Prima pagină » Actualitate » Ion Cristoiu: În plină Pandemie, Klaus Iohannis a vorbit națiunii despre cum vom cheltui banii de la UE despre care nu se știe când vor veni
Ion Cristoiu: În plină Pandemie, Klaus Iohannis a vorbit națiunii despre cum vom cheltui banii de la UE despre care nu se știe când vor veni

Ion Cristoiu: În plină Pandemie, Klaus Iohannis a vorbit națiunii despre cum vom cheltui banii de la UE despre care nu se știe când vor veni

29 oct. 2020, 07:35,
în Actualitate

Jurnalistul Ion Cristoiu scrie, pe blogul sau, despre ieşirea în spaţiul public a lui Klaus Iohannis. Într-un editorial, Ion Cristoiu considera ca preşedintele vorbeşte despre cum o să cheltuim banii de la Uniunea Europeană, asta în condiţiile în care nu se cunoaşte data exactă când România va primi banii promosi de oficialităţile europena. Redam, integral, postarea publicată de Ion Cristoiu:

Miercuri, 28 octombrie 2020, a avut loc tradiționala conferință de presă de miercuri, a lui Klaus Iohannis.
Mai mult ca la reuniunea anterioară, s-a văzut la această conferință divorțul tot mai mare dintre președinte și jurnaliștii acreditați la Cotroceni. Un divorț care exprimă divorțul dintre preocupările românilor și preocupările președintelui. Cu excepția previzibilă a fătucei de la Realitatea Plus, fără nici o vină, sărmana, pentru că vine cu întrebarea agățată de poșetă de patronul penal Măricel Păcuraru, care a transformat un post tv într-o afacere de familie, toți cei prezenți la întâlnire au pus întrebări corecte, unele chiar incomode. Dacă trimisa Penalului i-a ridicat mingea la plasă președintelui înlesnindu-i un orgasm electoral anti-PSD, alți jurnaliști s-au interesat de ce nu ia măsuri România în genul celor luate de Franța, de Germania, de Polonia, de ce sporește numărul infectărilor și mai ales cine e răspunzător pentru scăparea Pandemiei de sub control. A fost limpede că președintele nu s-a mai simțit ca altădată, relaxat de întrebări masaj, acum absente, drept pentru care a dat-o de multe ori cotită sau i-a trimis pe jurnaliști să întrebe pe alții, gest cam lipsit de bun simț, deoarece el convocase conferința de presă. Mult mai important pentru divorțul dintre preocupările electorale ale președintelui și preocupările dramatice de viață ale românilor l-a întruchipat faptul că nici un jurnalist nu s-a referit la conținutul Declarației de presă, al Statementului.

De ce a convocat președintele conferința de presă?
Ne răspunde, ca de obicei, radiografia Declarației de presă, a textului cu care vine la întâlnire președintele, socotit de el a exprima preocupările opiniei publice.
Klaus Iohannis și-a consacrat întreaga declarație (întreaga!!!) felului admirabil în care România va cheltui cele 80 de miliarde de euro care vor veni de la Uniunea Europeană.

Potrivit președintelui, acești bani nu vor veni mai devreme de vara anului viitor. Nu de alta, dar în declarație președintele a vorbit de un Plan de cheltuire a banilor care va trebui aprobat de Comisia Europeană „cel mai târziu până în luna aprilie a anului viitor”.

Până în aprilie anul viitor mai sunt pe puțin șase luni.
Așadar, în octombrie 2020, având înainte șase luni de Pandemie, de iarnă, de Criză Sanitară dublată de Criză Economică, președintele a convocat o conferință de presă pentru a vorbi națiunii de cum va arăta România după ce vor fi cheltuiți veni banii de la UE care n-au venit încă. Între timp așa cum chiar președintele a arătat marți seara, România se pregătește de creșterea spectaculoasă nu numai a numărului de infectări, dar și a numărului de bolnavi de Coronavirus care vor avea nevoie de Terapie intensivă. Oricât de miluită ar fi de regimul Iohannis, presa se află sub presiunea directă a opiniei publice. Doar în cazuri de instituții de presă ținute în viață prin fonduri penale cineva și-ar putea permite să nu întrebe la o conferință de presă cu președintele despre Criza sanitară. Această presiune explică faptul că nici o întrebare nu s-a referit la Mărețul tablou al României ivite din cheltuirea banilor europeni care n-au venit încă și despre care nu se știe precis dacă vor veni vreodată.

În socialismul real se vorbea despre comunism ca viitorul de aur al omenirii, ca o etapă care avea să urmeze etapei socialismului. Dacă la începuturile construcției socialiste se mai făcea caz de teză că adevăratul comunism n-a venit încă, pe măsura înaintării în timp și, teoretic, spre comunism, sloganul viitorului de aur a fost abandonat. Potrivit teoriei marxist-leniniste, în comunism avea să funcționeze regula De la fiecare după posibilități la fiecare după nevoi. Ei bine, imaginați-vă că în ultimii ani ai domniei lui Nicolae Ceaușescu, în plină criză social economică traversată de țară, într-un context de mari lipsuri, de cozi la alimente și de frig în case, fostul secretar general al partidului convocă un congres extraordinar pentru a dezbate măsurile luate de pe acum pentru aplicarea în viață a principiului din comunism de la fiecare după posibilități la fiecare după nevoi. Cam așa poate fi comparată inițiativa președintelui de a ține o conferință de presă dedicată Mărețelor realizări social-economice înfăptuite cu banii despre care nu se știe sigur că vor veni vreodată.

Declarația de presă dă seamă de întâlnirea lui Klaus Iohannis de miercuri, 28 octombrie 2020, cu premierul și membri ai Guvernului „pentru a analiza stadiul pregătirii Planului Național de Redresare și Reziliență”.

Despre ce-i vorba? Ne răspunde Klaus Iohannis tot în conferința de presă:

„După cum știți, în urma unor negocieri foarte dificile, am obținut la reuniunea Consiliului European din iulie circa 80 de miliarde de euro fonduri europene destinate României pentru următorii nouă ani. O parte importantă dintre aceste fonduri, peste 30 de miliarde de euro, o vom folosi pentru a accelera revigorarea economică în perioada post-pandemie în baza Planului Național de Relansare și Reziliență. Acest plan va trebui aprobat de Comisia Europeană cel mai târziu până luna aprilie a anului viitor și vor exista, bineînțeles, anumite condiționalități în utilizarea acestor fonduri.”

Pentru a obține banii cu pricina Guvernul trebuie să prezinte UE un plan de cheltuire cu folos a sumelor alocate. Miercuri, 22 iulie 2020, după reuniunea Consiliului în care s-a aprobat în principiu suma de bani pe care nu se știe dacă o vom primi, Klaus Iohannis anunța într-o conferință de presă că a convocat imediat după ce s-a întors în țară o echipă guvernamentală care s-a angajat că va lucra la Planul de cheltuire a banilor.

Reuniunea de la Bruxelles a avut loc pe 21 iulie 2020. Despre Planul de cheltuire a banilor de la UE Klaus Iohannis a discutat cu premierul și alți miniștri chiar din 3 iunie 2020. Planul de cheltuire a banilor e abordat pe larg în cuvântarea din 1 iulie 2020, din cadrul sindrofiei de la Clubul Diplomatic. Sub conducerea înțeleaptă a lui Klaus Iohannis Guvernul a început să lucreze la Plan încă din 3 iunie 2020. Pe 29 iulie 2020, Klaus Iohannis declara într-o conferință de presă:

„Am avut astăzi o nouă întâlnire cu Prim-ministrul şi cu mai mulţi miniştri cu atribuţii în domeniul gestionării fondurilor europene.
Am discutat despre modalitățile prin care România să poată accesa și valorifica cele 80 de miliarde de euro, bani pe care i-am obținut prin negocierile de la Bruxelles.”

Au trecut de atunci trei luni. Și dacă ar fi lucrat dormind, Guvernul tot ar fi terminat Planul de cheltuire a banilor. Miercuri, 28 octombrie 2020, președintele ne anunță c-a avut o nouă întâlnire cu cei care lucrează la Plan. Nu rezultă din Declarația președintelui că Planul e gata. Se mai lucrează la el. Cât timp? Până la alegeri, pentru a-i da posibilitate lui Klaus Iohannis să mai țină încă multe alte conferințe de presă în care să ne spună cum va arăta România după ce banii vor fi cheltuiți conform Planului întocmit de Guvern. Bani care nu se știe dacă vor veni vreodată. Ca și comunismul, visul de aur al omenirii!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
21 ianuarie 2025
21 ianuarie 2025