Klaus Iohannis ia parte luni, 3 februarie, la reuniunea informală a liderilor UE dedicată apărării. Pe lângă consultările cu liderii statelor membre, programul președintelui include și o întâlnire cu Secretarul General al NATO, Mark Rutte, precum și o discuție cu premierul britanic Keir Starmer, conform Administrației Prezidențiale.
Aceasta este prima apariție publică a președintelui Klaus Iohannis în 2025.
„Vom discuta despre capabilități de apărare și parteneriatele UE în domeniul securității și apărării.
Ceea ce ne propunem astăzi este să contribuim la fundamentarea deciziilor importante pe care trebuie să le luăm în acest an.
Europa trebuie să-și asume o responsabilitate mai mare pentru propria sa apărare. Acest obiectiv nu poate fi realizat fără o finanțare adecvată.
Avem nevoie de investiții substanțiale pentru demersuri costisitoare precum refacerea stocurilor de armanent, adaptarea pregătirilor pentru apărarea față de un spectru larg de amenințări.
Trebuie să fie aprofundată cooperarea dintre statele membre, numai așa avem o complementaritatea adecvată.
România, ca aliat cheie a regiunii complicate la Marea Neagră, înțelege în profunzime această necesitate.
Un parteneriat transatlantic este necesar pentru stabilitatea europeană. Ce se întâmplă pe cele două maluri ale Atlanticului rămâne profund interconectat și interdepedent.
Este foarte important să vedem cum s-a ajung aici. În Constituție, CCR validează sau invalidează alegerile prezidențiale. Aud voci în public cum că trebuie să vină cineva să explice. Ce s-a întâmplat scrie foarte clar în motivația publicată de CCR. Acolo putem citi de ce a luat Curtea această decizie.
Comisia de la Veneția a analizat și a venit un document care face în esență câteva propuneri despre cum ar trebui tratate chestiunile dacă, personal sper să nu se repete, se ajunge în ceva similar.
Este rolul Parlamentului să preia documentul și să vadă unde sunt oportune anumite modificări legislative.
Eu cred că foarte multă lume se simte enervată că aceste alegeri nu au dat un rezultat. Din păcate, nu a fost așa. Cred că acum este mult mai important să ne pregătim mult mai bine pentru alegerile care vor avea loc în mai.
Există voci din mediul politic și din partea societății care vă cer demisia. Ce le răspundeți?
Este o temă vehiculată din motive populiste și electoraliste. Funcționăm după Constituție. Atunci când am fost ales, peste 6 milioane de români mi-au dat votul ca să fac lucrurile ca la carte. Cartea este Constituția. În Constituție scrie că trebuie să stau până predau mandatul președintelui nou ales.
Acum trebuie să ne pregătim pentru noi alegeri. România trebuie să aleagă un nou președinte. Nu văd, sincer, o utilitate în discuții prelungite despre dacă trebuia să stau sau nu. Candidații și cei interesați de România să poftească în față să spună ce vor să facă pentru România, cum vor ei să ducă mai departe România și la ce trebuie să se aștepte românii de la ei”, a spus Klaus Iohannis.
Sa stea fara plata. Voluntar!
huoooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo la puscarieeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee expiratule maaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaars dementule securistule care ai distrus romanii, ce kktul ma-ti tii tu discursuri daca nu esti presedintele Romaniei nemtalaule PLEACAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA