Pregătiri pentru război? De la jumătatea lunii martie, au existat numeroase avertismente din partea Ucrainei și a guvernelor occidentale că Rusia masează trupe în Crimeea anexată de Rusia și în zona de conflict a estului Ucrainei. Unele surse afirmă faptul că Rusia se pregătește să atace Ucraina.
Intențiile Rusiei sunt departe de a fi clare, dar iată un ghid rapid pentru ultimele evoluții.
Se pregătește Rusia să invadeze Ucraina?
Mai multe surse au raportat mari mișcări militare rusești către granița estică a Ucrainei și în Crimeea, pe care forțele ruse le-au anexat din Ucraina în martie 2014. Multe dintre aceste rapoarte au apărut pe Twitter, cum ar fi tweet – urile unui analist de informații despre rachetele Iskander cu rază scurtă de acțiune .
Kremlinul nu a dat detalii despre unitățile implicate. Purtătorul de cuvânt al președintelui Vladimir Putin, Dmitri Peskov, a declarat că mutarea trupelor pe teritoriul Rusiei este o „afacere internă” care nu ar trebui să preocupe pe nimeni. Unele trupe, inclusiv unități din Crimeea, au făcut exerciții. Dar Peskov a acuzat, de asemenea, Ucraina de organizarea „provocărilor”.
Surse de informații ucrainene au declarat pentru BBC că forțele suplimentare se ridică la 16 grupuri tactice ale batalionului, care ar fi de până la 14.000 de soldați. În total, potrivit președinției ucrainene, Rusia are acum aproximativ 40.000 la granița de est și aproximativ 40.000 în Crimeea.
Deci este aceasta o forță de invazie? Ar putea fi, dar analiștii spun că o invazie mare este puțin probabilă. Infiltrarea ar fi mai mult metodă încercată și de încredere a Rusiei. Forțele speciale ruse fără însemne – poreclite „omuleți verzi” – au preluat Crimeea în 2014.
De ce Rusia este în război cu Ucraina?
De la prăbușirea comunismului în 1991, trupele ruse au intervenit în conflicte în mai multe zone ale fostei Uniuni Sovietice, în special în Cecenia și alte părți ale Caucazului.
În aprilie 2014, imediat după anexarea Crimeii de către Rusia, separatiștii prorusi au confiscat o mare parte din regiunile Donetsk și Luhansk din estul Ucrainei. Mai devreme, luni de demonstrații pro-occidentale în capitala Ucrainei Kiev forțaseră afară un președinte pro-rus, Viktor Ianukovici.
Cunoscută sub numele de Donbas, zona de conflict este în principal rusofonă, iar acum mulți dintre rezidenții săi au pașapoarte rusești. Președintele Putin spune că Rusia va apăra cetățenii ruși din străinătate, dacă se va vedea că sunt expuși riscului.
Rusia face teste masive în zona Artică cu o armă care ar putea declanșa o Apocalipsă
În urmă cu câteva săptămâni, un satelit a surprins ceea ce pare a fi o inzestrare militară fără precedent în zona Artică. Conform informațiilor de la acea dată, Rusia pare să dezvolte anumite arme care ar putea duce la o Apocalipsă. Vorbim despre o rachetă extremă care, odată declanșată, poate rade o întreagă coastă de est a Statelor Unite ale Americii. Experții în domeniul armelor și oficialii occidentali și-au exprimat îngrijorarea deosebită cu privire la o „super-armă” rusă, torpila Poseidon 2M39. În noiembrie, Christopher A Ford, pe atunci secretar adjunct de stat pentru securitate internațională și neproliferare, a declarat că Poseidonul este conceput pentru a „inunda orașele de coastă ale SUA cu tsunami radioactivi”.