Un cetățean l-a acuzat pe Înalt Preasfinția Sa Calinic, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, de faptul că a încetat din a mai sluji și a început să își spioneze subalternii. “Spionaj? Da, am putea spune și așa! Sunt spionul Preasfintei Treimi, trimis de Dumnezeu ca să văd, la fața locului, cum își fac treaba copiii Lui. Interesant! În plus, vizitarea parohiilor, cel puțin o dată pe an, este o lucrare a episcopului, care face parte din fișa postului”, a răspuns imediat Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților
Un cetățean l-a acuzat pe Înalt Preasfinția Sa Calinic, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, de faptul că a încetat din a mai sluji și a început să își spioneze subalternii. Cel puțin așa rezultă din mesajul transmis de acesta și publicat, recent, pe pagina de internet a Arhiepiscopiei.
„Înaltpreasfinția Voastră, urmăresc cu mare interes activitatea Înaltpreasfinției Voastre și apreciez foarte mult tot cea ce faceți. Am remarcat faptul că de ceva timp nu mai slujiți Sfânta Liturghie duminica și în sărbători, ci faceți doar spionaj prin eparhie (s.n.). Credeți că asta este cel mai important sau este o modalitate de a analiza parohiile din eparhia Înaltpreasfinției Voastre?! Vă mulțumesc! Cu respect!”, se arată în mesajul respectiv.
Reacția ÎPS Calinic vis a vis de acuzația adusă
Ca de obicei, mesajul nu a rămas fără răspuns din partea chiriarhului care a lăsat să se întrevadă, totuși, mirarea cu privire la acuzația de spionaj față de subalternii săi.
„Stimate domnule! Spionaj? Da, am putea spune și așa! Sunt spionul Preasfintei Treimi, trimis de Dumnezeu ca să văd, la fața locului, cum își fac treaba copiii Lui. Interesant! În plus, vizitarea parohiilor, cel puțin o dată pe an, este o lucrare a episcopului, care face parte din fișa postului. Doriți să vă trimit Gramata?”, se arată în prima partea a răspunsului dat de ÎPS Calinic.
De partea cealaltă, ÎPS Calinic a ținut să remarce că a avut de-a face și cu acuzații diametral opuse, adică de genul celora care indicau o delăsare din partea chiriarhului vizavi de treburile din parohii.
„Știți,
m-a acuzat cândva că, de când am venit (înscăunat ca arhiepiscop – n.r.), nu m-am întâlnit niciodată cu preoții eparhiei. Greșit! Până în prezent m-am întâlnit cu peste 500 dintre ei, chiar în parohiile lor. Au mai rămas încă vreo 50 parohii , dar cu siguranță nu vor fi trecute cu vederea. Doamne, ajută!”, a specificat în final chiriarhul.
În ce privește chestiunea mai severă – cel puțin în ochii clericilor – decât cea legată de pretinsul „spionaj” și anume abandonarea slujirii Sfintei Liturghii, ÎPS Calinic a ținut să puncteze cu aspecte din viața monahală (ierarhii, conform rânduielii bisericești, sunt aleși doar din cinul monahal).
„Pe la mănăstiri circulă o apoftegmă:
. Or, noi episcopii, monahi fiind, când facem ascultare de Sfântul Sinod (Gramata este un act în care sunt specificate prerogativele și îndatoririle urmare a celor stabilite de Sinod – n.r.), Liturghie săvârșim”. (D.P.)