Prima pagină » Actualitate » Ion Cristoiu: Ne putem apăra interesele naționale folosind argumentele și vorbele Europei de azi și nu argumentele și vorbele primelor cnezate și voievodate
Ion Cristoiu: Ne putem apăra interesele naționale folosind argumentele și vorbele Europei de azi și nu argumentele și vorbele primelor cnezate și voievodate

Ion Cristoiu: Ne putem apăra interesele naționale folosind argumentele și vorbele Europei de azi și nu argumentele și vorbele primelor cnezate și voievodate

12 feb. 2022, 10:59,
BZI.ro, în Actualitate

1.Evident, sînt un naționalist.
Un naționalist produs al orgoliului, pentru că nu vreau să trec inferior în fața unui franțuz sau chiar a unui bulgar.
Sînt însă un naționalist modern, unul care nu poate fi reperat ca român pe un mare aeroport internațional.

Sînt însă unii care propăvăduiesc un naționalism de cădelniță și tăciune, de giubea și barbă neîngrijită, de învățătoare înfășurată în tricolor (cum ar fi scris doctorul Ulieru în jurnalul său de rătăcit pe planeta extraterestră România), un naționalism peste care s-au trecut ciubere de agheasmă.
România e Grădina Maicii Domnului.
România e Noul Ierusalim. România e bucățica de Rai rîvnită de occidentalii hrăpăreți și de rușii sălbatici.
Palavre și iar palavre.
Scoase pe gură de cei de pe scenă pentru a-i face pe cei din sală să scoată parale din buzunar. Da, e nevoie de un naționalism românesc. Dar acest naționalism trebuie să fie în lumea de azi ca rachetele sol- aer achiziționate de băștinașii convertiți la IT ca să tragă cu ele în F-urile americane și nu ca săgețile boscorodite de șamani în lupta cu tunurile conchistadorilor.
Altfel spus, ne putem apăra interesele naționale folosind argumentele și vorbele Europei de azi și nu argumentele și vorbele primelor cnezate și voievodate.

E un bun prilej să-i spun la telefon cuiva cu care discut despre candidatura asta bizară că am apreciat la Corneliu Zelea Codreanu tezele sale despre Onoare, despre Demnitate și nu trăncănelile naționaliste șovine.
Naționalismul n-a prins în postdecembrism, pentru c-a fost confiscat de personaje precum Corneliu Vadim Tudor, caricaturi ale lui Avram Iancu și Corneliu Zelea Codreanu.

2.Ziarele Trustului Pauker, Adevărul şiDimineaţa, sunt în duşmănie făţişă cu Garda de Fier și cu liderul acesteia, Corneliu Zelea Codreanu. Totuşi, din ele poţi afla aproape toate declaraţiile publice ale Mişcării. În decembrie 1937, în plină campanie electorală Dimineaţa şi Adevărul redau întocmai, fără trunchieri şi fără supratitluri isterice, principalele intervenţii ale Căpitanului. Atitudinea era lăsată pe seama comentariilor propriu-zise: editoriale, tablete, notiţe.
Un exemplu de profesionalism!

3.M-am amuzat într-un eseu mai vechi de grija care lovește societatea noastră după 23 august 1944: Cea de a învăța imba rusă. În Universul din 3 aprilie 1941 dau peste acest anunț:

„A APĂRUT IN EDITURA ZIARULUI „UNIVERSUL”
CURSUL RAPID (Ediţia a doua)
Conversaţii uzuale româno – germane
Profesor D­r VIRGIL TEMPEANU
de la Academia Comercială şi Şcoala Superioară de Război; fost lector la Universitatea din Münch­en. Secretar general al Institutu­lui de Cultură Româno – German,

Epuizarea, în mai puţin de o lună, a primei ediţii a arătat ce necesar a fost acest curs. Ediţia 2-a sporeşte cu nouă capitole utile, uşurează şi completează pe celelalte; iar un indice mobil înlesneşte cetirea, de către germani, a cuvintelor româneşti.

Dăm câteva din capitolele interesantei lucrări:
La gară; pe stradă; în restaurant; la hotel; în tram­vai; în diverse magazine, muzee; în grădina zoolo­gică; la medic; la farmacie; la bancă; la poștă; la ad­vocat, la gară, aeroport, autogaraj; pe vapor; sport; pescuit, etc.

Un capitol special tratează expresiunile uzuale, întrebuinţate în diverse împrejurări.
Exemplarul costă numai 60 lei Comenzile se vor adresa ziarului Universul. De vânzare la toate librăriile si chioşcurile ziarului Universul. întrucât s’a tipărit un număr restrâns din această ediţie”.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *