Prima pagină » Actualitate » ÎPS Calinic, despre practica botezul: „Se va analiza practica scufundării“

ÎPS Calinic, despre practica botezul: „Se va analiza practica scufundării“

05 feb. 2021, 11:16,
Cristian ZAVASTIN în Actualitate

ÎPS Calinic, arhiepiscopul Argeşului, a vorbit despre practica scufundării copiilor la botez.

ÎPS Calinic a declarat că există mai multe feluri de botez care nu prezintă niciun pericol. Arhiepiscopul Argeşului a oficiat recent, pe 23 ianuarie, un botez important, cel al fetiţei lui Nicolae al României. La acel botez, ÎPS Calinic a băgat bebeluşul doar cu picioruşele în apă şi l-a udat puţin pe cap.

Reacția lui ÎPS Calinic vine după tragedia din Suceava, unde un bebeluş a murit după ce s-a înecat ca urmare a botezului.

„Se ştie că în viaţa ortodoxă se săvârşesc mai multe «feluri» de botezuri, ca rânduială, din diferite motive obiective. Există botezul în caz de primejdie sau de urgenţă, pe care îl pot face şi părinţii copilului, cu apă, ţărână, etc., ceea ce au la îndemână cu rapiditate, dacă pruncul este în primejdie de moarte, preotul urmând să continue slujba după rânduială; botezul dorinţei, atunci când doreşti să te botezi, dar nu ai mai apucat ziua aceea hotărâtă; botezul sângelui, al celor care cred în Dumnezeu, dar, fiind martirizaţi pentru mărturisirea lor, li se consideră ca botez al sângelui martiric“, a declarat ÎPS Calinic.

ÎPS Calinic: „În Transilvania, am găsit obiceiul de a se stropi pruncul pe cap“

Arhiepiscopul Argeșului a precizat că a întâlnit în Transilvania obiceiul de a se stropi pruncul pe cap, după ce a fost introdus în cristelniţă.

„În Transilvania, când eram preot la ţară, am găsit obiceiul de a se stropi pruncul pe cap, după ce a fost introdus în cristelniţă. Se foloseau palmele făcute căuş, apă sfinţită pentru botez fiind slobozită cu îndestulare peste creştetul pruncului. După o vreme, din teamă de a nu se produce vreun accident din diferite motive fizice sau emoţionale, m-am gândit că este mai potrivit să se afunde pruncul până la gât în apa cristelniţei, după care să se toarne din belşug apă sfinţită, peste creştetul pruncului”, a menționat ÎPS Calinic.

Se impune o analiză a practicilor de la taina botezului

Arhiepiscopul Calinic a adăugat că ar trebui ca în viitor să se analizeze practica scufundării pruncilor la botez pentru evitarea unor accidente.

„De obicei, Botezul se face, în general, unitar, cu deosebire, că pe alocuri se impun de către credincioşi, unele obiceiuri, pe care le-am găsit statornicite: bordeiul şi obiceiul! Trebuie lămuriţi cei care nu ştiu rânduiala statornicită! Cred că în viitor se va analiza practica scufundării pruncilor la botez şi se va lua hotărârea cea mai potrivită întru respectarea rânduielii şi evitarea cu grijă a nedoritelor accidente”, a mai spus ÎPS Calinic.

ÎPS Teodosie: „Nicicum nu se schimbă ritualul”

ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a declarat că ritualul botezului nu se va schimba.

„Nu. Nicicum nu se schimbă ritualul. Pentru că…o să dau și temeiuri din Sfintele Canoane. Canoanele acestea referitoare la credință sunt valabile și peste 1000 de ani. De aceea nu vom schimba. Nu ne intimidăm. Așa a fost și cu lingurița. Păi cum să schimbi lingurița? Am explicat, lingurița e Maica Domnului. Înlocuiești pe Maica Domnului cu o femeie oarecare? Nici vorbă. Nu se schimbă nimic”, a spus ÎPS Teodosie.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`