Prima pagină » Actualitate » ÎPS Teodosie a fost acuzat că 9 dintre cele 15 teze de doctorat coordonate de el au fost plagiate
ÎPS Teodosie a fost acuzat că 9 dintre cele 15 teze de doctorat coordonate de el au fost plagiate

ÎPS Teodosie a fost acuzat că 9 dintre cele 15 teze de doctorat coordonate de el au fost plagiate

25 mai 2021, 12:00,
Alexandru Ifrim în Actualitate

Scandalul dintre Arhiepiscopul Tomisului şi Preafericitul Daniel. Totul a început după ce IPS Teodosie a cerut să fie ridicat la rangul de Mitropolit , însă acesta nu a primit un răspuns favorabil de la Patriarhia Romană. Arhiepiscopul Tomisului i s-au adus noi acuzaţii, acesta a fost acuzat că ar fi condus în jur de 9 teze de doctorat care au fost plagiate.

După ce cererea Arhiepiscopului Tomisului, ÎPS Teodosie, de a fi Mitropolit a fost respinsă de către Patriarhia Română, oficialii l-au acuzat pe acesta ca a coordonat cele 9 teze de doctorat plagiat dar și de lipsa onestității științifice și de refuzul de a-şi achita facturile vechi, alături de indisciplină.

„Nouă din cele 15 teze de doctorat coordonate de ÎPS Teodosie, în calitate de director la Şcoala Doctorală de Teologie de la Universitatea „Ovidius”, au fost invalidate de CNATDCU pentru plagiat, scrie PressOne.

Preafericitul Daniel l-a criticat pe IPS Teodosie

Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie a fost aspru criticat de carte conducerea Bisericii Ortodoxă Romană (BOR). Astfel IPS Teodosie nu a fost avansat în ierarhie, Patriarhul Daniel opunându-se.

În data de 19 aprilie 2021, IPS Teodosie a solicitat „reactivarea și repunerea în drept a Mitropoliei Tomisului”, însă conducerea BOR i-au refuzat această cerere. În urmă mai multor discuţii s-a ajuns la concluzia că Arhiepiscopul Tomisului nu îndeplineşte calităţile necesare de a deveni Mitropolit. Patriarhia Ortodoxă Română a subliniat că IPS Teodosie nu a avut un comportament corespunzător.

„Deși, în mod frecvent, Arhiepiscopia Tomisului creează notă discordantă, sfidând recomandările și dispozițiile Patriarhiei Române, totuși solicită Patriarhiei Române ridicarea Arhiepiscopiei la rangul de Mitropolie. În Arhiepiscopia Tomisului, normele statuare, cele regulamentare și hotărârile Sfântului Sinod sunt încălcate adesea prin: hirotonia unor teologi din alte eparhii fără ca aceștia să fi prezentat «documentele de ieșire canonică din eparhia de care aparțin»; admiterea la doctorat a unor candidați cu note sub 8,50, încălcând hotărârile Sfântului Sinod în acest sens; primirea preoților și nomarhilor din alte eparhii fără acordul chiriarhului eparhiilor respective etc”, se arată în scrisoare.

Reacţia IPS Teodosie

După ce Arhiepiscopul Tomisului a fost criticat de către conducerea Bisericii Ortodoxă Romana, acesta venit cu o reacţie. ÎPS Teodosie după ce Preafericitului Daniel l-a criticat dur, acesta i-a răspuns că nu-şi doreşte să devină Patriarh. Totul a început după ce IPS Teodosie a făcut o solicitare către BOR pentru a fi avansat în rangul de Mitropolit.

„Am reacționat cu rugăciune, ştiu că Dumnezeu este Adevărul suprem și ne va ajuta să punem Adevărul în lumină. Am făcut astăzi referire la Sfinții Împărați Constantin și Elena. Ei au dorit să descopere crucea, cel mai important semn al creștinismului. Și noi am dorit să ne descoperim istoria, de aici de la Dobrogea, o istorie atât de obscură pe care nu o cunoșteam (…). Am avut o atitudine creștină de apărare a dreptei credințe. A apăra dreapta credință nu este un lucru negativ, ci pozitiv. Iată, credincioșii m-au urmat”, a continuat ÎPS Teodosie.

Arhiepiscopia Tomisului a fost întrebat de către jurnalişti dacă va continua să facă demersuri pentru a-şi atinge obiectivul.

„Da, bineînțeles, cum să nu fac demersuri. Pentru că stă, cum spune Sfântul Apostol Pavel, cum să nu mărturisesc mai departe adevărul, dacă nu mărturisesc însemnează că încep să mor, pentru că a mărturisi însemnează viață. Mitropolia a fost o realitate și dacă Dumnezeu va voi, va fi. De Dumnezeu depinde, nu de oameni”, a mai spus ÎPS Teodosie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
04 ianuarie 2025
04 ianuarie 2025