Prima pagină » National » Ion Cristoiu la BZI LIVE: „Una era să se fi dus Xi la Moscova după scandalul balonului şi alta dacă se ducea după ce îl primea pe Blinken”
Ion Cristoiu la BZI LIVE:

Ion Cristoiu la BZI LIVE: „Una era să se fi dus Xi la Moscova după scandalul balonului şi alta dacă se ducea după ce îl primea pe Blinken”

07 feb. 2023, 23:11,
BZI.ro, în National

Jurnalistul Ion Cristoiu a discutat în cadrul ediției BZI LIVE despre tensiunile dintre Statele Unite ale Americii și China. Obiectul ultimei dispute ar fi fost acel balon, acel dirijabil ce aparținea chinezilor și pe care americanii l-au doborât sub pretextul că era un instrument de spionaj.

Deși au încercat să își consolideze hegemonia și în Asia, planurile Statelor Unite nu s-au desfășurat conform intinerariului.

Ion Cristoiu la BZI LIVE

Jurnalistul Ion Cristoiu a explicat pentru BZI LIVE ce se întâmplă de fapt în această relație dintre Statele Unite și China, pornind de la conflictul cu balonul dirijabil. Aparent, o situație ce ar fi putut fi rezolvată pe cale diplomatică a escaladat și s-au luat niște măsuri ce țin mai mult de păstrarea unei reputații.

În fapt, ceea ce se dorea a fi un mesaj al Americii privind o bună relație cu Federația Populară Chineză, s-a transformat în o oficializare a unei cooperări ruso-chineze.

„Incidentul trebuie să ne îngrijoreze deoarece, cel puţin între două super puteri, China şi America este o tensiune atât de mare încât o asemenea prostioară nu s-a putut rezolva pe cale diplomatică.

Prin absurd, dacă era o rachetă nucleară, şi o ia razna un calculator, se pierde comunicarea şi se putea rezolva.. dar eu sunt convins că ambele părţi au avut interesul ca să se exagereze pentru a nu mai avea loc acea vizită în China.

E clar că s-a vrut un semnal dat de ambele părţi că relaţiile sunt foarte proaste.

Taiwan-ul este chiar la un prag de război nuclear. Dacă în cazul Ucrainei, America îşi mai permit să piardă, în cazul Taiwan-ului, dacă ar avea loc această operaţiune, America nu îşi va permite să piardă, deoarece va pierde Asia. Din punctul ăsta de vedere, dacă China ar pune la cale, dar deocamdată nu e pregătită militariceşte… Chinezii au lucrat întotdeauna discret, au această chestiune de a-şi minimaliza chestiunile.

Vizita oficială a lui Xi la Moscova va fi o oficializare a acestei alianţe, şi acest scandal în care chinezii au dat un semnal, poate chiar amabil, l-a ajutat pe Blinken să iasă din încurcătură.. că el s-a lăudat că va fi primit de Xi… şi probabil că chinezii s-au înţeles cu ruşii că această alianţă cu America era o prostie şi s-a suspendat această vizită, pentru ca impactul vizitei lui Xi să fie uriaş.

Una era să se fi dus după scandalul balonului şi altul dacă se ducea după ce îl primea pe Blinken”, a spus Ion Cristoiu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *