Prima pagină » Local » Ionuț Nistor, despre transplanturi la copii: „Acestea sunt cele mai dificile!”

Ionuț Nistor, despre transplanturi la copii: „Acestea sunt cele mai dificile!”

12 feb. 2022, 08:15,
Cezara Moraru în Local

De la începutul anului au fost efectuate mai multe intervenții chirurgicale, însă medicul primar nefrolog și purtător de cuvânt al Spitalului Clinic „Dr. C. I. Parhon” Iași, Ionuț Nistor, susține că cele mai dificile transplanturi sunt cele la copii.

O nouă secție de terapie intensivă va fi inaugurată la Spitalului Clinic „Dr. C. I. Parhon”. Investițiile au fost alocate de către primărie. Noua secție prevede mai multe beneficii pentru pacienții internați. În Iași sunt mai multe centre de dializă.

Noul bloc operator, va oferi posibilitatea de a se efectua 4 operații în mod simultan, ceea ce înseamnă dublu, față de momentul actual. Toate transplanturile renale din zona Moldovei sunt realizate la Iași.

medic nefrolog ionut nistor

În orașul Iași sunt mai multe centre de dializa si există aproximativ 600 pacienți care depind de acest tratament

Ionuț Nistor: „Transplanturile la copii vin însoțite cu o serie de riscuri

Transplanturile la copii sunt dificile și vin însoțite cu o serie de riscuri. Cu atât mai grea este situația în carepacientul este minor. Copiii sunt speriați de proceduri de cele mai multe ori, iar starea lor una foarte delicată. Și pentru medici este dificil, mai ales din punct de vedere emoțional.

„Ultima intervenție este de la un tată către fiul său, de 17 ani, care a fost realizată cu succes! Este foarte dificil de realizat un transplant în cazul copiilor, deoarece aceștia sunt de obicei în stări fizice și psihice foarte fragile. Stresul pre și post operator reprezintă un factor care îngreunează și mai mult întregul proces. Un alt aspect nefast este că un transplant de rinichi, nu poate fi viabil pentru tot restul vieții, astfel că, peste 15 ani sau chiar mai devreme, este necesară o nouă intervenție”, declară Ionuț Nistor.

spitalul clinic parhon

Spitalul Clinic „Dr. C. I. Parhon” Iași va dispune de un nou bloc ATI

Câte transplanturi au fost realizate de la începutul anului, la Iași

Medicul nefrolog a precizat că până în prezent, s-au efectuat la Iași 5 intervenții renale. Transplanturile au fost efectuate chiar și în condițiile pandemice.

„Anul acesta au fost efectuate 5 intervenții renale, majoritatea de la donator viu. La momentul actual, lista de așteptare este variabilă, dar vorbim de aproximativ 400-500 de pacienți care așteaptă sa fie evaluați în vederea unui transplant. Compartimentul de transplant a fost renovat complet anul trecut.

Am pornit de la ideea de a face camere cu o izolare mai bună, pentru pacienții foarte fragili care trebuiau protejați de factorii de risc precum COVID sau alte infecții care le puneau viața în pericol, post-operator. Anul trecut au fost 30 de intervenții, dintre care 20 de intervenții de la donator cadaveric și 10 de la donatori vii.

Noi operăm pacienți din toata zona Moldovei, dar din păcate nu vedem și o susținere a acestora spitale zonale – în sensul de a identifica recoltatori, și a ne anunța”, menționează Ionuț Nistor, medic primar nefrolog și purtător de cuvânt al Spitalului Clinic ”Dr. C. I. Parhon” Iași.

pacienti dializa

Dializa renală este un tratament care filtrează și purifică sângele, cu ajutorul unui aparat de dializă special conceput in acest sens

O nouă secție de terapie intensivă pentru pacienții cu afecțiuni renale

Spitalului Clinic „Dr. C. I. Parhon” Iași va dispune de un nou bloc ATI. Investițiile au fost alocate de către primărie. Conf. dr. Ionuț Nistor, medic primar nefrolog și purtător de cuvânt al Spitalului Clinic ”Dr. C. I. Parhon” Iași este de părere că noua secție va reuși să acopere unnumăr mai mare de pacienți, câr și un mediu mai sigur pentru transplanturile dificile la copii cât și aduți.

„Este un proiect mai vechi care a demarat acum doi ani. Este un proiect etapizat, începând de la ideea de a renova complet blocul operator și cel de transplant renal. Este finanțat de către Primăria Iași. Planurile sunt ca într-o lună, aceasta secție de terapia intensiva sa fie gata. Al doilea proiect – Blocul COVID,  este asigurat de un proiect european câștigat anul trecut, dedicat spitalelor de tip suport. Este vorba de 2 milioane de euro primiți.

Acest proiect asigură, sisteme ce permit efectuarea investigațiilor din zona de imagistică, la nivel intern. Prin asta, urmărim să oferim un confort cât mai mare pacienților, evitând să îi deplasăm în alte centre pentru aceste analize, tocmai cu scopul de a preveni expunerea inutilă sau posibile infectări. Lucrurile merg în linie dreaptă, ceea ce presupune că în două luni vom fi funcționali. Astfel, cele două proiecte vor funcționa în simbioză”, mai spune medicul, care consideră că cele mai dificile intervenții chirurgicale sunt transplanturile la copii.

grafica rinichi si covid

Infecția cu noul virus Covid-19 influențează și rinichii, în mare măsură

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *