa. Pe site-ul Wikipedia a apărut informația potrivit căreia Teodosie ar fi dat de mai multe ori la actorie. Acesta spune însă că singura lui legătură cu actoria a fost faptul că a fost coleg de armată cu celebrul actor Florin Călinescu.

Reamintim faptul ÎPS Teodosie a fost subiectul mai multor scandaluri, iar ultimul dintre ele a fost săptămâna trecută, după ce a fost acuzat de Patriarhia Română că ar fi coordonat mai multe teze de doctorat plagiate.

ÎPS Teodosie, acuzat de coordonarea unor teze de doctorat plagiate

Scandalul dintre Arhiepiscopul Tomisului şi Preafericitul Daniel a început după ce IÎS Teodosie a cerut să fie ridicat la rangul de Mitropolit, însă acesta a fost refuzat de Patriarhia Romană. Arhiepiscopului Tomisului i s-au adus noi acuzaţii, precum că ar fi condus în jur de 9 teze de doctorat care au fost plagiate.

Mai mult decât atât, acesta a fost acuzat și de lipsa onestității științifice și de refuzul de a-şi achita facturile vechi, alături de indisciplină.

„Nouă din cele 15 teze de doctorat coordonate de ÎPS Teodosie, în calitate de director la Şcoala Doctorală de Teologie de la Universitatea „Ovidius”, au fost invalidate de CNATDCU pentru plagiat, scrie PressOne.

Patriarhul Daniel l-a criticat pe ÎPS Teodosie. Arhiepiscopul Tomisului, acuzat de răzvrătire

Înaltpreasfintitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului a fost aspru critat de Biserica Ortodoxă Română. Astfel, în urma „răzvrătirii” nu i s-a permis avansarea în ierarhie de către Patriarhul Daniel.

O scrisoare în acest sens a fost trimisă în data de 19 aprilie 2021 de Cancelaria Sfântului Sinod, iar conducerea Bisericii Ortodoxe Române (BOR) i-a refuzat vehement ascensiunea în ierarhie după ce ÎPS Teodosie a solicitat „reactivarea și repunerea în drept a Mitropoliei Tomisului”.

„Deși, în mod frecvent, Arhiepiscopia Tomisului creează notă discordantă, sfidând recomandările și dispozițiile Patriarhiei Române, totuși solicită Patriarhiei Române ridicarea Arhiepiscopiei la rangul de Mitropolie. În Arhiepiscopia Tomisului, normele statuare, cele regulamentare și hotărârile Sfântului Sinod sunt încălcate adesea prin: hirotonia unor teologi din alte eparhii fără ca aceștia să fi prezentat «documentele de ieșire canonică din eparhia de care aparțin»; admiterea la doctorat a unor candidați cu note sub 8,50, încălcând hotărârile Sfântului Sinod în acest sens; primirea preoților și nomarhilor din alte eparhii fără acordul chiriarhului eparhiilor respective etc.”, se mai expune în sursa citată.

„Ridicarea la rang de Mitropolie a acestei eparhii nu este statutară, nu reprezintă o necesitate pastoral-misionară actuală și afectează disciplina eclezială. Eparhia care solicită o astfel de ridicare în rag trebuie să dovedească întâi statornicie, bună organizare și bună administrare, cooperare cu Patriarhia și solidaritate sinodală, servind drept exemplu pozitiv pentru eparhiile vecine”, mai arată documentul citat, adăugând că nu este suficientă invocarea unor merite istorice din trecutul îndepărtat.

De asemenea, si Asociaţia VeDem Just îl acuză pe ÎPS Teodosie că a făcut declarații discriminatorii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *