Prima pagină » Actualitate » Ion Cristoiu a vorbit despre organizarea alegerilor locale din acest an
Ion Cristoiu a vorbit despre organizarea alegerilor locale din acest an

Ion Cristoiu a vorbit despre organizarea alegerilor locale din acest an

30 iul. 2020, 18:15,
Antonia Ceausu în Actualitate

Jurnalistul Ion Cristoiu consideră că Partidul Social Democrat ar trebui să amenințe liberalii cu boicotarea electorală pentru a obține mai rapid decizia cu privire la organizarea alegerilor locale. Acesta susține că Executivul ar trebui să analizeze pericolul reprezentat de SARS-CoV-2. De asemenea Ion Cristoiu consideră că trebuie găsită o variantă pentru desfășurarea în siguranță a alegerilor.

„Urgenţa urgenţelor este ca Guvernul să decidă în orele următoare, nu în zilele următoare, dacă se ţin sau nu alegeri. Ca şi USR, PSD trebuie să scrie o scrisoare preşedintelui republicii ameninţănd că nu participă la locale, că boicotează aceste alegeri şi fac un tărăboi internaţional dacă nu se hotărăşte rapid.

Nu poate să decidă numai guvernul. Indiferent dacă se ţin sau nu se ţin, trebuie să aibă loc o reuniune la Cotroceni cu şeful statului, toate partidele parlamentare, premierul, cei de la Autoritatea Electorală Permanentă şi trebuie discutate cele două pericole. Facem campanie şi mergem la vot în condiţiile de risc maxim din perioada stării de urgenţă şi luăm anumite măsuri, dar cu toate aceste măsuri pericolul infectării rămâne mare, deci mergem la vot şi riscăm sănătatea populaţiei sau a celor care merg, sau nu mergem la vot şi nu mai avem probleme cu sănătatea”, a declatat Ion Cristoiu.

Ion Cristoiu: „Trebuie puse în balanţă cele două pericole”

„Întrebarea în cazul alegerilor, este dacă nu se ţin acum, omul moare? Trebuie puse în balanţă cele două pericole. Avem infectări contra ţinerii alegerilor. Cât de grav afectează viaţa oamenilor din România amânarea alegerilor faţă de gravitatea riscului de a se infecta. Acest lucru nu trebuie lăsat pe seama Guvernului. Trebuie să decidă cât mai repede dacă se ţin pentru că procesul electoral începe. Noi nu putem începe un proces electoral şi cu o săptămână înainte de alegeri, Guvernul, constatând că stă prost în sondaje zice . Aşa ceva nu există. Mai degrabă le amânăm”, a adăugat Ion Cristoiu.

Conform lui Ion Cristoiu, dacă autoritățile decid să organizeze alegerile locale, măsurile de protecție sanitară care vor fi impuse în timpul campaniei dar și în timpul votului ar trebui să fie decise de comun acord cu toate partidele parlamentare.

„După ce se decide că se ţin, se hotăreşte nişte măsuri de protecţie sanitară. Purtarea măştii, spălatul pe mâini, păstrarea distanţeri sau datul cu dezinfectant sunt suficiente pentru o campanie electorală minim democratică, corectă şi desfăşurăm alegeri? Dacă nu, măsurile care se iau trebuie stabilite de comun acord cu partidele parlamentare pentru că s-ar putea ca anumite măsuri să afecteze democraţia. Vă dau un exemplu. S-a modificat legislaţia şi s-a propus ca pentru lista de susţinători să fie cel puţin 1000 de persoane pentru funcţia de primar. În atmosfera asta de panică, opreşti unul pe stradă, dacă nu te acceptă omul? Şi atunci se poate conveni o modificare rapidă a legislaţiei să se renunţe la semnături sau semnăturile să fie SMS-uri, nu ştiu”, a propus publicistul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *