Prima pagină » Actualitate » Ioana Stăncel, despre vaccinurile livrate în cutii de pizza: „Este doar o problemă de imagine“

Ioana Stăncel, despre vaccinurile livrate în cutii de pizza: „Este doar o problemă de imagine“

11 ian. 2021, 12:47,
Cristian Zavastin, în Actualitate

Ioana Stăcnel, expert în sănătate publică, a vorbit despre situația vaccinurilor anti-COVID-19 transportate în cutii de pizza.

Ioana Stăncel a declarat că prima dată când a văzut informația legată de modul în care a decis Institutului „Cantacuzino“ din București să transporte vaccinurile în cutii de pizza a crezut că este o glumă.

Reprezentații Institutului „Cantacuzino” au anunțat că, din cauza sărbătorilor, când furnizorii de ambalaje nu au avut activitate, a fost nevoie de cutiile luate din comerț. Deși s-a pus inițial sub semnul întrebării faptul că situația în cauză ar fi putut periclita calitatea serului, nu este vorba despre așa ceva.

Ioana Stăncel: „Din punct de vedere tehnic, au asigurat siguranța privind lanțul de frig“

Expertul în sănătate publică a precizat că acele cutii de erau noi, iar „faptul că erau imprimate cu «pizza» nu mă deranjează“.

„Esențialul este că, din punct de vedere tehnic, au asigurat siguranța atât privind lanțul de frig, dar și integritatea flacoanelor. Este drept că în aceste momente și știindu-se că vin vaccinurile, ar fi trebuit să existe o planificare mai bună, o pregătire în așa fel încât să evităm situații care duc în derizoriu eforturile tuturor. Lumea începe să glumească și nimeni nu mai ia în serios. Din punct de vedere al siguranței și al riscului, nu e nicio problemă. Problema este de percepție, de imagine și noi suntem o nație de glumeți”, a declarat Ioana Stăncel.

Se putea face o programare a transportului

Expertul în sănătate publică consideră că se putea evita situația transportului în cutii de pizza dacă s-ar fi făcut o programare corectă a modului de transport al acestor doze de vaccine anti-COVID-19.

„Dacă ar fi existat o planificare corectă în cadrul acestui Comitet național de vaccinare, ar fi știut că vin aceste doze, că trebuie redistribuite, reasamblate în diverse cutii și ar fi putut să ceară producătorilor. Cel puțin în materie de ambalaje și cartoane, România are producători internaționali. Nu cred că nu ar fi făcut efortul ca, într-o săptămână, să livreze pentru toată țara”, a mai spus Ioana Stăncel.

Lipsă de experiență

Expertul în sănătate publică pune pe seama lipsei de experiență a persoaelor implicate în redistribuirea vaccinurilor lipsa unor unor cutii de carton în care să fie puse dozele de vaccine.

„Nu s-a luat în calcul această etapă și operațiune și nu s-a cooperat, n-a fost o abordare multi-sectorială. Situația a fost, poate, urmare a lipsei de experiență în componenta de management. Obiectivele esențiale, de siguranță și eficacitate, au fost atinse. Cutiile n-au contaminat cu nimic”, a opinat expertul în sănătate publică Ioana Stăncel.

Virgil Musta: „N-aveau cum să vină în cutii de pizza!“

Medicul Virgil Musta, de la Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara a declarat că dozele de vaccin au fost duse la cabinet în acele cutii ca sa fie mai simplu de transportat.

„Este ceva ciudat. Cine știe de unde s-au transportat?! Ele vin din niște containere la locurile de unde se fac vaccinarări, unde sunt puse în frigider și probabil de acolo până la cabinet au fost puse în cutii ca sa fie mai simplu de transportat. Sunt convins că n-aveau cum să vină în cutii de pizza. Astfel nu-mi închipui sau nu știu cum s-a întâmplat acest lucru. Sunt convins că n-aveau cum să vină în cutii de pizza în congelatoarele acelea, la -80 de grade, e aproape imposibil”, a declarat Virgil Musta.

Vaccinul anti-COVID-19 a fost distribuit în cutii de pizza!

Marți, 5 ianuarie, la Spitalul Județean de Urgență Slobozia, vaccinul anti-COVID-19 a fost distribuit în cutii de pizza. De la Centrul Principal de Depozitare din cadrul Institutului „Cantacuzino“ din Capitală, dozele necesare imunizării primilor medici din județ au fost distribuite către spitalele din Slobozia, Fetești și Țăndărei. La Spitalul Județean de Urgență Slobozia, vaccinul a ajuns în cutii de pizza.

Deși a fost anunțată pentru ora 10.00, vaccinarea medicilor de la Spitalul Județean de Urgență Slobozia a întârziat cu aproximativ 2 ore, din cauza distribuției greoaie a serului de la Centrul Principal de Depozitare din cadrul Institutului „Cantacuzino“.

Primii medici ai unității medicale care s-au vaccinat au fost dr Jamil Aldabsheh, directorul medical al Spitalului Județean de Urgență Slobozia, dr Anca Telehuz, șeful Unității de Primiri Urgențe, și dr Mirela Nițu, medic în cadrul UPU Slobozia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *