Jurnalistul Iosefina Pascal a discutat în cadrul unei noi ediții a emisiunii „Dezbaterea Zilei” de la BZI LIVE despre propunerea formală de ridicare a Mecanismului de Cooperare şi Verificare. Zilele anterioare, Colegiul Comisarilor s-au reunit la Bruxelles pentru a discuta asupra raportului preliminar privind MCV. În draftul asupra căruia s-au dus discuţii se propunea ca MCV să fie înlocuit cu un mecanism comun de sancţionare a statelor care nu respectă statul de drept. Totodată, jurnalistul a abordat şi tema aderării României la Schengen. Anterior, Consiliul Comisarilor UE au prezentat că România respecta toate condiţiile de intrare în spaţiul Schengen.
Iosefina Pascal în „Dezbaterea Zilei” de la BZI LIVE
La „Dezbaterea Zilei” de la BZI LIVE, Iosefina Pascal a vorbit în cadrul ediției din 24 noiembrie despre aderarea României la Schengen, dar şi despre intenţia Consiliului Naţional Secuiesc, care a cerut statelor din Schengen să ceară informaţii de la organizaţiile reprezentative ale maghiarilor din România cu privire la situaţia drepturilor minorităţilor din țara, înainte de a vota pentru primirea României în Schengen. Potrivit invitatei, nu exista niciun Consiliu de acest fel, în context juridic.
„Am ajuns la nişte statistici uluitoare. Olanda e cea mai mare exportatoare de droguri. Adică tot felul de nenorociri. Nu mai zic de Austria. Dar am vorbit despre lucrurile astea şi ştiţi care era răspunsul romanilor?, că nu vrem în Schengen. Acum e moment Schengen, dar ăştia ne umilesc, ne scuipă pe toate părţile şi noi acceptăm asta. Vorbim de un non-subiect. Era doar un subiect de campanie. Este vorba despre aceste ţări care desfăşoară activităţi paralele în timp ce noi suntem arătaţi cu degetul. Uitaţi-vă a la aceste ţări.
Apoi, asta cu secuii. Ieri am postat pe Facebook o ştire pe care o rostogolesc ăştia mari ca un Consiliu Naţional Secuiesc ar fi zis ceva. Aceasta entitate nu există. Nu există un Ţinut Secuiesc Naţional. Dacă ar exista un ONG, ar fi legal. Şi presa o dă ca şi cum există această entitate juridică, care e formată din 3 cetăţeni descreieraţi care au zis că noi nu respectăm drepturile minorităţii maghiare. Cert e că au zis că noi nu merităm în Schengen, ceea ce nu este adevărat. Spun şi românii mizerii despre România, dar asta că nu respectăm drepturile minorităţii este ultima problemă. Îi avem cu primari, cu preşedinţi de consiliu, cu prefecţi. Nu exista conflicte interetnice, cu toate că ei se chinuie să facă asta.
Vin doi cetăţeni români de etnie maghiară şi spun nişte lucruri deosebit de interesante. Zice unul dintre ei că Consiliul ăsta nu există juridic. În 2006 au vrut să declare autonomia Ţinutului Secuiesc. Tot apar ficţiuni din astea. Ce se întâmplă la noi? Presa prezintă ştirea. Nu se poate. Presă la noi îi consemnează. Ăştia zic că suntem naşpa. Voi nu ştiţi nimic despre Austria? Nu protejaţi interesul României?”, a menționat Iosefina Pascal.
Iosefina Pascal: „E foarte uşor să creezi conflicte artificiale, pentru că oamenii sunt supăraţi”
CNS a recomandat statelor membre ale spaţiului Schengen să se consulte cu liderii bisericilor maghiare şi cu organizaţiile reprezentative ale maghiarilor din România înaintea luării unei decizii şi să le ceară informaţii cu privire la respectarea drepturilor fundamentale ale omului, inclusiv a drepturilor minorităţilor. Iosefina Pascal însă a menţionat că o să există o dezbinare socială care, în contextul în care este foarte uşor să creezi conflicte artificiale.
„La noi se întâmplă. E o problemă a cetăţenilor, şi noi cetăţeni simpli, şi noi jurnaliştii, acceptăm să fim călcaţi în picioare de nişte descreieraţi care promovează conflicte etnice. Nu vă luaţi după nişte descreieraţi care vor autonomie. Ştiţi că în Harghita majoritatea cetăţenilor maghiari mor de foame? De ce cetăţenii romani de etnie maghiară sunt mai aproape de Victor Orban? Pentru că liderii noştri şi-au bătut joc de ei aşa cum şi-au bătut joc de noi. Soluţia noastră este să îi schimbăm pe ăştia. O să tot avem dezbinare socială, foamete. Acum, la tensiunea din societate, e foarte uşor să creezi conflicte artificiale, pentru că oamenii sunt supăraţi.
Media, treziţi-vă! S-a dat comunicatul. Tu ca jurnalist trebuie să afli cine e entitatea asta. Tu promovezi o acţiune menită să aprindă spiritele. Îi ajută că au tot felul de scuze pentru care nu intrăm în Schengen. De aia nu intrăm în Schengen. Creşte euroscepticismul, ca omul normal înţelege că UE nu îţi dă, nu îţi face. Şi ce înţelege? Fără UE, fără nimic. E vorba de cum suntem noi priviţi, de modul în care facem politica externă. Noi nu avem nimic, ca băieţii care ne conduc nu vor să avem nimic”, a conchis Iosefina Pascal.
În „Dezbaterea Zilei” de la BZI LIVE, Iosefina Pascal a discutat și despre protestul amplu care a avut loc la București zilele acestea.