Jurnalistul Ion Cristoiu consideră că planul de redeschidere a școlilor din 14 septembrie anunțat de Klaus Iohannis nu inspiră încredere. Acesta consideră că va genera nu numai degringoladă, dar şi o sursă de afaceri, cu mita aferentă, pentru digitalizarea învăţământului.
„Descentralizarea care în principiu este pozitivă. Ea trebuia făcută însă din martie. Faptul că face acum descentralizarea vizează trecerea responsabilităţii de organizare pe seama consiliilor judeţene care acum sunt conduse de PSD, pe seama primarilor, majoritatea PSD, iar analiza dacă e verde, galben sau roşu e făcută la Bucureşti.
Deci monitorizarea e făcută la Bucureşti şi noi am văzut cum se introduc comune în carantină pentru că vrea Raed Arafat. Poate fi o uriaşă sursă de abuzuri. Dacă se închid şcolile, au bătaie de cap autorităţile locale, nu Guvernul. Doi, aplicarea acestor coduri, verde, galben, roşu, nu e posibilă în România. Un exemplu, în momentul în care se închid şcolile dintr-o comună, părinţii trebuie să stea acasă. Şcolile poate stau închise o săptămână. Părintele ce face, unde se duce, face adrese?
Apoi se deschide şcoala şi se închide iar peste două săptămâni, iar o nouă adresă. Apoi, vine problema birocraţiei, trebuia să ia hârtie. De unde ia, de la Primărie, de la şcoală. Şi aşa micile firme sunt la pământ şi acum să mai plătească şi pe unul care vrea să stea acasă cu copilul… Deci din punctul ăsta de vedere va fi un balamuc”, a avertizat Ion Cristoiu.
Klaus Iohannis și-a cerut scuze public după informațiile eronate transmise în conferința de presă
Klaus Iohannis și-a cerut astăzi, 6 august 2020, scuze public după ce, în cadrul unei conferințe de presă de ieri a transmis o informație eronată cu privire la la formula de calcul care stă la baza stabilirii celor trei scenarii de care depinde reînceprea învățământului preuniversitar.
„Informația corectă este următoarea: criteriul epidemiologic în funcție de care școlile se vor încadra în scenariile „verde”, „galben” sau „roșu” este numărul total de cazuri noi înregistrat în ultimele 14 zile raportat la 1.000 de locuitori din localitatea în care se află școala, și nu media zilnică de îmbolnăviri pe ultimele 14 zile, așa cum a fost inițial comunicat de către Președintele României”, a anunțat Administrația Prezindețială.
Specialiștii din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică (INSP) dar și reprezentanții din Ministerul Sănătății sunt cei care au stabilit metoda de calcul. Administrația Prezindețială a menționat că informația nu a fost transmisă corect de către Ministerul Sănătății.
„Președintele României își cere public scuze pentru eventualele confuzii rezultate ca urmare a comunicării formulei de calcul eronate.
Șeful statului a anunțat că noul an școlar va începe pe 14 septembrie 2020:
„Pentru majoritatea elevilor, asta înseamnă că vor merge efectiv la școală”
”Am avut o întâlnire foarte importantă cu premierul şi mai mulţi miniştrii şi secretari de stat. Tema discuţiei a fost începerea anului şcolar, situaţia învăţământului din România şi măsuri specifice în vreme de pandemia. S-au luat câteva decizii şi vă voi comunica datele cele mai importante pe care le avem acum şi deciziile luate, urmând să fie detaliate săptămânile care urmează. Primul lucru important pentru elevi, părinţi – pe 14 septembrie începe noul an şcolar preuniversitar”, a spus Klaus Iohannis.