Ionuț Viorel Bohotici este un tânăr de origine română, care a inventat o mască de protecție contra COVID de ultimă generație. Tânărul inventator locuiește în Italia de la vârsta de 2 ani și speră ca masca inventată de el să aibă succes. Potrivit portalului Rai News, tânărul va prezenta masca într-o conferință din Dubai.
Tânărul este înscris în primul an la Facultatea de Inginerie Electronică, la Politehnica din Torino. Masca de protecție este invenția unui român în vârstă de 19 ani. Ionuț Viorel Bohotici a proiectat masca în urmă cu un an, iar acum a brevetat-o și urmează să o prezinte, pe 18 februarie 2022, la Dubai Expo.
Ionuț Viorel Bohotici nu este singurul care vine cu inovații în materie de măști. Jiang Jinjun, un pneumolog de la Spitalul din Shanghai a dezvoltat o mască de protecție care poate fi folosită în timpul mesei.
Cum funcționează masca împotriva Covid-19?
Din detaliile oferite de inventator, un dispozitiv pus în interior face ca masca de protecție să-și schimbe culoarea atunci când nu mai poate fi folosită.
„Am realizat deja un prototip la sfârșitul anului școlar, la liceul Galilei din Jesi, unde am absolvit. Am petrecut patru ore în fiecare după-amiază în laborator și am putut studia reacția biochimică a anumitor enzime. Nu pot dezvălui mai mult. Costă doar un cent în plus la fiecare mască, conform unui studiu de piață realizat cu inginerii de management de la asociația Sit-polito.”, a declarat Ionuț, citat de presa italiană.
Tânărul a dezvăluit că i-a venit acestă idee după ce a citit un sondaj în care 72% din participanți suneau că au folosit masca de protecție câteva zile consecutive, deși știau că aceasta nu mai este eficientă.
Ionuț Viorel Bohotici are planuri mari cu această mască
În cadrul unui interviu, românul stabilit în România consideră că masca inventată de el este mult mai eficientă decât măștile obișnuite, și chiar ar trebui stabilită obligativitatea acesteia.
„Prin urmare, m-am gândit că dacă statul ar introduce obligativitatea purtării măștilor cu acest indicator, oamenii ar fi mai relaxați, pentru că, de exemplu, aflându-se în interiorul unui autobuz ar putea înțelege de la senzorul colorat dacă masca și-a pierdut puterea de filtrare și astfel să se îndepărteaze de persoana care o poartă. Sau, de exemplu, se poate prevedea că accesul în magazine sau spații închise nu este permis atunci când indicatorul este colorat, deoarece asta înseamnă că masca nu mai este eficientă”, a explicat românul.
„O utilizare sistematică a acestui dispozitiv ar reduce semnificativ șansele de contagiune și ar avea automat un impact pozitiv asupra incidenței bolilor infecțioase și asupra sistemului național de sănătate, precum şi beneficii economice în favoarea îngrijirii sănătăţii”, mai spune tânărul de 19 ani.
Cu ajutorul invenției sale, tânărul Ionuț Viorel Bohotici, caută potențiali investitori și își propune să înceapă un start-up în domeniul biotehnologiei, alături de colegii săi de la Politehnica din Torino Paolo Brancato și Vittorio Balestrazzi: „Dar dacă ar trebui să sosească o ofertă corectă, aș fi si eu disponibil să vând brevetul”, a declarat inventatorul
Conform unui studiu, măștile de protecție oferă protecție limitată în lupta contra virusului CoVid-19.