Prima pagină » National » Ioana Mihăilă, despre varianta indiană a coronavirusului: „Fiind cu un grad mai mare de contagiozitate, ne aşteptăm ca pe finalul lunii august să înceapă să crească numărul de cazuri”

Ioana Mihăilă, despre varianta indiană a coronavirusului: „Fiind cu un grad mai mare de contagiozitate, ne aşteptăm ca pe finalul lunii august să înceapă să crească numărul de cazuri”

30 iun. 2021, 22:20,
Bianca Rebegea, în National

Miercuri seară, 30 iunie, ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, a vorbit despre varianta indiană a coronavirusului și a precizat că aceasta va deveni predominantă. În plus, ministrul a făcut o serie de precizări privind vaccinarea.

Ministrul Ioana Mihăilă nu crede că, în următoarea perioadă, va crește rata de vaccinare, deoarece incidența este mică, iar oamenii sunt mai preocupați de organizarea concediilor. De asemenea, Ioana Mihăilă a subliniat că, la finalul lunii august, varianta indiană a coronavirusului va deveni predominantă, dat fiind faptul că are un grad mare de contagiozitate.

”Probabil că în aceste săptămâni în care şi rata de incidenţă este destul de redusă, lumea este mai preocupată să-şi organizeze vacanţa şi concediul, probabil că nu o să vedem o creştere a ratei de vaccinare (…) Ce ne străduim să facem este să creăm condiţiile cât mai aproape de orice persoană care doreşte să se vaccineze pentru a-i fi cât mai uşoară vaccinarea”, a declarat, miercuri seară, la TVR 1, Ioana Mihăilă.

Ioana Mihăilă, despre varianta indiană: „Va deveni predominantă”

Minsitrul Sănătății consideră că, din toamnă, odată cu apariția valului patru, ar putea să crească și rata de vaccinare.

„Noi ne pregătim pentru aceasră situaţia, mai ales că suntem conştienţi că noile variante vor avea o circulaţie din ce în ce mai mare şi cumva ne aşteptăm şi la o creştere a numărului de cazuri în următoaele luni, nu aş spune săptămâni”.

Ioana Mihăilă a mai adăugat că, la finalul lunii august, estimările arată că tulpina indiană ar putea deveni predominantă.

”Studiile efectuate în alte ţări (…) previzionează că, pe la sfârşitul lunii august, tulpina Delta va deveni predominantă. Fiind cu un grad mai mare de contagiozitate, ne aşteptăm ca pe finalul lunii august să înceapă să crească numărul de cazuri, dar este ceea ce aplicăm luând exemplu din alte ţări, nu înseamnă că acelaşi lucru se va întâmpla şi la noi în ţară”, a mai afirmat ministrul.

Ioana Mihăilă: „Ne dorim să creștem rata de imunizare și procesul celor vaccinați”

Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, a declarat că nu exclude ca varianta de tulpină indiană (delta) a COVID-19 să devină predominantă și în România. Tulpina indiană a COVID-19 are o incidenţă mare în Marea Britanie și Germania.

„Ne dorim, evident, să creștem rata de imunizare și procesul celor vaccinați, mai ales în contextul actual în care vedem că în anumite țări tulpina delta este cu o răspândire destul de mare. Practic, ne uităm cu destul de mare îngrijorare la ce se întâmplă și la cum cresc incidențele în Marea Britanie și în Germania, incidențe care cresc pe baza infectărilor cu tulpină delta”, a declarat Ioana Mihăilă.

Ioana Mihăilă: „Așa cum am văzut și ce s-a întâmplat anul trecut pe perioada de vară, incidența a scăzut ”

Ministrul Sănătății a adăugat că și anul trecut pe perioada de vară incidența a scăzut și era un an în care nu am avut vaccinare.

„Conform estimărilor pe care asociațiile europene le fac, durata până la care tulpina delta și rata de infectivitate a acesteia vor avea consecințe nu este una foarte lungă. Este vorba probabil de mai multe săptămâni sau mai puține luni până când și la noi tulpina delta va deveni predominantă.

M-aș feri să dau estimare exactă pentru că există numeroși factori care contribuie. Așa cum am văzut și ce s-a întâmplat anul trecut pe perioada de vară, incidența a scăzut și era un an în care nu am avut vaccinare, așa cum vedem că se întâmplă în alte țări, acolo unde există un procent mare de vaccinați cu două doze, cum este Israelul, incidența este ținută sub control în continuare”, a mai spus Mihăilă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *