Prima pagină » Editorial » Iosefina Pascal e hingherită!
Iosefina Pascal e hingherită!

Iosefina Pascal e hingherită!

10 mart. 2023, 09:32,
Sorin Rosca Stanescu în Editorial

Cunoscuta jurnalistă de investigație Iosefina Pascal a intrat în vizorul statului subteran. A unui așa-zis ONG de tip sorosist, al cărui rol este acela de a-i identifica și a-i executa pe jurnaliștii care emit opinii și fac dezvăluiri neconforme cu linia oficială. Mi se pare extrem de interesant să pun pur și simplu față în față maniera în care este interogată Iosefina Pascal și răspunsul acesteia.

Stimată doamnă Pascal,

Context.ro este o platformă media independentă din România și face parte din rețeaua internațională de jurnalism de investigație Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP).

Vom publica un articol cu informații de interes public și avem nevoie de ajutorul dumneavoastră pentru a clarifica unele aspecte.

Vă transmitem câteva întrebări mai jos și sperăm că veți fi de acord să ne răspundeți la ele. Avem nevoie de răspunsul dumneavoastră până cel târziu la 15 martie 2023.

Publicați pe rețelele de socializare dezinformări sau informații neverificate? Dacă da, de ce? Care este comentariul dumneavoastră?

Primiți finanțare sau sprijin din partea autorităților ruse sau din partea unor cetățeni ruși?

Sunteți promovată de Sputnik, entitate aflată sub controlul autorităților Federației Ruse, dar și de alte site-uri din România care publică dezinformări în general. Cum comentați?

Ați fost acuzată că propagați teorii ale conspirației și narațiuni pro-ruse. Doriți să comentați?

Doriți să faceți alte precizări?

Context.ro nu vă acordă dreptul de a comunica neoficial cu organizația noastră. Indiferent de modul în care o etichetați, toată corespondența cu dumneavoastră va fi considerată on the record și, prin urmare, publică. Context.ro își rezervă dreptul de a utiliza integral sau parțial răspunsul dvs. și de a-l distribui către orice altă parte sau părți, după cum consideră adecvat.

Vă mulțumesc,

 

Iulia Stănoiu

Reporter context.ro

Asociația Jurnaliștilor de Investigații CONTEXT

Telefon +4 0767 821 258

 

Bună ziua, aveți mai jos răspunsurile la întrebările adresate:

 

1. În primul rând, pe rețelele de socializare public opinii și analize cu privire la subiectele din presa din România, UE, SUA, sursele fiind agențiile de știri bine cunoscute. De asemenea, pe social media public materiale video despre activitățile ilegale, sau imorale, ale politicienilor, sau ale altor persoane fizice și juridice. Din câte am văzut, unul dintre fondatorii proiectului dumneavoastră este domnul Attila Biro, ale cărui anchete publicate pe site-ul Rise Project le-am apreciat în mare măsură, cu toate că o instanță a decis că sunt dezinformări și afirmații calomnioase (Streinu-Cercel vs Rise Project). Acum înțelegeți problema? Optica, finanțarea și ideologia dumneavoastră vă îndeamnă să etichetați opinia și munca unui jurnalist independent drept „dezinformare”, în timp ce dumneavoastră aveți o hotărâre a instanței care spune că ați dezinformat oamenii și ați distrus imaginea unei persoane.

 

2. Nu, nu primesc sprijin material, sau jurnalistic, din partea vreunei autorități, instituții, sau persoane, străine, indiferent de naționalitatea acesteia, pentru că nu vreau să-mi fie afectată, sau influențată, activitatea de jurnalist independent. Primesc salariu de realizator de emisiuni de la două posturi din România. Puteți spune și dumneavoastră același lucru? Sau puteți spune, măcar, cine vă finanțează ONG-ul și activitatea jurnalistică și dacă vă considerați o publicație independentă?

 

3. Oricare site de știri din România poate prelua materialele video publicate de mine în spațiul public virtual. Nu am fost contactata de Sputnik ca să puteți spune că „sunt promovată” de Sputnik. Din câte știu au fost preluate doar anumite materiale din toată activitatea mea jurnalistică, fără să fiu contactată, acum câțiva ani de zile. Cât despre judecata dumneavoastră de valoare cu privire la „site-uri din România care publică dezinformări”, v-aș ruga să contactați site-urile respective pentru un punct de vedere. Ar trebui să aveți respect pentru activitatea jurnalistică, sau civică, a oricărei publicații, sau organizații, în contextul în care aflăm că inclusiv guvernul Marii Britanii a folosit dezinformarea ca metodă de implementare a măsurilor de restricții și a fost devoalat fix de jurnaliștii acuzați de „dezinformare” de la cel mai înalt nivel.

 

4. Din câte știu, nu am fost pusă sub acuzare de autoritățile statului român, nici nu am fost condamnată de vreo instanță, ca urmare a activității jurnalistice pe care o desfășor în mod legal. Din contră, publicații internaționale au citat informațiile mele și am colaborat pe diverse anchete jurnalistice de interes public. Încă nu există vreo faptă penală numită „delict de opinie”, iar listele negre ale entităților private nu au valoare juridică și reprezintă doar o tentativă de intimidare, pe model sovietic, a unui jurnalist. Am văzut că intimidarea jurnaliștilor reprezintă un subiect de interes pentru publicația dumneavoastră… Să tragă cititorii concluzia.

 

5. Da, fac precizarea că nu puteți utiliza PARȚIAL punctul meu de vedere, deoarece asta înseamnă manipulare și cenzura. Fie publicați integral punctul meu de vedere, fie nu-l publicați deloc. De asemenea, nu aveți dreptul legal să-l distribuiți către „ALTE PĂRȚI” fără acordul meu, deoarece m-ați contactat prin intermediul e-mail-ului meu personal, din partea unui site numit Context, pentru a răspunde cu privire la conținutul publicat pe Context, nu pentru a oferi puncte de vedere pentru alte site-uri, sau „PĂRȚI”.

 

Cu stimă,

Iosefina Pascal

 

Așadar, iată că nu numai CNA încearcă din răsputeri să restricționeze libertatea de expresie, să tempereze prin amenzi draconice casele de presă, să bage spaima în jurnaliști și să-i inhibe. Așa cum tocmai a arătat Clubul de Presă printr-un recent comunicat, CNA-ului și unor politicieni li se adaugă chiar și pretinși jurnaliști. Sau, ca în exemplul de față, falși jurnaliști de investigație, strânși sub pălăria unui ONG. Și, apropo de ceea ce înseamnă și ceea ce nu înseamnă presa de investigație, după cum se poate lesne observa, Iosefina Pascal este întrebată dacă a primit bani de la Federația Rusă. Un procedeu absolut jegos. Pentru că, printr-o întrebare, se insinuează de fapt că așa ar sta lucrurile. Nu ar fi fost mai simplu, cu condiția ca în acest ONG să existe cu adevărat ziariști de investigație, ca aceștia să fi efectuat o documentare, la capătul căreia să fie capabili să dovedească faptul că Iosefina Pascal a fost cumpărată de Kremlin?

Dacă mai este necesar, amintesc că Iosefina Pascal este primul jurnalist din lume care a dezvăluit contractul încheiat de Pfizer cu Uniunea Europeană, contract vizând achiziționarea de către statele membre a sute de milioane de doze de vaccin. Și tot Iosefina Pascal a postat și cele mai multe dezvăluiri privind modul în care Guvernul României și alte guverne au încălcat în perioada pandemiei drepturi și libertăți fundamentale ale omului, situație ulterior confirmată prin hotărâri definitive ale justiției. E lesne de înțeles de ce Iosefina Pascal este un jurnalist incomod.

Dar iată că știrile rele se țin lanț. Pe CorectNews preluăm un articol apărut azi dimineață în Evenimentul Zilei și care se referă la o premieră. Podcastul lui Ionuț Cristache, aflat într-un dialog cu Dan Puric și reprodus pe YouTube, este cenzurat de CNA. Care, în urma unei ședințe care, contrar legii, nu este făcută publică, și fără a avea la bază niciun fel de argument juridic, îi cheamă la sediul instituției pe Ionuț Cristache și conducerea Evenimentului Zilei pentru a-i lua la întrebări. Interesant de văzut și răspunsul lui Dan Andronic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
30 noiembrie 2024
30 noiembrie 2024