Prima pagină » Actualitate » Iohannis a convocat o ședință CSAT. Tema principală este războiul din Ucraina și implicațiile acestuia pentru România
Iohannis a convocat o ședință CSAT. Tema principală este războiul din Ucraina și implicațiile acestuia pentru România

Iohannis a convocat o ședință CSAT. Tema principală este războiul din Ucraina și implicațiile acestuia pentru România

12 sept. 2024, 17:30, 1 ,
în Actualitate

Președintele Klaus Iohannis a convocat o ședință a Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT) pentru data de 19 septembrie, având ca principal subiect impactul războiului din Ucraina asupra României. Ședința are loc într-un context marcat de discuții privind modificări legislative care ar permite intervenția Armatei Române în cazurile în care drone intră pe teritoriul țării.

Conform comunicatului Administrației Prezidențiale, pe agenda ședinței CSAT se află subiecte precum: evoluțiile și perspectivele conflictului din Ucraina și consecințele acestuia asupra României; oportunitățile create de noul context geopolitic pentru consolidarea relațiilor strategice cu Republica Moldova și pentru susținerea parcursului european al acesteia; implementarea Pactului Civil în domeniul Politicii de Securitate și Apărare Comună; și planul de modernizare a Armatei României pentru perioada 2025-2034.

Ședință CSAT convocată de Iohannis

Această întâlnire survine în contextul unor discuții legate de modificări legislative care să permită intervenția Armatei în cazul intrării dronelor pe teritoriul României. În noaptea de sâmbătă spre duminică, un grup de drone rusești a violat spațiul aerian al României.

Întrebat de ce aceste drone nu au fost doborâte, ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a explicat că nu reprezentau o amenințare directă. El a subliniat că, dacă dronele ar fi avut un caracter ostil, s-ar fi acționat corespunzător, în colaborare cu aliații.

Președinta Comisiei de Apărare din Senat, Nicoleta Pauliuc, a remarcat că pătrunderea dronelor rusești în spațiul aerian românesc pe o distanță de aproximativ 40 de kilometri și pentru o durată de 40 de minute evidențiază o vulnerabilitate, subliniind nevoia de actualizare a legislației în domeniu. Ea a pledat pentru adoptarea unor noi proiecte de legi care să permită Armatei României să își îndeplinească eficient misiunile de apărare.

Legea 122/2011 deja prevede că Armata poate utiliza echipamentele din dotare împotriva dronelor și dispozitivelor radioelectronice folosite în scopuri ostile.

Comentarii
  • Tradatoriloooooooooooor iar dati banii contribuabililor romani la Ucraina si R. Moldova? Tradatoriloooooooooooooorrrr poporul roman o sa va puna pe toti la zid!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *