Prima pagină » Economic Local » Ionel Apostol, președinte „Împreună pentru A8”, din Iași: „Autostrada se va finaliza în 2040. Despre clasa politică din Moldova am numai cuvinte de ocară”
Ionel Apostol, președinte „Împreună pentru A8”, din Iași: „Autostrada se va finaliza în 2040. Despre clasa politică din Moldova am numai cuvinte de ocară”

Ionel Apostol, președinte „Împreună pentru A8”, din Iași: „Autostrada se va finaliza în 2040. Despre clasa politică din Moldova am numai cuvinte de ocară”

29 aug. 2024, 02:00,
Raluca COSTIN în Economic Local

Ionel Apostol, președinte „Împreună pentru A8”, din Iași, susține că Autostrada Unirii, care leagă Moldova de Transilvania, va fi finalizată abia în anul 2040. A fost eliberat acordul de mediu pentru tronsonul ieșean al Autostrăzii A8 (Târgu-Neamț-Iași-Ungheni), care are 93,3 kilometri. În total, A8 are o lungime de 304 kilometri și va fi de la Ungheni, la Târgu Mureș

Ionel Apostol, președinte „Împreună pentru A8”, din Iași, susține că Autostrada Unirii, care leagă Moldova de Transilvania, va fi finalizată abia în anul 2040, ceea ce înseamnă că termenul de finalizare, vehiculat în 2030, va fi mult mai târziu decât se așteaptă ieșenii și nu numai. „Deși nu îmi face plăcere, o să-l parafrazez pe actualul prim-ministru. Din care parte? (n.r-râde, întrebat când va fi finalizată Autostrada A8, și face referire la o declarație mai veche a prim-ministrului Marcel Ciolacu despre o altă autostradă). Autostrada A8 are o adevărată epopee. Ea, întotdeauna, a ținut de latura politică a României. Deciziile se iau la București. Importanța autostrăzilor, pentru cei din Guvern, nu contează că este trecută în master planul general de transport ca fiind un coridor principal al venirii de la Târgu-Mureș, până la Chișinău. Pentru domniile lor contează doar ce se întâmplă politic. Nu este un obiectiv finalizat sau măcar început. Eu sunt lămurit în ceea ce privește Guvernul, de aceea, cu mulți ani în urmă, am încercat să facem o presiune, zic eu, constantă, în ceea ce privește atingerea acestui obiectiv. Chiar dacă se preconiza, se discuta și așa mai departe anul 2030 ca termen de finalizare a autostrăzii – acest termen este irealist. Eu cred că abia în 2040 se va finaliza autostrada A8. Dacă va fi atunci. Eu sper să pot circula pe autostradă până ies la pensie”, spune Ionel Apostol, președinte „Împreună pentru A8”.

Ionel Apostol, președinte „Împreună pentru A8”, din Iași: „Despre clasa politică din Moldova am numai cuvinte de ocară”

Ionel Apostol mai spune că s-a ajuns în această situație din cauza clasei politice slabe din Iași și Moldova: „Despre clasa politică din Moldova am numai cuvinte de ocară. Nu s-a implicat deloc în aceste proiecte, a adoptat poziția ghiocelului la București. Ca urmare a acestui fapt, vedeți și dumneavoastră în ce punct ne aflăm. Este adevărat că unii fac din mici etape, adevărate victorii. Nu cred că este cazul. Stai doi ani și ceva la minister și apoi vii și spui că a fost semnat un acord de mediu, mi se pare absolut ridicol. M-am amărât destul din cauza faptului că unii oameni au transformat, plecând din mișcarea civică, au transformat obiectivul nostru din interes comun, în unul de interes personal”, mai spune Ionel Apostol. Niciun ieșean nu și-a găsit locul pe lista de conducere a PSD. Este dovada incontestabilă a faptului că Iașul nu prezintă niciun interes pentru organizația politică.

Când scapă șoferii de aglomerația de la Lețcani-Podu Iloaiei?

Autostrada A8 va fi construită pe traseul Ungheni – Iași – Târgu-Frumos – Pașcani (se intersectează cu A7 – Autostrada Moldovei, care leagă Ploiești de Siret, unde se lucrează) – Târgu-Neamț – Poiana Largului – Ditrău – Târgu-Mureș. Dacă vorbim de tronsonul ieșean al A8 (Târgu-Neamț-Iași-Ungheni), acesta are 93,3 kilometri și va parcurge și Lețcani, și Podu Iloaiei, unde, acum, traficul este infernal. „Dacă vorbim de zona Lețcani – Podu Iloaiei, autostrada A8 va trece prin nordul orașului, va fi viaduct, potrivit planului. Ar fi trebuit să avem o șosea de centură, până va fi gata autostrada, pentru a fi rezolvată problema traficului din aceste zone. Eu cred că semafoarele nu vor ajuta cu nimic”, mai spune președintele asociației. Ionel Apostol, președinte „Împreună pentru A8”, din Iași, mai spune că nu va renunța la demersurile sale civice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *