Prima pagină » Actualitate » Ion Cristoiu: AUR între Diana Șoșoacă și George Simion
Ion Cristoiu: AUR între Diana Șoșoacă și George Simion

Ion Cristoiu: AUR între Diana Șoșoacă și George Simion

03 feb. 2021, 08:16,
în Actualitate

Ion Cristoiu scrie, pe blogul său despre relație dintre Diana Șoșoacă şi George Simion. Acesta consideră că Diana Șoșoacă nu va sta prea mult în AUR şi că ar putea fi dată afară din partid. Redam, integral, editorialul publicat de jurnalistul Ion Cristoiu pe blogul său

Deși liderul AUR, George Simion, a intervenit în direct la România Tv, pentru a-l contrazice pe Traian Băsescu, în privința unor disensiuni între el, George Simion, și Diana Șoșoacă, realitățile îl dezmint. Cei doi au decis să meargă separat atât la televiziuni, cât și în stradă, unde s-a protestat împotriva celor răspunzători de tragedia de la Matei Balș. Spre deosebire de PSD, care n-a reușit să cucerească inimile românilor, rămânând mai departe un partid de administrație, cu executanți contracost, dar nu cu suporteri gata să iasă în stradă înainte chiar de a le-o cere partidul, AUR a organizat proteste de stradă sâmbăta și duminică în București. De la aceste manifestări a lipsit Diana Șoșoacă. Senatoarea a avut, în schimb, propriile acțiuni. Vineri, ea a mers la Matei Balș, forţând intrarea în spital. Prin intermediul televiziunilor, ea a cerut românilor să vină în fața spitalului. Sâmbăta, Diana Șoșoacă a mers la Ministerul Sănătății, în fruntea a zeci de oameni și a vrut să intre în clădire pentru a discuta cu ministru.
E limpede că, deși, cel puțin teoretic, George Simion și Diana Șoșoacă au aceeași platformă, în chestiunea formelor de acțiune, ei se deosebesc ca de la cer la pământ.

Manifestații de stradă a organizat și PSD într-o vreme. Participanții lăsau clar impresia c-au fost aduși cu convocatorul. Protestul trecea în ochii opiniei publice drept o acțiune de partid, dacă nu chiar și de stat. Un protest de treabă. Civilizat, ordonat, cu lozinci bine scrise sau bine desenate, cu slogane distribuite atent participanților.

N-am nici o îndoială că AUR beneficiază de simpatizanți. Prin urmare, protestatarii n-au fost aduși cu convocatorul. Da, dar impresia generală lăsată de aceste manifestații nu diferea prea mult de cea lăsată de manifestațiile PSD. Impresia unor acțiuni de partid.

Acțiunile de protest ale Dianei Șoșoacă au fost net diferite. Scandaloase, violente, chitite pe încălcarea ordinii. Ele au lăsat impresia că exprimă o emoție violentă:
Exasperarea față de faptul că după Piatra Neamț, alți români veniți la spital ca să se însănătoșească mureau arși într-un incendiu.

De la intrarea în Parlament, George Simion încearcă să-și facă loc în lumea bună a politicii. Când împotriva AUR s-a declanșat, evident, și cu complicitatea PSD, o campanie menită a-l prezenta drept un partid nefrecventabil, George Simion s-a grăbit să demonstreze contrariul. Acuzațiile și etichetările erau mincinoase, cum sunt de obicei acuzațiile și etichetările presei militarizate din România postdecembristă. George Simion a respins aceste acuzații și etichetări. Și bine a făcut. Numai că el, deși știa că aceste acuzații și etichetări sunt mincinoase, expresia transpunerii în practică a unor înalte indicații și nu a unor convingeri autentice, s-a străduit pe cât a putut de tare să fie politicos. N-aș vrea să mă întreb ce-ar fi făcut Corneliu Vădim Tudor într-o asemenea situație. Reacția sa ar fi fost violentă. De la George Simion nu mă așteptam să publice pozele mercenarilor din presă împreună cu îndemnul Scuipați aici! Nici să zbiere că autoarele acuzațiilor erau curve, iar autorii, fii de curve. Mă așteptam însă ca George Simion să fie mai agresiv, mai pus pe scandal, așa cum cerea situația. George Simion a fost invitatul multor talk-show-uri. A vorbit frumos, a fost convingător în argumente. Din nenorocire, n-a creat nici un eveniment mediatic. N-a creat nici măcar o știre. Se vede limpede că George Simion, odată ajuns în Parlament, vrea să demonstreze că AUR nu mai e partidul Răscoalei la vot a românilor, partidul care a dat curs furiei populare la 6 decembrie 2020, ci un partid care se încadrează perfect în ordinea stabilită. Răsculații care dădeau foc pe internet conacelor au devenit persoane onorabile. Stau cuminți în băncile Parlamentului. Și-au lăsat la SPP-iștii de la intrare furcile și topoarele.

Diana Șoșoacă a ales o altă formulă de acțiune:
Acțiunea violentă, care sfidează ordinea stabilită.

Am fost printre cei care s-au grăbit să-i ia Dianei Șoșoacă un interviu imediat după succesul AUR în alegerile din 6 decembrie 2020. Primul interviul al emisiunii Interviurile lui Cristoiu de la Aleph News a avut-o ca invitată pe Diana Șoșoacă.

A fost un interviu remarcabil. Pe parcursul interviului, Diana Șoșoacă a fost ceea ce se cheamă o doamnă. A răspuns argumentat la toate întrebările, chiar și la cele incomode. Nu s-a dat o clipă în spectacol. La un moment dat am difuzat una din secvențele video în care Diana Șoșoacă striga cu portavocea mulțimii să rupă barajele de jandarmi. După secvență am întreabat-o cum se explică ipostaza ei de avocată profesionistă, care a surprins și surprinde prin minuțioasa pregătire, avocata care mi-a vorbit în emisiune despre dramele nevestelor de bogătași, pe care soții încearcă să le intimideze la partaj, ca să nu le lase cu nimic, și ipostaza de scandalagioaică, de protestară care zbiară prin portavoce și e cât pe-aci să se bată cu jandarmii. Mi-a explicat că numai astfel, strigând în portavoce, năpustindu-te asupra zidurilor de jandarmi, dai curs furiei populare împotriva unui regim care folosește drept armă principală nepăsarea. În plus, a adăugat ea, numai astfel reușești să spargi barajul mediatic la care sunt supuși cei care refuză ipocrizia corectitudinii politice.

Diana Șoșoacă a provocat de atunci numeroase scandaluri. Inclusiv la televiziuni. A plecat dintr-o emisiune moderată de Mihai Gâdea. S-a certat cu Victor Ciutacu în direct. Unii spun că-i lipsește o doagă. Eu nu cred asta. Eu cred că Diana Șoșoacă se poartă astfel dinadins, potrivit unei unui program de acțiune. Cel de a face scandal cu orice preț, pentru că numai astfel protestul e luat în seamă. Atât de autorități, cât și de presă. Fără aceste scandaluri AUR ar fi un partid mort din punct de vedere mediatic, supus embargoului la care e supus orice astfel de partid în Europa.

AUR a obținut scorul surprinzător, pentru că mulți români furioși au văzut în el expresia stării lor de spirit. Al furiei lor împotriva unui regim care prin nepăsare, prin neluarea în seamă a criticilor, prin nesimțirea de sobă de tablă cu tăciunii stinși demult, tipică politicii duse de Klaus Iohannis, a creat o atmosferă de resemnare națională. Au murit în urma unui incendiu 10 oameni, ajunși la spital ca să nu moară de Covid 19. Această tragedie a fost tratată de regimul Iohannis cu o nepăsare strigătoare la cer. Nu și-a dat nimeni demisia, n-a căzut nici un cap, a doua zi Klaus Iohannis a mers la schi. Oamenii regimului știu că formula cea mai bună de a guverna rămâne crearea și întreținerea sentimentului că nu se mai poate face nimic.

Față de această realitate George Simion a ales formula tradițională a partidelor vechi, serioase, zise și frecventabile:
Cea de a bate la ușă, de a cere audiență, de a protesta cuminte, ordonat, de a spune lozinci și nu de a le striga.

Exprimă această formulă de acțiune starea de spirit a celor care au votat AUR?
Nu cred.

Față de nesimțirea dovedită regim în cazul tragediei de la Matei Balș, electoratul AUR așteaptă de la liderii partidului să spargă ușa.
E ceea ce face Diana Șoșoacă.

Sunt convins că Diana Șoșoacă va fi dată afară din partid.
AUR va vrea să arate astfel că e un partid care poate fi invitat la Guvernare.
Da, dar nu-l va invita nimeni.
În veci!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`