Jurnalistul Ion Cristoiu scrie, in această dimineată pe propriul blog despre faptul că nu alegerile din USR-PLUS și PNL sunt adevăratele examene pentru politicieni. Redăm, integral, editorialul publicat de jurnalistul Ion Cristoiu:
Prezent la o emisiune care i-a asigurat amabilitățile absente la cea moderată de Cosmin Prelipceanu, Dacian Cioloș, candidat la șefia USRPLUS în cadrul unor alegeri care durează mai mult decît cele din Rusia, și ca și cele din Rusia sînt secret de stat pentru cei care nu locuiesc în Bula de pe Facebook, a susținut că partidul despre care nu se știe dacă-l va conduce, deoarece nu se știe dacă rezultatele vor fi comunicate opiniei publice pînă la Apocalipsă, se va întoarce în Coaliția de Guvernare, dar nu oricum ci doar dacă i se garantează că va putea face reforme.
Care reforme? Ale statului în general? Ale Constituției? Ale Serviciilor secrete? Ale administrației locale?
Altfel spus, reforme care întîrzie de ani întregi și fără de care statul român, esențialmente birocratic, stăpîn al individului și nu invers, cum ar trebui, supus individului. Potrivit lui Dacian Cioloș, reformele pentru care Pluseriștii și-ar da viața sînt două:
Desființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție și Desființarea Pensiilor speciale.
Se spune că plecarea de la Guvernare te face mai înțelept. Pentru USRPLUS plecarea de la Guvernare n-a fost un timp al maturizării. Partidul a rămas cu fixațiile cu care s-a născut sau a fost născut de alții. Admițînd că SIIJ se desființează și pensiile speciale dispar, se va îmbunătăți prin asta viața de zi cu zi a românilor? Vor plăti românii facturi mai mici la energie? Va fi mai bună viața din spitale? Va fi scutit cetățeanul de rătăcire prin jungla birocrației românești?
Doar cele două reforme și evident, un alt premier decît Florin Cîțu, sînt condițiile USRPLUS pentru revenirea la Guvernare. Cît despre cedarea către PNL a ministerelor grele din punct de vedere al banilor care trebuie administrați, Dacian Cioloș n-are nimic împotrivă. Unii ar spune că Dacian Cioloș, prin această bunăvoință arătată revenirii la Guvernare, a ținut să cîștige în fața lui Dan Barna în cursa pentru șefia USRPLUS, lovitură măiastră din acest punct de vedere, deoarece Pluseriștii așteaptă cu sufletul la gură să fie chemați înapoi. Eu cred însă că Dacian Cioloș n-a făcut altceva decît să dea curs unei legități obiective. Așa cum am mai scris, Coaliția de Centru Dreapta se va reface după alegerile din PNL și din USRPLUS. La ora actuală nu există o altă soluție de guvernare în România. Sondajele de opinie, invocate des în ultima vreme, prin rezultatele care arată că PSD și AUR ar putea asigura guvernarea, nu sînt temei pentru a schimba formula de guvernare.
Mai întîi pentru că PSD mai are nevoie de stat în Opoziție pentru a obține, la alegerile din 2024, scorul cerut de o Guvernare de unul singur. Apoi, chiar dacă aureolat de concubinajul preț de o Moțiune de cenzură cu USRPLUS, AUR nu poate fi partener de guvernare cu PSD. Ceea ce Uniunea Europeană a permis USRPLUS nu va permite PSD. Coaliția de Centru Dreapta nu și-a epuizat resursele electorale. Dacă în cele două partide se instaurează liniștea și ordinea, Guvernul de Centru Dreapta, dat de partide care au deja experiența unui divorț cu năbădăi, experiență care le-a spus că mult mai bine era cînd se aflau împreună, ar putea să administreze țara mult mai bine ca înainte de Criza politică. Evident, dacă alegerile nu vor provoca tulburări grave în PNL și chiar în USRPLUS. Pentru că adevăratul examen pentru cele două partide nu sînt alegerile, ci perioada de după alegeri.