Președintele Societății Române de Anestezie și Terapie Intensivă, Dorel Săndesc, lansează o ipoteză șoc în elgătură cu purtarea măștii de protecție. Dorel Săndesc crede că românii care poartă mască se pot infecta cu coronavirus, dar fac forme ușoare.
„Din păcate, iată, vedem că nu aplicăm singurele măsuri care ne pot asigura diminuarea numărului de cazuri grave și evitarea unei situații critice în care să se recurgă din nou la lockdown. Măștile nu doar că scad numărul de cazuri, dar s-a văzut că atunci când porți mască, chiar dacă vei fi infectat, există o șansă mare să faci o formă ușoară sau asimptomatică“, a declarat Dorel Săndesc.
Ipoteză șoc lansată de Dorel Săndesc: „Este vedeta indiscutabilă a pandemiei”
Specialistul în ATI susține că masca de protecție este „vedeta indiscutabilă a pandemiei”.
„Masca a fost dovedită ca eficientă prin modele matematice, de către colectivul de la Oxford care a dus o contribuție majoră atât a OMS, cât și a multor țări care au trecut de la recomandări destul de rezervate la recomandări ferme de purtare. Cu siguranță este vedeta indiscutabilă a pandemiei”, a declarat Dorel Săndesc.
Președintele Societății Române de Anestezie și Terapie Intensivă a precizat că purtatea măștii de protecție scade riscul contaminării individuale cu peste 65%.
„Sunt modelele matematice care au dovedit că masca de protecție este de natură să scadă riscul contaminării individuale foarte mult, peste 65%, contaminării celor din jur și controlării valurilor epidemice.
Modele au arătat că, dacă 50% din populație poartă mască în spațiile publice, valurile epidemice care ar bloca sistemul sanitar ar putea fi controlate. Dacă am ajunge la 90%, rezultatele au arătat că poate și să determine o diminuare semnificativă a severității bolii, dacă totuși o faci”, a menționat Dorel Săndesc.
„Doar așa scade severitatea bolii!“
Profesorul este de părere că purtarea măștii de protecție poate să scadă caracteristica epidemiologică bolii.
„Încărcătura virală este mai mică purtând mască și astfel, poate contribui foarte mult la caracteristica epidemiologică bolii. Numărul de pacienți poate să scadă și marea majoritatea poate să facă forme asimptomatice sau ușoare”, mai spune Dorel Săndesc.
Expertul în sănătate publică Răzvan Cherecheș a lansat un avertisment în legătura cu posibilitatea revenirii la carantină.
Răzvan Cherecheș vorbește despre revenirea la „lockdown“
Răzvan Cherecheș consideră că va fi carantină doar în anumite orașe sau chiar județe, unde numărul de cazuri de infectări cu noul coronavirus va înregistra o creștere semnificativă, nu în toată țara.
„Din nefericire, măsura care este la îndemâna noastră este izolarea socială și părerea mea este că se va trece la izolare socială pe regiuni, pe județe, pe orașe, acolo unde rata de pozitivare este mare. Vom ajunge din nou la un lockdown, nu am nici mai mică îndoială aici, pentru că nu se iau măsurile potrivite în continuare, nu se poartă măști în spațiile publice, rata de transmitere crește, scad temperaturile, ceea ce face ca oamenii să petreacă mai mult timp înăuntru și de aceea avem sezonalitatea gripei.
Gripa nu se transmite din cauza faptului că e mai frig, la fel și coronavirusul, ci din cauză că oamenii petrec mai mult timp înăuntru, fără măști”, a declarat expertul, care crede că în momentul în care vor începe ploile și frigul și oamenii vor sta mai mult în spații închise se va înregistra un vârf al „dinților de fierăstrău” ce caracterizează în prezent situația epidemiologică din România.