Prima pagină » Razboi în Ucraina » Iohannis cere crearea rapidă a Grupului de Luptă al NATO în România

Iohannis cere crearea rapidă a Grupului de Luptă al NATO în România

28 feb. 2022, 21:46,
în Razboi în Ucraina

Astăzi, 28 februarie, președintele Klaus Iohannis a cerut crearea rapidă a Grupului de Luptă al NATO în România, după ce a participat, la invitația președintelui SUA, Joe Biden, la o nouă rundă de consultări în format restrâns cu lideri globali aliați și ai instituțiilor multilaterale, în contextul desfășurării agresiunii militare nejustificate și ilegale a Federației Ruse împotriva Ucrainei.

Consultările au continuat linia eforturilor aliate și transatlantice de coordonare și vin în completarea discuțiilor în format similar, care au avut loc la datele de 11 și 18 februarie 2022.

Iohannis Stoltenberg

Klaus Iohannis a cerut crearea rapidă a Grupului de Luptă al NATO în România

Participanți la discuția de astăzi privind crearea rapidă a Grupului de Luptă al NATO

La discuții au mai participat Președintele Franței – Emmanuel Macron, Președintele Poloniei – Andrzej Duda,

Prim-Ministrul Marii Britanii – Boris Johnson, Prim-Ministrul Canadei – Justin Trudeau,

Cancelarul Germaniei – Olaf Scholz, Prim-Ministrul Italiei – Mario Draghi,

Secretarul General al NATO – Jens Stoltenberg, Președintele Comisiei Europene- Ursula von der Leyen,

Președintele Consiliului European – Charles Michel, și, pentru prima dată în acest format, Prim-Ministrul Japoniei – Fumio Kishida.

lideri UE

La discuții au mai participat mai mulți lideri ai statelor care oferă sprijin Ucrainei

Liderii au analizat pachetele de sancțiuni pentru Rusia

Liderii care au participat la discuție au analizat situația gravă de pe teren și au reiterat măsurile concrete și ferme de răspuns întreprinse de comunitatea internațională pentru descurajarea Rusiei, cu referire la pachetele extinse de sancțiuni, precum și la măsurile care pot fi întreprinse pentru prevenirea escaladării acestor acțiuni, inclusiv având în vedere amenințarea cu utilizarea armelor nucleare de către președintele rus, pe care liderii au condamnat-o.

Accentul a fost pus, în continuare, pe strategia cuprinzătoare și concretă prin care poate fi sprijinită Ucraina, pe toate dimensiunile, în fața acestei agresiuni, în vederea asigurării suveranității și integrității teritoriale ale acestui stat, și a restabilirii păcii și securității pe continentul european.

sanctiuni Rusia

Liderii au analizat pachetele de sancțiuni pentru Rusia

Intervenția lui Klaus Iohannis în discuția de astăzi

În intervenția sa, Președintele Klaus Iohannis a subliniat oportunitatea continuării consultărilor în acest format și importanța crucială a menținerii coordonării strânse și a unității aliate și transatlantice, precum și cu partenerii care împărtășesc aceeași viziune, în contextul regional cu impact asupra securității euroatlantice și globale și asupra ordinii internaționale bazate pe reguli, inclusiv din perspectiva amenințării utilizării armelor nucleare de către Federația Rusă.

Președintele a reafirmat, și cu acest prilej, sprijinul României pentru suveranitatea și integritatea teritorială ale Ucrainei și pentru dreptul acesteia de a lua propriile decizii de politică externă și de securitate.

De asemenea, Klaus Iohannis a evidențiat impactul amplu al actualei crize asupra situației de securitate pe Flancul Estic al Alianței, inclusiv la Marea Neagră, precum și asupra întregului spațiu euroatlantic.

Președintele României a reiterat faptul că actuala situație gravă de securitate regională demonstrează, o dată în plus, necesitatea consolidării, de o manieră coerentă și unitară, a posturii aliate de descurajare și apărare pe Flancul Estic, în mod special la Marea Neagră.

Klaus Iohannis Bruxelles

Klaus Iohannis a evidențiat impactul amplu al actualei crize asupra situației de securitate pe Flancul Estic al Alianței, inclusiv la Marea Neagră, precum și asupra întregului spațiu euroatlantic

Klaus Iohannis, despre importanța creării Grupului de Luptă al NATO

Președintele Klaus Iohannis a subliniat, și în acest context, importanța accelerării procesului de creare a Grupului de Luptă al NATO în România, ca măsură de a consolida suplimentar postura de descurajare și apărare a NATO în regiune.

Totodată, acesta a reluat apelul la trimiterea în țara noastră, de către aliați, a unui număr suplimentar de trupe și de capabilități.

Șeful statului a menționat măsurile concrete întreprinse de țara noastră în sprijinul Ucrainei, cu referire la ajutorul în valoare de peste 3 milioane de euro, constând în donarea de echipament de protecție, combustibil, alimente, apă și medicamente.

Klaus Iohannis

Klaus Iohannis a subliniat, și în acest context, importanța accelerării procesului de creare a Grupului de Luptă al NATO în România

România își exprimă disponibilitatea de a ajuta Ucraina

În acest context, președintele Klaus Iohannis a exprimat disponibilitatea ca România să servească în calitate de hub de distribuție a asistenței umanitare pentru Ucraina, valorificând poziția sa de stat vecin, cu cea mai lungă frontieră cu Ucraina, disponibilitate apreciată de liderii prezenți.

Liderul a subliniat că la eforturile depuse de țara noastră se adaugă facilitarea fluxului cetățenilor ucraineni de la frontieră, precum și asigurarea tranzitării în siguranță a unui număr mare de cetățeni ai altor state și a membrilor misiunilor diplomatice din Ucraina.

Președintele Klaus Iohannis a pus accentul, de asemenea, pe necesitatea de a sprijini eforturile Republicii Moldova, atât în ceea ce privește gestionarea refugiaților ucraineni, cât și în cazul unei eventuale noi crize energetice.

Totodată, în context, Președintele României a făcut apel la acțiuni hotărâte și coordonate pentru eliminarea energiei ca instrument politic de presiune și șantaj.

persoana pancarta ucraina

La eforturile depuse de țara noastră se adaugă facilitarea fluxului cetățenilor ucraineni de la frontieră

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
04 ianuarie 2025
04 ianuarie 2025