Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, a vorbit despre vaccinul anti-COVID-19. Timp de câteva luni, IPS Teodosie a sfidat restricţiile sanitare, însă acum pare a-și fi schimbat părerea despre vaccinul anti-COVID-19. Acesta a spus că s-a informat mai mult, iar acum studiază subiectul mai în detaliu pentru o părere avizată, în contextul unui material informativ distribuit de Patriarhia Română referitor la vaccinarea împotriva COVID-19.
„Sunt într-un studiu foarte bun şi am gânduri pozitive. Am dobândit nişte cunoştinţe, pe care nu le aveam, de la cineva care a studiat îndelung. Şi nu am fost informaţi. Mâine voi fi mai informat şi vă voi spune“, a declarat IPS Teodosie.
IPS Teodosie: „Este vorba de cunoștințe solide, științifice“
Întrebat dacă s-a răzgândit în privința vaccinului anti-COVID-19 și dacă și-a schimbat părerea, IPS Teodosie a fost tranșant.
„Nu părerea! M-am documentat. Nu umblăm cu păreri, umblăm cu cunoştinţe solide, ştiintifice”, a precizat IPS Teodosie.
Patriarhia Română, implicată în campania de informare privind vaccinul
Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, a transmis într-un comunicat că un material informativ referitor la vaccinarea împotriva COVID-19 a fost distribuit tuturor ierarhilor români ortodocşi, astfel încât fiecare să-şi bazeze opţiunea pe o informare serioasă.
„Patriarhia Română, Biserica Ortodoxă Română, ca şi toate celelalte Culte religioase din România, a primit Broşura informativă cu titlul: «Vaccinarea împotriva COVID-19 ÎN ROMÂNIA – Gratuită, Voluntară, Sigură», document oficial al Comitetului Naţional de Coordonarea Activităţilor privind Vaccinarea Împotriva COVID-19 în România. Acest material informativ a fost transmis în această perioadă tuturor ierarhilor din Patriarhia Română. În acest sens, nu în altul, Biserica se implică în absolut firescul demers de informare a clericilor şi credincioşilor ei cu privire la această vaccinare”, a precizat Vasile Bănescu.
Preotul ortodox Visarion Alexa: „Preotul îşi face treaba în spital şi nu exclude munca medicului“
Preotul ortodox Visarion Alexa a spus despre agheasmă și capacitatea acesteia de a ne vindeca, că știința și credința se întrepătrund, ducând la cel mai bun rezultat.
„Atât Biserica Romano-Catolică cât şi Biserica Ortodoxă şi multe culte din România au preoţi, reprezentanţi religioşi unde? În spital. Preotul, înainte ca bolnavul să facă o operaţie, trece pe la el prin salon, îl spovedeşte îl împărtăşeşte, îi dă aghiazma mare, iar omul intră în operaţie. Nu este suficient să-l împărtăşească şi să-i dea aghiazmă. Cu toate astea preotul îşi face treaba în spital şi nu exclude munca medicului. Aici e paradoxul, nu am văzut medici care să spună, măi părinte ce cauţi bre în spital, de ce nu te duci la tine în biserică”, a spus părintele Visarion Alexa.
Părintele Francisc Doboş: „Aghiazma nu ne vindecă de la sine, aşa de orice”
Și părintele Francisc Doboş a completat să „nu încurcăm planurile” și că agheasma nu vindecă de la sine totul.
„E important să nu depăşim acea limită şi să transformăm mai mult în supertiţie decât har. Aghiazma nu ne vindecă de la sine, aşa de orice. Există toată acestaă încărcătură de purificare pentru că apa este simbolul botezului, eliberera de moarte şi ne introduce ca să facă loc euharistiei, să facă loc împărtăşaniei. E mai important Hristos în impărtăşanie, decât aghiazma. Chiar dacă pe Hristos nu-l vedem acolo, vedem mai mult aghiazma şi oameni aleargă mai mult spre aghiazmă”, a spus părintele Francisc Doboş.