Joi, 24 iunie, ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, a declarat, în cadrul unei conferințe de presă la Guvern, că raportul Inspecției Sanitare de Stat a constatat „varii deficienţe” în unitatea funcţională de arşi de la Casa Austria din Timişoara, unele de infrastructură, iar altele de raportare.
Întrebată de ce mai funcţionează clinica de mari arşi de la Timişoara, unde s-au înregistrat mai multe decese, ministrul Ioana Mihăilă a precizat că s-au constatat varii deficiențe de infrastructură și de raportare, iar cei care au fost identificaţi ca fiind sursa acestor deficienţe de raportare au fost amendaţi corespunzător.
„Am primit raportul Inspecţiei Sanitare de Stat care a constatat varii deficienţe în unitatea funcţională de arşi de la Casa Austria din Timişoara. Unele dintre deficienţe sunt de infrastructură, unele dintre deficienţe sunt de raportare, iar cei care au fost identificaţi ca fiind sursa acestor deficienţe de raportare au fost amendaţi corespunzător”, a declarat Ioana Mihăilă.
Ioana Mihăilă, despre unitatea de arși din Timișoara: „E clar că există nevoia ca numărul de paturi să fie crescut”
Ioana Mihăilă a subliniat că rapoartele Inspecţiei Sanitare de Stat şi ale tuturor organelor de control de la nivelul MS sunt puse la dispoziţia organelor de anchetă. Acestea din urmă trebuie să dea un verdict.
De asemenea, ministrul a adăugat că paturile de arşi din România nu sunt suficiente. Astfel, la nivelul Ministerului Sănătăţii sunt în desfăşurare trei proiecte pentru construirea a trei centre de arşi, proiecte care sunt finanţate prin Banca Mondială.
„E clar că există nevoia ca numărul de paturi să fie crescut. În acest moment, la nivelul Ministerului Sănătăţii sunt în desfăşurare 3 proiecte pentru construirea a 3 centre de arşi, proiecte care sunt finanţate prin Banca Mondială. Unul din centrele de arşi aflate în desfăşurare este la Timişoara, al doilea la Târgu Mureş, al treilea la Bucureşti. Aceste centre de arşi sunt proiectate, aşa încât să fie în concordanţă cu normele europene care reglementează circuitele şi condiţiile de funcţionare ale acelor centre arşi şi care duc la reducerea la minim a riscurilor pentru pacienţii cu arsuri”, a explicat Mihăilă.
Ioana Mihăilă, despre tulpina indiană: „Ne uităm cu destul de mare îngrijorare la ce se întâmplă”
Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, a declarat că nu exclude ca varianta de tulpină indiană (delta) a COVID-19 să devină predominantă și în România. Tulpina indiană a COVID-19 are o incidenţă mare în Marea Britanie și Germania.
„Ne dorim, evident, să creștem rata de imunizare și procesul celor vaccinați, mai ales în contextul actual în care vedem că în anumite țări tulpina delta este cu o răspândire destul de mare. Practic, ne uităm cu destul de mare îngrijorare la ce se întâmplă și la cum cresc incidențele în Marea Britanie și în Germania, incidențe care cresc pe baza infectărilor cu tulpină delta”, a declarat ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă.
Ministrul nu a dorit să estimeze când va ajunge predominantă tulpina indiană, dar a precizat că e vorba de câteva săptămâni:
„Ea (tulpina delta – n.r.) este cu o rată de infectivitate mai mare decât celelalte tulpini circulante.”, a precizat ministrul Ioana Mihăilă.