În încrâncenarea sa de a-l instala premier pe generalul cu patru stele Nicolae Ciucă, președintele Klaus Iohannis recurge la o ultimă șmecherie. Flexibilizează Constituția. Și o să explic în cele ce urmează de ce. Dar până atunci mă grăbesc să subliniez faptul că am avut dreptate. Cel puțin parțial. Ciucă și ai lui nu s-au lăsat încă prinși în ambuscadă. Ciucă și ai lui recurg la strategia de rezervă. Care flexibilizează Constituția.
Adrian Severin semnalează o anomalie deosebit de gravă. Conform Legii Fundamentale, un premier desemnat are la dispoziție maximum zece zile pentru a reuși să încropească o majoritate și pentru a prezenta Parlamentului un program de guvernare și lista miniștrilor. Dacă în zece zile nu izbutește acest lucru, își depune mandatul. Ceea ce Nicolae Ciucă a și făcut. Numai că președintele trebuie să desemneze în această situație, la propunerea partidelor politice, o altă persoană. În care-și pune speranțele că va trece de Parlament, punând astfel capăt crizei guvernamentale.
În cazul lui Ciucă, se produce o excepție de la o regulă fermă de natură constituțională. Președintele intenționează ca, după ce au mai fost irosite zece zile, să-l desemneze din nou pe Ciucă. „Ciucă al nostru”. Asta înseamnă că acesta va avea la dispoziție mai multe zile decât prevede Constituția. Nu zece zile. Ci poate chiar 20. Să ne imaginăm acum ce se va întâmpla dacă vreun partid politic sau altă entitate va ataca la Curtea Constituțională eventuala desemnare de către Parlament a lui Nicolae Ciucă în calitate de premier. Ce vor putea face judecătorii CCR? La ce concluzie ar putea să ajungă? La o singură concluzie: că președintele a încălcat Constituția. Și că după el s-au luat partidele politice. Care au negociat tot cu Ciucă, deși îi expirase termenul de zece zile. Și, în final, Parlamentul. Care l-ar vota pe Ciucă, deși acesta nu mai îndeplinea condițiile prevăzute în Legea Fundamentală. Într-un asemenea scenariu, impasul în care ne-am afla ca „stat eșuat”, ar fi și mai mare.
În secunda în care vorbim, acesta este planul avut în vedere de președintele Klaus Iohannis. Și susținut de „echipa învingătoare”. Sunt foarte curios dacă vor duce acest proiect până la capăt, după ce au fost atenționați de un expert în drept constituțional că există riscul de a fi încălcată Legea Fundamentală. Este însă singura soluție de a-l face pe Ciucă premier. „Premierul lui”. Al lui Iohannis. Și tot singura soluție pentru ca generalul cu patru stele Nicolae Ciucă să evite riscul ca o țară întreagă să râdă de el. Pentru că a acceptat o nominalizare, fără să-și fi luat garanții minime de succes. Pentru că a negociat, fără să aibă ce oferi. Pentru că s-a complăcut, pe de-o parte, dorinței președintelui și, pe de altă parte, șmecheriilor lui Florin Cîțu.
Într-o altă variantă, într-un alt scenariu, e la fel de rău. Cum adică? S-au culcat certați și s-au trezit împăcați? Așa-zișii liberali din „echipa învingătoare”, ca și așa-zișii liberali din „echipa pierzătoare”, nu au vrut să audă nici în ruptul capului de vreo alianță la guvernare cu PSD. Cu „ciuma roșie”. Acum vor? Acum talibanii „flexibilizează” brusc negocierile? Și doar cu PSD? Ca să-l lovească amocul pe Rareș Bogdan, care s-a jurat de mai multe ori că, în cazul unei alianțe din PSD, pleacă din partid? Dar se aude că ieri s-a decis o și mai mare „flexibilizare”. Inclusiv cu USR. Cum adică? PNL decide peste noapte că poate să facă coaliție tocmai cu USR, care a distrus coaliția? Să o vedem și pe asta!