Prima pagină » Actualitate » Ion Cristoiu: Deși SIE avea obligația să-l informeze, Klaus Iohannis spune că nu știe nimic despre Scandalul din America – Afacerile lui Hunter Biden în România
Ion Cristoiu: Deși SIE avea obligația să-l informeze, Klaus Iohannis spune că nu știe nimic despre Scandalul din America – Afacerile lui Hunter Biden în România

Ion Cristoiu: Deși SIE avea obligația să-l informeze, Klaus Iohannis spune că nu știe nimic despre Scandalul din America – Afacerile lui Hunter Biden în România

23 oct. 2020, 07:35,
în Actualitate

Ion Cristoiu lansează o bombă mediatica. Într-o postare publicată pe propriul blog, jurnalistul explica faptul că preşedintele Klaus Iohannis are o mare problemă. România ar putea decize, într-o oarecare măsură, alegerile din SUA. Totul are legătură cu presupusele afaceri de corupţie făcute de fiul lui Biden şi în România. În aceste condiţii, Klaus Iohannis nu ştie nimic despre acest lucru, iar acest lucru este foarte sensibil ţinând cont că avem un SIE, serviciu extern care are obligaţia de a informa asupra acestor lucruri. Aşadar, redam, integral, editorialul publicat pe blog de Ion Cristoiu:

Dacă s-ar fi rezumat la Statement și la răspunsurile președintelui, altfel spus la prestația lui Klaus Iohannis, conferința de presă de la Cotroceni de miercuri 21 octombrie 2020, ne-ar fi oferit toate argumentele pentru a vorbi de un multiplu record:

Cea de a doua conferință de presă a lui Klaus Iohannis în doar două zile. Au fost vremuri când distanța dintre două conferințe de presă se măsura în ani.
Conferința de presă care a durat cel mai puțin din toate conferințele de presă de până acum.
Conferința de presă care nu s-a deschis, cum s-a întâmplat cu cele 17 conferințe anterioare, cu sfatul medicului: Să ne spălăm pe mâini, Să purtăm mască și Să păstrăm distanța socială.
Conferința de presă în care au apărut primele semne ale divorțului – până mai ieri de neconceput – între Klaus Iohannis și jurnaliștii acreditați la Cotroceni. Până și trimisă postului Realitatea Plus, clienta noastră, Mioara Costin, a pus o întrebare incomodă. Auzind-o am fost cât pe-aci să leșin de uimire. Îmi imaginez ce s-a întâmplat cu Klaus Iohannis când și-a dat seama că ridicătoarea la plasă din toate conferințele anterioare îi pune o întrebare menită să-l descumpănească. Între noi fie vorba, această schimbare de atitudine a jurnaliștilor acreditați la Cotroceni ar fi trebuit să-l pună pe gânduri pe Klaus Iohannis. Jurnaliștii s-au năpustit cu întrebări – toate – despre Criza sanitară, despre balamucul guvernamental, despre oportunitatea alegerilor nu pentru că s-ar fi supărat pe Klaus Iohannis peste noapte, ci pentru că nici un jurnalist din lume, oricât de nemernic ar fi, nu-și poate permite să sfideze interesul opiniei publice. Acest interes din aceste zile se referă exclusiv la felul în care Autoritățile administrează Criza sanitară. Că e vorba de un divorț stă dovadă retezarea mojicească de către președinte a tentativelor unor gazetari de la conferință de a afla amănunte, de-al obliga să fie mai explicit sau în cele mai multe cazuri să fie președintele României și nu purtătorul de cuvânt al Monicăi Anisie.
Conferința de presă cea mai plicticoasă și, aș spune, riscând un barbarism, cea mai inutilă, deoarece Klaus Iohannis n-a spus nimic, a ocolit răspunsurile precise și mai ales a lăsat impresia unui Paralel cu tresăririle realității.
Conferința a avut însă și întrebări și de data asta unele dintre ele au fost mai importante decât răspunsurile. Printre acestea s-a numărat și următoarea:

„Tudor Curtifan, Defense România – DC News: O întrebare de politică externă. Şeful Cancelariei Casei Albe a declarat în urmă cu câteva ore că vor exista dezvăluiri în ceea ce privește «conexiunea românească a afacerilor lui Hunter Biden în țara noastră». Hunter Biden, fiul fostului vicepreşedinte Joe Biden şi actualului contracandidat al preşedintelui în exerciţiu, Donald Trump. Întrebarea mea este ce informaţii aveţi cu privire la această dispută? Mulţumesc!”

Despre ce-i vorba.
Cu ceva timp în urmă, mai precis pe 6 octombrie 2019, Rudy Giuliani, avocatul personal al președintelui Trump, a declarat că Hunter Biden, fiul lui Joe Biden a făcut afaceri de corupție și în România.

La vremea respectivă, am scris că aserțiunea poate fi debutul unui scandal prin care România ar putea fi subiectul unei dileme la cel mai înalt nivel. Pentru că în clipa în care echipa lui Donald Trump va scoate la iveală informații și documente despre afacerile de corupție ale familiei Biden la noi autoritățile noastre ar fi obligate să reacționeze fie confirmând, fie infirmând. Eram convins că după această aserțiune vor urma dezvăluiri în presă sau în public împotriva lui Hunter Biden. N-a fost nici o dezvăluire. Au trecut de atunci un an de zile. Chestiunea părea uitată. Se crease impresia că Giuliani lansase o fumigenă, în stilul cu care deja ne obișnuise echipa Trump. Spre surprinderea tuturor, deși în campania din SUA, afacerile lui Hunter Biden au fost invocate de Donald Trump pentru a-l acuza pe Joe Biden de favorizarea infractorului, mult timp afacerile din România n-au fost invocate. După apariția e-mailurilor lui Hunter Biden, luni, 19 ocotmbrie 2020, la ediția emisiunii „The Evening Edit” de pe Fox News, șeful de cabinet al Casei Albe, Mark Meadows, a declarat:

„Joe Biden încearcă să țină totul sub control (…) Și ce știe despre interferență (în justiție n.r.), așa cum nu vrea să răspundă la întrebările critice, și anume ce cunoaște despre corupția Hunter. Știți, mi se pare fascinant faptul că unele dintre sumele care par să curgă către familia Biden provin în mare parte din România, din Ucraina și din China, chiar cele trei țări în care Joe Biden a fost trimis special”.

Moderatorea emisiunii și-a exprimat uimirea:

„Vreți să spuneți Rusia și nu România? Rusia, Ucraina și China apar în acuzațiile privind traficul de influență al lui Hunter Biden. Este România nouă țară?”

Meadows a răspuns:

„Chiar am menționat România. Deci, cred că în zilele următoare veți vedea și o conexiune românească.”

La acest moment s-a referit jurnalistul.
Klaus Iohannis a răspuns:

„Nu am nicio informaţie despre acest personaj, iar dacă apar date pe care noi nu le-am cunoscut, evident că vom declara lucrurile pe care putem să le găsim, dar, încă o dată, la acest moment, eu nu am nicio informaţie despre acest personaj.”

E limpede că președintele o face pe niznaiul.
Întâmplarea face ca înainte cu câteva zile despre acest a o face pe niznaiul, Silviu Predoiu, fostul șef al SIE, s-a referit într-un interviu acordat mie pentru Aleph news la relația dintre Serviciu și beneficiar, prin beneficiar înţelegând îndeosebi președintele:

„Silviu Predoiu: Noi urmărim fișa postului decident, beneficiarului x, și în funcție de atribuțiunile acestuia trimitem informațiile pe care noi le apreciem că fiind de interes. În același timp, toți beneficiarii prevăzuți în lege au dreptul, și eu aș spune că și obligația, să ne solicite permanent informațiile pe care le cer. Dincolo de ceea ce se regăsește într-un document anual întocmit, Planul național de priorități informative, se vorbește public, că altfel nu… mă refer la chestii clasificate, se întocmește în avans și care trebuie să conțină prioritățile naționale și reprezintă materialul de lucru al serviciilor, al tuturor serviciilor, pot fi solicitări punctuale, cum am zice peşte linie, deci e un dialog în ambele sensuri.
Ion Cristoiu: El are loc, din punct de vedere birocratic, cum? Dă un telefon beneficiarul sau vă trimite o adresă? E foarte important.
Silviu Predoiu: Depinde de personalitatea beneficiarului. Sunt beneficiari care dau telefon sau beneficiari care trimit adrese.
Ion Cristoiu: Din punct de vedere birocratic e corect să dea numai un telefon?
Silviu Predoiu: E corect pentru că noi întocmim notă telefonică după fiecare discuție.”

Giuliani s-a referit la afacerile lui Hunter Biden în România încă din octombrie 2019.
Să nu fi folosit Klaus Iohannis dreptul, ba chiar și obligația de a cere SIE informații despre chestiunea la care se referea avocatul lui Trump?

Declarația lui Mark Meadows a avut loc luni, 19 octombrie 2020.
Conferința de presă a avut loc miercuri, 21 octombrie 2020.
Să nu fi cerut SIE beneficiarul Klaus Iohannis informații despre ce ar putea să apară în ultimele zile de campanie în SUA despre afacerile lui Hunter Biden în România?

Joi, 22 octombrie 2020, intervenind la Fox News însuși Donald Trump a anunțat că Urmează România, referindu-se la acuzațiile aduse lui Biden de a-și fi favorizat fiul în afacerile din Est profitând de funcția de vicepreședinte.
Să nu fi cerut beneficiarul nici acum informații de la SIE?
Dacă n-a cerut, președintele are o problemă.
Dacă a cerut, și SIE nu i-a zis ceva cât de cât consistent, SIE are o problemă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *