Prima pagină » Actualitate » Ion Cristoiu: De ce au eșuat negocierile pentru formarea unei alianțe care s-o sprijine pe Gabriela Firea la localele din 27 septembrie 2020
Ion Cristoiu: De ce au eșuat negocierile pentru formarea unei alianțe care s-o sprijine pe Gabriela Firea la localele din 27 septembrie 2020

Ion Cristoiu: De ce au eșuat negocierile pentru formarea unei alianțe care s-o sprijine pe Gabriela Firea la localele din 27 septembrie 2020

10 aug. 2020, 08:18,
în Actualitate

Jurnalistul Ion Cristoiu explica, într-un editorial publicat pe site-ul acestuia, de ce au eşuat negocierile pentru formarea unei coaliţii împotriva Gabrielei Firea:

Duminică, 9 august 2020, am intervenit la emisiunea Mariei Coman de la Antena 3, pentru a semnala că principalul eveniment al acestor zile, ba chiar al acestor luni, e dat de eșecul negocierilor dintre PSD pe de o parte și ALDE pe de altă parte, ca și de eșecul PSD pe de o parte și Pro România, pe de alta. Deși nu s-a vorbit despre asta, negocieri s-au dus și între PSD și Partidul lui Dan Voiculescu. Și ele eșuate. E principalul eveniment nu atât prin efectele pe termen scurt, posibila înfrângere a Gabrielei Firea la locale, cât mai ales prin efectele pe termen lung: scorul cu care PSD va intra în Opoziție la parlamentare și îndeosebi imaginea cu care PSD va intra în Opoziție. Istoria, cum ar fi spus Lenin, e de partea PNL. În alianță cu USR, PNL va guverna țara din 2020 până în 2024. Fie și pentru a-i da satisfacție lui Klaus Iohannnis, care își justifică impotența din cei șase ani de mandat, prin faptul că n-a avut și Parlamentul Meu. În aceste condiții, PSD se pregătește nu pentru a veni la putere, ci pentru a intra în Opoziție. Și – repet – eșecul negocierilor ține de strategia asumată de noua conducere a PSD:

Cea de a folosi intrarea în Opoziție pentru schimbarea la față a partidului.

Se vede cu ochiul liber că tot ce spune și ce face PSD la ora actuală în cadrul bătălie cu PNL, n-are nici o eficiență. Nu e vorba doar de faptul că PNL nu s-a erodat suficient după un an aproape de Guvernare, greu de perceput de electorat ca un an de putere deplină, câtă vreme PNL n-a beneficiat până acum de deținerea puterii totale, cum s-a întâmplat cu PSD după decembrie 2019.

În cadrul interviului de la cristoiuTv Călin Popescu Tăriceanu a dezvăluit, la insistențele mele, de jurnalist cunoscător al culiselor, negocierile cu PSD. Declarația de debut de la conferința de presă de joi are un caracter electoral și, prin urmare, trebuie exclusă din analiza evenimentului. La capitolul întrebări, Călin Popescu Tăriceanu a recunoscut că decizia de a se angaja în cursa pentru primăria Capitalei, surprinzătoare dacă ne gândim la greutatea politică a președintelui ALDE, a fost și rezultatul eșecurilor din negocierile cu PSD. La interviu, Călin Popescu Tăriceanu a revenit cu amănunte. De la început el a arătat că discuțiile dintre PSD, ALDE și Pro România au avut drept scop crearea unui puternic pol numit de el USL 2024:

„Părerea mea este că de 6 luni, cel puțin, ar fi trebuit să înceapă niște discuții serioase, adică ce se întâmpla cu alegerile din anul acesta, avem două tururi, și chiar și cele despre un orizont mai îndepărtat, 2024. Eu cred că soluția ar fi fost să recreăm un USL 2024, care să cuprindă cele trei formațiuni: PSD, Pro România și ALDE. De aceea, ar fi fost nevoie de o anumită strategie pentru locale și parlamentare, nu doar liste comune. Ar fi trebuit să venim cu mai mult, să arătăm cine va fi viitorul prim-ministru, viitorul candidat la președinție, cine vor fi principalii vectori de comunicare. Ca să inspirăm mai multă încredere, să dăm proiectului mai multă soliditate. Au fost discuții în sensul ăsta, însă până la urmă detaliile ne omoară”.

La întrebarea mea, dacă discuțiile au avut loc în trei sau separat între PSD și ALDE și apoi între PSD și Pro România, Călin Popescu Tăriceanu a explicat:

„Am discutat în trei, am discutat eu cu Ciolacu, eu cu Ponta, Ciolacu cu Ponta. Eu am pledat cu ardoare să avem un candidat comun la Primăria Capitalei. Bucureștiul are o valoare-simbol, care pune amprenta asupra rezultatului general și oferă și un avantaj pentru parlamentare. Eu am crezut că acesta e argumentul decisiv să ajungem la o soluție comună”.

Din cauza cui au eșuat negocierile ?
Călin Popescu Tăriceanu arată cu degetul spre PSD:

„Alaltăieri noi eram, totuși, într-o situație în care părea că lucrurile s-au convenit și că la București s-a luat decizia să mergem în alianță cu PSD. Și am avut o discuție cu cei din PSD și ei au spus că e mai bine să mergem singuri”.

Călin Popescu Tăriceanu n-a răspuns însă și la întrebarea:
De ce a făcut să eșueze negocierile PSD?

Despre aceste negocieri au circulat prin București informații venite pe surse și mai ales zvonuri, cum se întâmpla în România de la fanarioți încoace: zvonurile fac Istoria! S-a spus nu o dată, ci de mai multe ori că PSD a fost pus în fața unor pretenții ieșite din comun ale ALDE și Pro România în privința locurilor de la parlamentare. Călin Popescu Tăriceanu a confirmat ce știam și eu. Că negocierile dintre PSD și ALDE și dintre PSD și Pro România au depășit cu mult cadrul localelor. De altfel la locale alianțele de la centru sunt puțin importante. Sunt importante cele de pe plan local, cu o legătură mai tare cu cumetria decât cu ideologia. Pentru cele două partide, ca și pentru partidul lui Dan Voiculescu, importantă era alianța la parlamentare. Printr-o alianță cu PSD, partid puternic, beneficiar a multe locuri în Parlament, cele trei partide își asigurau intrarea în Parlament. Trocul despre care s-a vorbit mult timp era următorul. Sprijinirea Gabrielei Firea în schimbul locurilor din Parlament. S-a spus că partidele mai mici au cerut locuri multe în Parlament pentru a nu avea candidați proprii la București. Și că din cauza acestor pretenții au eșuat negocierile și astfel nu s-a creat la București o Alianță dintre PSD și cele trei partide după modelul alianței dintre PNL USR-PLUS. În realitate, negocierile au eșuat din cauza PSD și nu a pretențiilor emise de cele trei partide.

E vreo îndoială că lucrurile n-au stat așa?
O spulberă intervenția lui Adrian Năstase de la emisiunea moderată de Răzvan Dumitrescu pe 7 august 2020 la Antena 3:

„Aici cred că au procedat inteligent neacceptând o alianță pentru că această barcă și așa dificil de dus la mal ar fi riscat să se scufunde dacă ar fi luat diverși candidați din partea altor partide”.

Negocierile pe București au eșuat, așa cum arată Adrian Năstase, din cauza PSD. N-a fost vorba însă doar de alegerile pe București. A fost vorba și de ceea ce Călin Popescu Tăriceanu numea în interviul de la cristoiuTv USL 2024. O alianță a PSD cu cele trei partide pentru locale și parlamentare, ba chiar și pentru prezidențiale. Refuzul alianței ține de strategia noii conduceri a PSD. Aceasta a decis să pună capăt unei lungi tradiții a PSD de prezentare în alegeri în coaliții mai mult sau mai puțin de formă. PSD știe că va intra în Opoziție. O perioadă în care partidul trebuie reconstruit. Reconstrucția nu poate avea loc dacă PSD e într-o alianță. Rămas singur, PSD va avea posibilitatea să se autoevalueze, dar mai ales să aibă în viața politică o poziție proprie, prin nimic influențată de constrângerile unei alianțe. Ca să nu mai spunem că în istoria postdecembristă nu de puține ori după ce și-au văzut sacii în căruță, partidele mici aliate cu PSD s-au rupt de cel care le-a vârât în Parlament și au dus o politică proprie. Cazul de notorietate e cel al PUR din 2004. Intrat în Parlament cu ajutorul PDSR, PUR se va rupe de PSD după prezidențiale și se va combina cu Alianța DA, lăsând PDSR fără majoritate parlamentară. Pe lângă faptul că din punct de vedere moral a fost o crimă, a fost o crimă și din punct de vedere politic. Dacă PUR nu trăda PDSR ar fi avut guvernarea. Și cu un guvern PDSR, Traian Băsescu ar fi fost mult mai puțin puternic. Iar România ar fi arăta altfel.

Nu știm dacă nouă strategie a PSD va avea drept rezultat înfrângerea Gabrielei Firea. Rezultatul votului din 27 septembrie 2020, vot în vremuri de pandemie, depinde de prea multe necunoscute, pentru a putea cineva profeți cine va pierde și cine va câştiga.

Știm însă că pentru noua conducere a PSD obiectivul Schimbării la față a partidului e mult mai important decât victoria pe București. Dacă tot s-a gândit că doar în Opoziție va putea reconstrui partidul, pentru noua conducere n-are importanță dacă Gabriela Firea câştiga sau nu la locale.

Articol preluat integral de pe cristoiublog.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`