Ion Cristoiu considera că alegerile prezidenţiale din SUA au fost, de fapt, un referendum despre dacă poporul şi-l mai doreşte pe Donald Trump pentru încă un mandat la Casa Alba. Redam, integral, editorialul publicat de jurnalistul Ion Cristoiu pe propriul blog:
„Pentru că – să fim serioși! – în America nu sunt alegeri prezidențiale. În America se desfășoară un Referendum cu o întrebare simplă:
Vreți ca Donald Trump să mai fie președintele Americii încă patru ani?
Teoretic, în America se confruntă doi candidați: Joe Biden și Donald Trump. În realitate, se confruntă un Donald Trump cu Establishment-ul. Joe Biden candidează doar pentru că Donald Trump, dacă va fi înfrânt, trebuie înlocuit cu cineva la Casa Albă. Putea fi oricine și orice în locul lui Joe Biden. Putea fi de exemplu năsucul Statuii Libertății sau ultimul etaj al Empire State Building. Bătălia nu e între Joe Biden și Donald Trump. Bătălia e între Donald Trump și Cei care nu-l mai vor președinte. Da, în noiembrie 2016, în America au fost alegeri. Doi candidați – Donald Trump și Hillary Clinton – și-au prezentat în fața americanilor oferta. Americanii au fost seduși de oferta lui Donald Trump. Sunt sigur că mulți dintre cei care l-au votat au făcut-o nu numai pentru a spune Nu încercării de a constitui în America o Dinastie, Dinastia Clinton (după el venea nevastă-sa, după nevastă fiică-sa, apoi nepoată-sa și tot așa până la finele secolului), dar și pentru că n-au știut în ce constă în realitate Programul lui Donald Trump. Acum americanii știu cine e Donald Trump. Nu din timpul campaniei electorale (nu cred că ar fi fost nevoie de așa ceva în cazul lui Trump), ci din timpul mandatului. Acum americanii știu părerile adversarilor interni și externi ai lui Donald Trump. Știu stilul de a conduce al lui Donald Trump. Dar mai ales știu, spre deosebire de anul 2016, ce va face Donald Trump dacă va fi reales. De aceea în SUA nu sunt alegeri. În SUA se desfășoară un referendum asupra celor patru ani de mandat al lui Donald Trump.”
La ora la care scriu și public noul comentariu consacrat confruntării din SUA nu se știe cine va fi președinte, Donald Trump sau Joe Biden, deși mersul numărării îi dă câştig de cauză lui Joe Biden. După un timp în care Donald Trump era dat câştigător, au venit surprizele din ultimele state care au închis votul. Rezultatele sunt acum net în favoarea lui Joe Biden. Donald Trump mai poate câştiga doar dacă apelează la Curtea Supremă de Justiție, și doar dacă are argumente pentru a cere ca voturile prin corespondență venite după ziua votului propriu-zis să nu fie luate în seamă.
După opinia mea, cine va fi declarat președinte (pentru că se pare, asta va fi formula) n-are importanță. Importanță are, și încă una crucială, faptul că Referendumul a fost câştigat de Donald Trump!
Așa cum arătam în editorial, prin raportare la 2016, în 2020, americanii au votat în cunoștință de cauză. Ei au avut în față, pentru a opta, nu două programe, nu doi candidați, nu două oferte, ci experiența reală a mandatului de patru ani al lui Donald Trump. Date fiind campaniile sângeroase duse de coaliția politico-mediatică Jos Trump! experiența reală a mandatului a fost filtrată și evident prezentată tendențios americanilor că una dintre cele mai nefaste administrații din istoria SUA. Înainte de 3 noiembrie 2020, electoratul american a avut posibilitatea să-și facă o imagine completă despre ce ar însemna încă patru ani cu Donald Trump la Casa Albă. Judecând după imaginea lui Donald Trump în presa americană, după tulburările de stradă din vară, după criticile liderilor occidentali, după insultele aduse lui Donald Trump de vedetele de la Hollywood, după sondajele de opinie care-l dădeau pe Joe Biden drept câştigător din prima seară cu un procentaj de peste 10% peste Donald Trump, ar fi fost de așteptat ca votul să fie un tsunami în favoarea lui Joe Biden. Fie că ieșeau să voteze împotriva lui Donald Trump cei care-l votaseră în 2016, fie că respectivii, dezamăgiți, ședeau acasă. Impresia pe care campania politico-mediatică s-a străduit s-o creeze despre Donald Trump a fost a unui președinte pe care zeci de milioane de americani așteaptă alegerile din 2020 pentru a-l da de-a dura pe scările Casei Albe. Și iată, rezultatul alegerilor e atât de strâns încât cu greu se va putea departaja un învingător. Dacă Joe Biden ajunge președinte – ceea ce și cred că se va întâmpla – va fi președintele unui scor chinuit, al unei victorii obținute cu greu și cu suspiciunea de fraudare. Una ar fi fost să câştige în fanfare, așa cum profețeau presa, democrații, ONG-urile, casele de sondaje, și alta e să câştige puchinos, la o diferență infimă.
S-a ajuns la această situație, pentru că înșiși democrații și susținătorii lor din presă s-au concentrat exclusiv pe votul negativ, pe campania Nu-l votați pe monstrul Donald Trump!, pentru că așa și pe dincolo. Recomandarea Votați-l pe Joe Biden, că-i băiat gigea! a trecut în plan secund. Așadar, adversarii lui Donald Trump au transformat alegerile prezidențiale într-un Referendum Pro sau Contra Trump. Oricât ar părea de ciudat, scorul uriaș obținut de Donald Trump a fost și rezultatul acestei transformări a unor alegeri prezidențiale într-un referendum privind cei patru ani de mandat ai lui Donald Trump. Firește, milioane de americani au dat votul lui Donald Trump pentru ca acesta să fie încă patru ani președinte. Mult mai important, ei au ieșit la vot pentru a răspunde provocării lansate de dușmanii lui Donald Trump:
Nu-i așa că apreciați drept dezastruoși cei patru ani de mandat ai lui Donald Trump?
Și peste 67,70 de milioane de americani s-au grăbit să meargă la vot pentru a face sic! tuturor celor care de dimineață până seara l-au diabolizat pe Donald Trump.
Acest vot e cu atât mai important cu cât el a fost dat în pofida campaniei politico-mediatice menite a crea și dezvolta Complexul de inferioritate la electoratul lui Donald Trump. O parte uriașă a electoratului n-a fost de acord o clipă cu contestarea violentă a lui Donald Trump în presă și în stradă. Spre deosebire de electoratul anti-Trump, el n-a ieșit în stradă să protesteze în favoarea lui Donald Trump, n-a dat buzna în studiouri pentru a-i lua la pumni pe ziariștii transformați în călăi mediatici. A așteptat răbdător alegerile, în care au văzut un Referendum, și au ieșit la vot pentru a le da peste bot celor care s-au străduit să-i convingă că Donald Trump e un monstru.
Dacă ajunge președinte, Joe Biden nu poate trece cu vederea rezultatul Referendumului. El trebuie să vadă – dacă n-a făcut-o încă – și ce aspecte ale politicii lui Trump au fost validate prin referendum. Eu, de exemplu, cred că principalul aspect l-a constituit America First! Înţelegând prin asta nu atât măreția Americii în lumea de azi, cât mai ales întoarcerea președintelui către America însăși, către problemele ei, către interesele ei. Tot timpul Războiului rece America s-a preocupat de interesele țărilor occidentale. După încheierea Războiului rece America a continuat să se preocupe de apărarea țărilor occidentale în fața amenințărilor venite din alte părți ale lumii. Între timp țările occidentale, beneficiind de umbrelă americană, s-au dezvoltat din punct de vedere economic, s-au îngrijit de lucrări publice, de protecția socială. America First a lui Donald Trump înseamnă o Americă obligată să-și vadă interesele proprii într-o lume a Războiului economic mondial în care multe țări până nu demult partenere din punct de vedere militar sunt acum adversare ale Americii din punct de vedere economic.
Evident, dacă Donald Trump câştiga trebuie să țină și el cont de electoratul care a votat împotriva să votându-l pe Joe Biden. Și el trebuie să vadă ce aspecte ale politicii sale au fost respinse de o mare parte a electoratului și apoi să renunțe la ele.
Numai în aceste condiții, cel care va învinge va reuși să pacifice o Americă în pragul divizării isterice.