Ion Cristoiu realizează o analiză a influenţei în România a mandatului lui Donald Trump. Jurnalistul este de părere că românii nu ar trebui să ”plângă” după Donald Trump pentru ca acesta a fost un susţinător al Statului paralel din România. Redam, integral, întreg editorialul publicat de Ion Cristoiu pe propriul blog:
La ora la care scriu și postez acest comentariu, nu se știe cine a fost declarat câştigător al alegerilor prezidențiale din SUA. Eu însă am convingerea – și nu e prima dată când o susțin public fără să șovăi – că Joe Biden va fi învingătorul. Firește, Donald Trump cere oprirea numărătorii în statele cheie, invocă, la fel ca în zilele anterioare, fraude electorale, multe dintre postările sale de Twitter parind copiate din declarațiile liderilor români postdecembriști după ce au pierdut alegerile – locale, parlamentare sau chiar prezidențiale –, suporterii lui Donald Trump, de o determinare pe care la noi n-au avut-o suporterii nici unui partid, postează pe rețelele sociale dovezi foto sau video ale lucrurilor suspecte petrecute în timpul numărării voturilor. Eu cred însă că până la urmă Donald Trump, starletă până-n măduva oaselor, ar putea să vadă în recunoașterea înfrângerii un show de succes și să recunoască victoria lui Joe Biden. Nu de alta, dar și el știe că Joe Biden e beneficiarul votului prin corespondență, preferat de electoratul democrat de teama Pandemiei, spre deosebire de electoratul lui Donald Trump, care a mers la vot pe 3 noiembrie 2020.
În România alegerile din SUA au fost urmărite cu o patimă mai mare în multe cazuri decât alegerile prezidențiale postdecembriste. Această emoție ciudată, pentru că până la urmă se alege președintele Americii și nu al României, are o explicație simplă:
Foarte mulți români sunt trumpiști.
Ca jurnalistul care a scris favorabil despre Donald Trump înainte ca acesta să fie desemnat candidat al republicanilor din 2016, am dreptul moral să mă întreb contrariat:
De ce dracu sunt românii trumpiști?
Cei mai mulți sunt trumpiști pentru că regăsesc în cei patru ani de mandat la Casa Albă notele de esență ale unei politici pe care ei o împărtășesc, dar mai ales și-ar fi dorit-o implementată și în România.
Acești români văd în Donald Trump luptătorul împotriva Statului Paralel, luptătorul care lipsește în România, luptătorul autentic, pentru că luptători de mucava sunt cu duiumul. Pe vremea când Binomul SRI-DNA, la indicațiile exprese de la Cotroceni, declanșase în România Teroarea Cătușelor (a se vedea sinistrul an 2015!), românii, intuind că democrația e pe cale să fie înlocuită cu Ocultocrația, cum i-am putea spune dictaturii Statului Paralel, românii au văzut în venirea lui Donald Trump la Casa Albă șansa că România să scape de cancerul Statului Paralel.
A influențat cu ceva venirea lui Donald Trump la Casa Albă triumful statului de drept în România? Altfel spus a făcut ceva Donald Trump pentru ca Statul paralel să încaseze vreo scatoalcă în țara noastră, pentru ca lupta împotriva corupției să nu mai fie folosită de Binomul SRI-DNA pentru hăituirea adversarilor lui Klaus Iohannis?
Firește că nu.
Klaus Iohannis a fost în cei cinci ani de mandat un patron al luptei împotriva corupției folosite de Statul paralel pentru a scoate din joc orice politician considerat periculos pentru interesele Camarilei de la Cotroceni. Văzând în Donald Trump un luptător împotriva Deep State, a Statului paralel, care înlocuiește jocul democratic cu jocurile operative, românii s-au așteptat ca președintele Americii să dea lui Klaus Iohannis un semn, dacă nu chiar un îndemn, de a milita pentru reabilitarea drepturilor omului în România, pentru eliminarea abuzurilor în numele luptei împotriva corupției. Nu se poate că președintele ales de americani împotriva manevrelor angajate de Sistem să nu întreprindă ceva pentru ca și în țările partenere ale SUA, precum România, să se angajeze la cel mai înalt nivel lupta împotriva Deep State. La început s-a crezut că aceste mesaje au fost transmise prin intermediul ambasadorului american la București, Hâns Klemm. Cum acesta, numit de administrația democrată, o ținea lângă cu lupta împotriva corupției, fără a sufla un cuvânt despre necesitatea de a se respecta drepturile individuale, românii trumpiști au crezut că Klemm duce o politică pe cont propriu. A venit și prima vizită la Casa Albă a lui Klaus Iohannis. Românii trumpiști s-au mirat mai întâi că luptătorul împotriva Statului paralel îi face Stăpânului Statului paralel din România favoarea de a fi primit la Casa Albă. Nu-i nimic – și-au zis ei, o să-i spună lui Klaus Iohannis între patru ochi că America nu e de acord cu folosirea luptei împotriva corupției pentru implicarea Statului paralel în jocul democratic. A venit însă conferința de presă de la Casa Albă de vineri, 9 iunie 2017. A zis ceva Donald Trump, luptătorul cu Statul paralel despre Statul paralel din România? Firește că n-a zis. Mult mai grav, Donald Trump a dat imbold Statului paralel din România să-și facă de cap lăudându-l pe Klaus Iohannis pentru lupta acestuia cu corupția, deși președintele fusese artizanul sinistrului an al Cătușelor, 2015. Scena stupefiantă pentru mulți români s-a petrecut în urma unei întrebări aranjate de partea română:
„Va sprijini administrația dvs. lupta anticorupție din România și cum o veți face?
Trump: Susținem cu tărie România și deci evident că susținem și lupta anticorupție. Vom susține mereu lupta anticorupție și îl susținem pe președintele vostru. Credem că a făcut o treabă extraordinară. E foarte popular, a lucrat din greu. Știm tot ce se întâmpla și va câştiga această luptă, această bătălie. Are sprijinul nostru.
Este corupția o problemă pentru investitorii americani?
Trump: Sunt mulți investitori americani care investesc în România și nu făceau asta acum câţiva ani, asta arată un mare progres. Multe felicitări. Oamenii din România iubesc SUA și vin aici și suntem foarte mândri de ei.”
Doi ani mai târziu, în contextul unei vizite aranjate ca argument electoral pentru Klaus Iohannis, la întâlnirea cu presa din 20 august 2019 conferința de presă din august 2019, are loc următorul dialog:
„Reporter: Pentru domnul preşedinte Iohannis, veţi discuta despre tema combaterii corupţiei din România cu preşedintele Trump? Veţi discuta despre această problemă?
D. Trump: Vă rog, continuaţi.
K. Iohannis: Ei bine, sper, întrucât avem rezultate bune. Şi vreau să îi împărtăşesc aceste rezultate preşedintelui Trump.
D. Trump: Şi care este întrebarea dumneavoastră?
Reporter: Întrebam despre combaterea corupţiei în România.
D. Trump: Ce drăguţ să avem o întrebare despre România.
Reporter: Deci, vă întreb – vă întreb, veţi discuta despre această problemă? Veţi discuta despre lupta împotriva corupţiei cu omologul dv. român?
D. Trump: Sigur, voi discuta, sigur.
Reporter: Ultima dată l-aţi lăudat pe preşedinte.
D. Trump: Sigur o voi face. Sigur o voi face.
Reporter: Data trecută l-aţi lăudat.
D. Trump: Cred că este un om care poate rezolva problema corupţiei în România. Şi el a făcut eforturi mari, din ceea ce am auzit. Nu am fost acolo în ultima vreme. Dar el a făcut eforturi foarte mari. Şi cred că este omul care poate rezolva problema corupţiei. Există un număr de ţări cu adevărat extraordinare, precum România, dar au o problemă imensă a corupţiei. Şi am auzit că aţi înregistrat progrese uriaşe.
K. Iohannis: Am realizat, domnule.”
Donald Trump e un luptător pentru credință. Pentru creștinism, desigur. E tot timpul cu Biblia în mina și în gură. Recent, Biserica Ortodoxă Română a fost ținta unui atac mizer din partea Statului Paralel. La București e acum ambasador Adrian Zuckerman, omul lui Donald Trump. A ridicat un deget trimisul luptătorului pentru credință Donald Trump în apărarea Bisericii creștine din România?
Românii trumpiști l-au așteptat ca pe Mesia pe Adrian Zuckerman. Ambasador numit chiar de Donald Trump, luptătorul împotriva Statului paralel din America. A fost vreun moment preocupat ambasadorul lui Donald Trump în România de încălcarea Constituției de către Klaus Iohannis, de atacurile antidemocratice ale Puterii de la București împotriva CCR? Cum să fie? Adrian Zuckerman a fost și este un valet electoral al lui Klaus Iohannis și al PNL. În această postură, el a încălcat toate normele diplomatice și de bun simț, mergând în Vrancea ca un ține cal al lui Ionel Dancă, șeful cancelariei premierului. Ambasadorul Statelor Unite ale Americii, ambasadorul superputerii numărul unu a lumii, învârtindu-se pe lângă Ionel Dancă pe post de ospătar electoral în așteptarea unui bacșiș!
Va fi fost Donald Trump un luptător împotriva Statului Paralel în America, altfel zis, în țara lui. În țara noastră, Donald Trump a fost un brav susținător al Statului paralel. Mai întâi prin binecuvântarea sistematică dată celui care comandă Statul Paralel, Klaus Iohannis. Apoi prin trimiterea în România a unui ambasador de teapa lui Adrian Zuckerman. Așteptat ca un Mesia al reabilitării luptei democratice, ca un Trimis al Casei Albe pentru a trimite Statul Paralel în cazărmi, unde îi e locul, Adrian Zuckerman s-a dovedit un neobosit și guraliv susținător al Binomului SRI-DNA. Cum se explică asta? Ne răspunde o însemnare a generalului Ion Gheorghe din cartea Leş petits fils de l’oncle Sam. Fost ambasador al României la Berlin, generalul e înhățat de americani și dus în lagăr, la reeducare, după 1945. Aici ia cunoștință de ce înseamnă democrația americană pentru alte țări decât America:
„Americanii văd în democrație doar binele lor, devotat doar înșile, la fel că privilegiile și apanajele de altădată. Ei sunt la fel de absolutiști și exclusiviști ca și nobilimea feudală, cu singura diferență că privilegiul democrației aparține la milioane de oameni, la un popor întreg și chiar la mai multe.
Americanii sunt democrați sinceri și convinși, și ei înțeleg să pună în practică preceptele democrației, dar numai între ei și pentru ei și deloc la alții. Felul lor de a se comporta cu Europenii seamănă adesea cu felul folosit de ei cu Pieile Roșii sau cu Negrii.”
Și dacă e așa, dacă Donald Trump a fost în România opusul a ceea ce se pretinde a fi în SUA, de ce ar avea românii o lacrimă, pentru că Donald Trump va pleca de la Casa Albă?