Jurnalistul Ion Cristoiu consideră că Partidul Social Democrat a adoptat o nouă strategie pentru alegerile locale și parlamentare. Acesta a analizat cele mai importante evenimente politice din această săptămână și a prezentat ce consideră el că se va întâmpla la alegeri.
„Cel mai important eveniment al săptămânii îl reprezintă eșecul negocierilor dintre PSD și celelalate două partide, ALDE și Pro România. De ce spun că e cel mai important eveniment? Pentru că, de fapt, nu au fost negocieri numai în legătură cu București. Negocierile în legătură cu Bucureștiul țineau de interesul PSD ca Pro România și ALDE să alcătuiască un front comun de.. să nu-i spunem de stânga, USL 2024”.
De ce consideră jurnalistul că au eșuat negocierile?
„Negocierile au eșuat nu pentru Pro România și ALDE ar fi cerut locuri mai mult decât trebuie la parlamentare, ci pentru că PSD a vrut să eșueze aceste alegeri deoarece PSD și-a propus, ca o decizie strategică, să meargă singur la parlamentare. Acesta e evenimentul care va marca următorii patru ani fiindcă toată atenția noastră trebuie să se concentreze pe PSD, condițiile în care vrea să intre în opoziție, ce vrea să facă, reforma din PSD. Așa se explică antrenarea sau angajamentul domnului Călin Popescu Tăriceanu de a candida în numele ALDE. Dacă mă întrebați, după părerea mea, Traian Băsescu nu cred că va candida”.
Ce strategie consideră Ion Cristoiu că are PSD pentru alegeri
„PSD are ca obiectiv strategic să meargă singur pentru a vedea cum stă, să meargă singur deoarece alianțele electorale de până acum ale PSD nu i-au adus cine știe ce, adică au fost și momente în care partidele l-au lăsat după încheierea alianțelor electorale. PSD e conștient că nu va obține o cifră fantasmagorică. Deci, obiectivul strategic e ca PSD să treacă în opoziție, PSD trebuie să folosească acești ani de opoziție pentru a fi alt partid. Toate studiile arată că ce spune acum PSD nu se mai aude.
Se vrea ca la aceste parlamentare să vină cu 80% oameni noi, chiar cu un uriaș risc de a obține mult mai puțin. Oricum intră în opoziție. Poate să intre în opoziție cu 30%, dar cu figurile vechi, cu programele lor vechi sau să facă o mișcare îndrăzneață, costisitoare, aduci oameni noi, mai ales la parlamentare, vii cu un program care să scape PSD de această imagine și după un an, începe să ți se audă vocea în opoziție”, a mai declarat Ion Cristoiu
Marcel Ciolacu va prezenta programul politic propus pentru reconstrucția formațiunii politice
În cadrul Congresului Partidului Social Democrat, ce este programat să aibă loc pe 22 august, Marcel Ciolacu va prezenta programul politic propus pentru reconstrucția formațiunii politice. Acesta prevede abandonarea unor subiecte abordate de PSD în trecut, precum justiția penală, și își va concentra discursul și acțiunea politică pentru promovarea principiului de justiție socială, respectiv pe politicile publice privind diminuarea decalajelor sociale, asigurarea unui acces egal pentru toți cetățenii la dezvoltare și la servicii publice de educație și de sănătate, pentru reducerea sărăciei și creșterea clasei de mijloc.
Cu toate astea, PSD va continua să condamne atacurile din mediul politic împotriva instituțiilor fundamentale ale statului de drept care reprezintă pilonii sistemului democratic din România. Un alt punct abordat de Marcel Ciolacu în programul politic pe care îl propune este „Experiență profesională și fără cumetrii în funcții publice”.
Astfel, ar urma introducerea unor reguli de selecție și de promovare în interiorul partidului și în funcții publice politice, pe criterii legate de experiența profesională și de competențele dobândite, printre care se numără și „fără cumetrii în funcții publice” – prin care se va interzice promovarea în funcții publice politice a unor persoane care se află în relație de rudenie de gradul 1 sau 2 cu cei care au putere de decizie în privința acelei funcții.
Nu în ultimul rând, program propune o repoziționare ideologică a partidului: de la percepția că PSD este „partidul pensionarilor” și al categoriilor defavorizate care au nevoie de asistență socială, social-democrații ar urma să se adreseze preponderent celor care au contribuit sau contribuie la dezvoltarea României.
Cu alte cuvinte, PSD ar urma să devină partidul clasei de mijloc. În acest sens, unul dintre obiectivele social-democraților ar urma să fie reducerea sărăciei.