Prima pagină » Actualitate » Ion Cristoiu: Să zicem că la Congres Marcel Ciolacu a predat PSD Statului paralel. Dar luptătorii din PSD împotriva acestei predări unde au fost?
Ion Cristoiu: Să zicem că la Congres Marcel Ciolacu a predat PSD Statului paralel. Dar luptătorii din PSD împotriva acestei predări unde au fost?

Ion Cristoiu: Să zicem că la Congres Marcel Ciolacu a predat PSD Statului paralel. Dar luptătorii din PSD împotriva acestei predări unde au fost?

24 aug. 2020, 08:13,
BZI.ro, în Actualitate

Cunoscutul jurnalist Ion Cristoiu scrie, pe blogul sau, despre congresul PSD. În text, Cristoiu aduce o critică celor care au predat, statului paralel, formaţiunea politică. Acesta remarcă lipsa de interes pe care au avut-o unii lideri din PSD. Redam, integral, întreg editorialul lui Ion Cristoiu:

Marcel Ciolacu a cîștigat șefia PSD supunînd la vot Moțiunea intitulată Reconstrucția PSD – o viziune politică de stînga pentru un partid european.
În ansamblu, Moțiunea e un program politic de schimbare la față a PSD, pentru a salva partidul pe cale de lichidare după dezastrul numit anul 2019. Nu numai eu, ci și alți cronicari ai clipei, au observat despărțirea brutală. Pentru că e bruscă și categorică, de trecutul întruchipat de domnia lui Liviu Dragnea. Unul dintre punctele noului program din Moțiune, prezent și în discursul din debutul Congresului, vizează poziția PSD de pînă nu demult față de Justiție. E musai să reamintim că insistența PSD pe abuzurile comise de Justiție împotriva liderilor PSD, încercarea de a schimba Legile Justiției, reacția promptă la anchetarea sau condamnarea unui PSD-ist, solidaritatea în Parlament cu deputatul sau senatorul căruia i se cerea ridicarea imunității pentru a putea fi investigat penal, au fost temeiurile pe care s-a ridicat imaginea internă și internațională a PSD de partid al penalilor. Indiscutabil, Statul paralel a fost mult mai îngăduitor cu penalii din partea Dreaptă a eșichierului politic. Lipsa oricărei reacții a DNA la jefuirea țării de către camarila regimului Iohannis în numele luptei împotriva Coronavirus apare ca o nouă dovadă că Justiția e folosită drept instrument de chelfăneală politică în România statului zis și de drept. Prin campania dusă doar împotriva abuzurilor, definită și printr-o comunicare de doi bani, PSD a intrat într-o fundătură. Liderii săi au continuat să fie ținta predilectă a Parchetului. Chiar dacă PSD a protestat pe toate canalele. În fața acestei situații fără ieșire (protestele nu ajută la nimic victimele, în schimb PSD apare ca un partid nefrecventabil în plan european și prin asta condamnat să stea în Opoziție mult și bine), Marcel Ciolacu a încercat o soluție de compromis. A scos din preocupările sale de esență întîmplările din Justiție, ținînd să menționeze lupta partidului împotriva abuzurilor. Astfel sub titlul Reconstrucția PSD Moțiunea face următorul enunț:

„Reconstrucția PSD – PSD se va desprinde de un trecut controversat și va comunica în mod prioritar schimbările pe care le face în structurile sale pentru a asigura un viitor promițător pentru partid și pentru țară. Controversele din domeniul justiției nu vor mai reprezenta un subiect prioritar pentru PSD, dar vom continua să milităm împotriva oricăror forme de abuzuri și pentru respectarea legii și a instituțiilor statului de drept. Se va pune accentul pe selecția unor oameni de calitate, integri, care pot oferi încredere cetățenilor atunci cînd ocupă anumite funcții publice în conducerea statului sau a comunităților locale.”

Discursul din deschidere a fost mai precis și mai radical, pentru că n-a menționat abuzurile:

„Dar au fost cazuri când munca voastră a fost irosită de cei care au crezut că pot folosi PSD ca pe o cheie la uşile justiţiei. Nu ei sunt PSD! Ei aparţin trecutului. Şi trebuie să ne rupem de acest trecut! Justiţia trebuie făcută în sala de judecată. Nu la partid, nu la televizor, nu în palatele Administraţiei prezidenţiale. Reforma justiţiei trebuie făcută de către profesionişti, de magistraţi, de CSM, de asociaţiile profesionale. O spun cu toată răspunderea, conştient că poate pierd voturile unora care văd lucrurile altfel. În mandatul meu, PSD va rămîne strict pe agenda românilor, iar justiţia acolo unde îi este locul, în sala de judecată”.

Acest punct a stîrnit o adevărată furtună pe Facebook, unde se exprimă mulți lideri PSD. Codrin Ștefănescu mai că n-a strigat:

„Lașilor! Ați aprobat toate aberațiile, v-ați călcat in picioare toate dezideratele, ați hulit foștii lideri curajoși ai acestui partid, v-ați delimitat de trecutul PSD și ați jignit iremediabil milioane de votanți! Ați anulat lupta noastră pentru drepturi si libertăți, ați aprobat abuzurile înfiorătoare ale anilor trecuți. L-ați pupat pe Grindeanu, l-ați pupat pe Ciolacu, deși pe la colțuri urlați în pumni de furie și jenă! Începînd de azi, Klaus are și PSD-ul lui! Cu voia voastră și cu votul vostru! Și cînd mă gândesc pe cîți dintre voi am apărat cînd nimeni nu îndrăznea să o facă! Îmi vine să urlu, nu alta!”

Adrian Severin a protestat și el:

„Congresul PSD a ales fuziunea prin absorbție cu «statul paralel». Mortua est! Electoratul stîngii nu mai are partid, dar nici dileme.”

Au mai scris în acest sens și alții. Ioan Mircea Pașcu, de exemplu. Îi stimez pe toți cei care au denunțat ceea ce ei numesc acapararea PSD de către statul paralel. De altfel, acuzația că Marcel Ciolacu e omul lui Klaus Iohannis și prin urmare Congresul a predat PSD cu sediu cu tot chiriașului de la Cotroceni, apare ca un leitmotiv al multor comentarii de după Congres.

Slavă Domnului! Multe acuzați îmi pot fi aduse. Nu cred că printre ele s-a număra cea de slujitor al Statului Paralel. E suficient să reamintesc adevărul că sintagma de uz obștesc Binomul SRI-DNA a fost lansată de mine în spațiul public.
Cred că am suficient credit moral pentru a le aduce în față celor care acuză Congresul de predare a PSD Statului paralel următoarea chestiune.

Să zicem că prin Marcel Ciolacu PSD a fost predat Statului paralel.
PSD e însă ditamai partidul. Cu lideri de marcă (primarul capitalei e PSD-ist), cu mii de primari, cu președinți de organizații județene, cu foști demnitari. Cum poate preda un singur om statului paralel ditamai hardughia? La Congres s-a votat pe Moțiuni. Moțiunea cîștigătoare a fost cea a lui Marcel Ciolacu. Documentul acuzat de mulți ca fiind cel care consfințește predarea PSD. Da, dar acest Document a fost semnat de echipa de conducere a PSD din care fac parte printre alții și Olguța Vasilescu, Gabriela Firea, Sorin Grindeanu, Paul Stănescu. Semnarea Moțiunii de către nu mai puțin de 16 lideri marcanți ai PSD ne avertizează că predarea, dacă predare a fost, aparține nu doar lui Marcel Ciolacu, dar și altor lideri ai PSD. Nu de alta, dar votul pe Moțiuni a fost un vot de acceptare a Programului propus de Marcel Ciolacu. La vot Moțiunea lui Marcel Ciolacu a obținut nu mai puțin de 1310 de voturi. Predarea, dacă predare a fost, a fost semnată de delegați.
Votul pe Moțiune e un vot pe Proiect politic.

S-a încheiat Congresul Extraordinar al PSD. Știrea dată de toate agențiile de presă sună așa:

„Marcel Ciolacu a fost ales preşedinte al PSD, la Congresul extraordinar desfăşurat astăzi online. El a promis o abordare nouă, atît în partid, cît şi faţă de cetăţeni. (…) Din echipa condusă de Marcel Ciolacu fac parte prim-vicepreședinții Gabriela Firea și Sorin Grindeanu, secretar general Paul Stănescu, președintele Consiliului Național, Vasile Dâncu și 12 vicepreședinți, patru pe domenii de activitate și opt pe regiuni. Fostul ministru de finanțe Eugen Teodorovici a fost singurul contracandidat al lui Marcel Ciolacu.(…) Eugen Teodorovici a obţinut 91 de voturi, faţă de 1.310 ale lui Marcel Ciolacu. Au fost înregistrate şi 49 de voturi nule.”

Urmare a unui dezastru de comunicare din partea PSD, dar și a leneviei tipice presei noastre hrănite din alte surse decît cele ale concurenței de pe piață, nu s-a ținut cont că votul a fost pe Moțiuni. Știrea adevărată e că Moțiunea lui Marcel Ciolacu și nu Marcel Ciolacu a obținut 1310 voturi. Menționarea lui Eugen Teodorovici ține de înfățișarea Buletinului de vot. Acesta e halucinant din punctul de vedere al statutului, dar și al logicii. Congresul a acceptat propunerea CExN de a se vota pe Moțiuni. În aceste condiții, Eugen Teodorovici trebuia să depună o Moțiune. La Convenția FSN din martie 1992 s-au confruntat trei Moțiuni. Trei proiecte diferite și trei echipe diferite. La Convenția PD din 2001 s-au luptat trei Moțiuni. Trei proiecte diferite și trei echipe diferite. Dat fiind că organismele de conducere colectivă ale PSD au decis votul pe Moțiuni, normal ar fi fost ca Eugen Teodorovici să depună o Moțiune și o echipă proprie. Trecerea sa pe buletinul de vot e o glumă proastă. Marcel Ciolacu, definit prin împăciuitorism, a ezitat să ceară respingerea candidaturii, deși ea nu se înscria în votul pe Moțiuni.

De ce n-a depus Eugen Teodorovici Moțiune?
Răspunsul îl dă recapitularea activității mele pe cristoiuTv în pregătirea Congresului.

Pe 18 iunie 2020, la interviul de pe cristoiuTv, Codrin Ștefănescu a denunțat începutul procesului de predare a PSD regimului Iohannis de către conducerea interimară. Dacă ajunge conducere plină – a susținut fostul secretar general al PSD – termină de predat. Pentru a evita acest lucru, Codrin Ștefănescu a propus susținerea lui Eugen Teodorovici la președinția PSD. Cu acest prilej, Codrin Ștefănescu l-a ruga public pe Eugen Teodorovici să candideze. Din spusele interlocutorului rezulta că Eugen Teodorovici e cel mai nimerit să salveze PSD de la predare.

Pe 2 iulie 2020, a venit rîndul unui interviu cu Eugen Teodorovici. Un interviu care m-a convins că fostul ministru de finanțe e un politician solid, puternic, o adevărată personalitate. Domnia sa a făcut o critică amplă a conducerii PSD de către Marcel Ciolacu. Teza discursului său:
Marcel Ciolacu o e omul Sistemului, al Statului Paralel.
Dacă Marcel Ciolacu ajunge președinte plin al PSD, partidul va fi predat Statului Paralel.

Pe parcursul interviului Eugen Teodorovici a denunțat cele două formule de ținere a congresului on line și pe Moțiuni. Votul pe Moțiuni a fost crunt criticat:

„Se vorbește despre o moțiune. Și domnul președinte Adrian Năstase mi-a spus că această abordare, neprevăzută de statut, este un atac la democrația partidului. M-am gândit și eu și m-am întrebat de ce această abordare, pe moțiune. Încerci să le oferi funcții altor colegi, pe care-i atragi lîngă tine și îl lași pe contracandidat fără posibile nume. Și poate că în conducere intră persoane care, la un congres corect, nu ar obține niciun vot. Și culmea, îi legitimezi”.

L-am întrebat pe Eugen Teodorovici dacă va candida:

„V-am spus. Eu sînt un om politic, sînt obligat să o fac. Lumea îmi scrie, îmi spune pe stradă, pentru acești oameni, pentru a arăta că ce ține de mine, am făcut, mai departe ține de votul delegaților la congres.”

Deoarece denunțase cele două formule de ținere, l-am întrebat:

„Deci, indiferent de condiții, online, moțiune sau nu, candidați sau nu?”

Mi-a răspuns:

„Indiferent de ce se întîmplă, ce decide CEx-ul, da, o să-mi asum candidatura.”

Atît din spusele lui Codrin Ștefănescu și Eugen Teodorovici, cît și din alte interviuri ale altor lideri PSD la cristoiuTv rezulta că există în PSD o grupare însemnată care refuză politica lui Marcel Ciolacu, acuzată ca una de predare a partidului în brațele statului paralel și în cele ale Puterii întruchipate de Klaus Iohannis.

Marți, 21 iulie 2020, la emisiunea România 9 de la TVR, moderată de Ionuț Cristache, la intervenția mea, Eugen Teodorovici a abordat chestiunea votului pe Moțiuni. Ca și la interviu dat mie la cristoiuTv, el a fost hotărît împotriva votului pe Moțiuni:

„Ce spunea domnul Adrian Năstase? Că moțiunea reprezintă un atac la democrația în partid. De ce? Pentru că nu mai permite altuia din partid să candideze pe una dintre funcțiile din conducerea partidului. Tu ai ocupat cu una, două trei echipe care pot candida dar nimeni din partid nu mai poate candida la una dintre acel funcții.”

Cu toate acestea, dacă se decidea votul pe Moțiune, Eugen Teodorovici anunță în emisiune că are pregătită echipa și chiar și Moțiunea:

„Eu nu am problemă să gîndesc fie pe o funcție, fie într-o echipă. Dacă va fi pe moțiune am echipă. Vor fi oameni cu școală, cu școală făcută la timp, la stat. Nu mă feresc să spun, să nu mă înjure privații acum, dar asta este. Fără diplome la SRI sau în altă parte. Oameni care într-adevăr vor să ducă partidul, oameni care au rezultate. Și nu numai tineri. Ceilalți colegi mi-au zis: nu numai tineri! Tineri în ce sens? Dorința aceasta de schimbare, pofta de muncă. Vor fi colegi din partid cu experiență. Trebuie să îmbinăm cele două zone, cele două generații. Nu poți să dai colegi la o parte, cum sunt Șerban Nicolae sau alți colegi din partid. Dar și cu oameni care vor să schimbe partidul. Uitați-vă la tineret. Tineretul trebuie să zbîrnîie într-un partid ca PSD-ul.”

Oricît ar părea de ciudat, votul pe Moțiuni dădea posibilitatea ca la Congres partidul să fie salvat de la predare. Votul pe Moțiuni înseamnă vot pe program. Era de presupus că Eugen Teodorovici depune o Moțiune dedicată salvării PSD de la Predare.

Eugen Teodorovici n-a depus nici o Moțiune.
De ce?
Pentru că nimeni n-a vrut să se înscrie pe lista sa.
Nici măcar cei care-l îndemnau să candideze pentru a salva PSD de la Predare!
Păi dacă nimeni din PSD nu vrea să se angajeze în lupta pentru salvarea PSD din ghearele Statului Paralel ce rost are să mai bocim că partidul a fost predat?!” menționeazî Ion Cristoiu pe blogul său.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *