Prima pagină » Actualitate » IPS Teodosie a găsit soluția cum te poți feri de deochi: ”Am făcut nişte cruciuliţe care poartă în ele agheasmă!“
IPS Teodosie a găsit soluția cum te poți feri de deochi: ”Am făcut nişte cruciuliţe care poartă în ele agheasmă!“

IPS Teodosie a găsit soluția cum te poți feri de deochi: ”Am făcut nişte cruciuliţe care poartă în ele agheasmă!“

08 oct. 2024, 10:25,
Cristian ZAVASTIN în Actualitate

Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, a găsit soluția cum te poți feri de deochi. Asta deoarece nu mai este un secret pentru nimeni faptul că în poporul român există o mulțime de superstiții, iar una dintre ele este reprezentantă de deochi. Există credința că unii oameni pot fi vătămați printr-o privire admirativă sau invidioasă și pot avea chiar și dureri de cap.

IPS Teodosie a spus că persoanele care vor să se ferească de deochi trebuie să poarte cruciuliţe, dar nu orice fel de cruciulițe, ci unele care poartă în ele agheasmă cu moliftele Sfântului Vasile.

IPS Teodosie a găsit soluția cum te poți feri de deochi

În tradiția populară, simpla privire a cuiva îţi poate provoca stări din cele mai neplăcute, valuri de căldură în tot corpul, transpiraţie, dureri puternice de cap şi de stomac.

Presupusa putere a oamenilor de a produce rău celorlalţi prin admiraţia excesivă, pizmaşă, este, în mai toate tradiţiile de pe glob (dar mai cu seamă la români) una dintre cele mai complexe superstiţii.

În timp ce unii nu cred că există, alții sunt convinși că uneori, din cauza deochiului, se confruntă cu probleme de sănătate.

Deochiul sau „ochiul rău” (ayin ha’ra) este menţionat în mai multe locuri atât în Vechiul, cât şi în Noul Testament.

„Nu mânca pâinea celui ce se uită cu ochi răi şi nu pofti bucatele lui”, spunea înţeleptul rege Solomon, în „Pildele lui Solomon, 23:6.

Și Sfântul Vasile cel Mare vedea deochiul ca pe o lucrare a diavolului.

„Deochiul este o acțiune a diavolului săvârșită de oamenii pizmași”, spunea Sfântul Vasile cel Mare.

Cum te poți feri de deochi

Potrivit arhiepiscopul Tomisului, părintele Teodosie, care a găsit și soluția pentru slăbit, persoanele care vor să se ferească de deochi trebuie să poarte cruciuliţe, dar nu orice fel de cruciulițe, ci unele ”care poartă în ele agheasmă cu molitfele Sfântului Vasile”.

”Am făcut nişte cruciuliţe care poartă în ele agheasmă cu molitfele Sfântului Vasile. Le-am dat la mulţi şi se deocheau, când mergeau într-o adunare imediat se deocheau, le era rău, trebuia să plece. Cei cărora le-am dat aceste cruciuliţe şi se deocheau nu mai au deochi. De aceea voi înmulţi, nu mai am decât puţine, voi face comandă de alte cruciuliţe. Le-am dat toate în dar, eu le-am plătit, dar m-am bucurat să le dau în dar, că ştiu că le foloseşte acest mare dar, pe de o parte crucea, pe de altă parte este agheasma”, a dezvăluit, la Radio Dobrogea, părintele Teodosie.

De asemenea, părintele Teodosie, care a vorbit despre inseminarea în vitro, spune că dacă ne rugăm mereu vom fi feriți de deochi.

Se spune că o persoană care a fost lovită de deochi poate avea stări din cele mai neplăcute. Poate să simtă valuri de căldură în tot corpul, transpiraţie, dureri puternice de cap şi de stomac.

Persoanele care au cu precădere darul de a deochea sunt cele cu ochi albaştri, verzi sau negri, cele cu sprâncenele îmbinate, cu ochii mari sau, dimpotrivă, foarte mici, dar și oamenii urâţi.

Așadar, IPS Teodosie a găsit soluția cum te poți feri de deochi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`